Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν ξεκίνησε το ελληνικό κίνημα #metoo στο χώρο της υποκριτικής, ο Δημήτρης Σταρόβας είχε βγει σε τηλεοπτικές εκπομπές, αφού του ζητήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρονταν στον φίλο και συνάδελφο του Κώστα Σπυρόπουλο. Μιας και οι πληροφορίες τότε ήταν πολύ συγκεχυμένες και πολύ νωπή η κατάσταση, ο κ. Σταρόβας είχε προβεί σε δηλώσεις που σίγουρα δεν περιποιούσαν τιμή και δεν ήταν στη σωστή κατεύθυνση ως προς τη σεξουαλική και ψυχολογική βία και τις κακοποιήσεις στο χώρο του θεάτρου.

«Ο Κώστας είναι ένα παιδί ωραίο, ένας ωραίος άντρας έτσι; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που κορίτσια ήθελαν να είναι μαζί του, ήταν φαντασίωση του μισού ελληνικού πληθυσμού…». Αυτές οι δηλώσεις είχαν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις προς το πρόσωπο του και λίγες εβδομάδες αργότερα είχε βγει δημόσια να στηλιτεύσει όσους του έστελναν κατάρες στα social media.

Όμως οι λεκτικές αστοχίες δε σταμάτησαν εκεί. Είχε βγει στην εκπομπή Πρωινό και είχε πει ακόμα πιο ακραία πράγματα.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος που είναι ανιδιοτελής και βάζει τον εαυτό του πίσω και προσέχει τους συνεργάτες και τους φίλους του, θα έφερνε έναν άνθρωπο σε δύσκολη θέση. Είπα καμία άποψη εγώ; Είπα πως δεν έγινε έτσι; Δεν έχουμε ακούσει όλοι για περίεργες γυναικείες συμπεριφορές; Δεν υποτιμώ κανέναν. Δεν υπάρχει και το αντίθετο ακριβώς. Κορίτσια που πάνε και την πέφτουν σε ανθρώπους που μπορούν να τους δώσουν δουλειά. Γίνεται και αυτό. Είναι κατακριτέα όλα. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Πέφτουνε σαν τα θηρία όλοι.

Εγώ μίλησα με τον Κώστα και μου είπε πως οι περισσότεροι από αυτούς που τάχτηκαν στο πλευρό των κοριτσιών έχουν συνεργαστεί μαζί του. Με τους μισούς έχουμε φάει 15 φορές και ήταν “Κώστα μου αγάπη μου, αδερφέ μου" φιλιά σε πρεμιέρες. Αν εγώ έχω κάνει κάτι τόσο κακό στη Φαίη που το έχει μαζί της 30 χρόνια μετά, εσύ θα συνεργαζόσουν μαζί μου; Αυτό για μένα λέει ότι ζούμε σε έναν χρόνο υποκριτικό.

«Τους… βαφτίσαμε τώρα όλους βιαστές, δεν πάει έτσι»

Διάβασες τι είπαν όσες στάθηκαν στον πλευρό των κοριτσιών; Φίλη μου, μετά από τόσα χρόνια που έβλεπε τον τρόμο και λυτρώθηκε… Άρα έγινε κάτι τρομακτικό. Όταν λοιπόν στον φίλο κάποιος κάνει τόσο τρομακτικό, δεν τον συναναστρέφεσαι, δεν πας να φας μαζί του. Σημαίνει ότι είμαστε σε έναν κόσμο υποκριτικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου ποιος μου λέει εμένα ότι δε θα βγει και ένα κοριτσάκι και θα πει “και εγώ” και θα πει ψέματα. Ας το έχουμε και στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Δεν έχω καμία ανάγκη να στηρίξω κανέναν. Είπα ότι δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος αυτού του χαρακτήρα θα ζορίσει κάποιον τόσο πολύ. Δεν είπα ότι δεν έγινε κάτι. Οφείλω σαν σκεπτόμενος άνθρωπος να δώσω και στον άλλον μια πιθανότητα ότι μπορεί να πάρει μεταφυσικές προεκτάσεις.

Δεν είπα ότι δε στέκομαι και δε συμμερίζομαι την άλλη πλευρά. Αφήνω και ένα περιθώριο. Και έναν δολοφόνο τον πιάνεις και τον δικάζουν. Δεν τον βάζουν στη φυλακή κατευθείαν. Τι έπρεπε να πω; Με το που άκουσα κάτι να τον κρεμάσω ανάποδα; Δεν υποβιβάζω κανενός το πρόβλημα. Νιώθω ότι είμαστε στο Κολοσσαίο. Διψάει ο κόσμος για αίμα».

Μετά από όλα τα παραπάνω λοιπόν, ο κ. Δημήτρης Σταρόβας είχε να απαντήσει τα ακόλουθα μιλώντας στο έντυπο On Time και τη Σίσσυ Μενεγάτου σε σχέση με τις καταγγελίες για βία στο θέατρο και συνολικά το ελληνικό #metoo.

«Αν ήταν ανοικτά τα θέατρα, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε γίνει. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, εντάξει να υπήρχαν περιστατικά, κάποιες περιπτώσεις που όντως πρέπει, ναι, να βγουν, αλλά υπήρχαν και πράγματα που ήταν γνωστά στο χώρο και τώρα ξαφνικά μας έπιασε κάτι. Υπάρχει μια τεράστια υπερβολή και μια τεράστια υποκρισία. Εννοείται ότι δεν αποσιωπούμε κάτι, αλλά δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Τους… βαφτίσαμε τώρα όλους βιαστές. Δεν πάει έτσι. Κι από την άλλη δεν είναι δουλειά του καθενός ή της κάθε εκπομπής να λύσει αυτό το θέμα. Αρμόδια είναι μόνο η δικαιοσύνη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA