Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ, ο σεφ με το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ, που έχει τη φήμη του «κακού» στις κουζίνες, όντας ο φόβος κι ο τρόμος για τους υπαλλήλους του κι ενίοτε και για διαγωνιζόμενους σε μαγειρικούς διαγωνισμούς, πραγματοποιεί ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό γαστρονομικό τουρ, το οποίο αυτό τον καιρό τον βρίσκει στην Ελλάδα.

Αφού... πυροδότησε τον... Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη δήλωσή του μετά λόγου γνώσεως και... γεύσεως ότι η ελληνική κουζίνα είναι καλύτερη από την ιταλική, κάνοντας τον τηλεοπτικό παρτενέρ του -Ιταλό σεφ- Τζίνο Ντα Κάμπο να αναφωνήσει εν εξάλλω "mama mia", αποπειράθηκε εν συνεχεία να μαγειρέψει αλά ελληνικά.

Στο Reader μίλησαν Ελληνες μάγειρες που συνέπραξαν στις κουζίνες με τον Ράμσεϊ κι έδωσαν απαντήσεις για το αν όντως αξίζει τον ντόρο που γίνεται γύρω από το όνομά του ή αν είναι ένας σεφ της... σειράς!

Η τριάδα των top chefs (σ.σ.: ο Γάλλος σεφ Φρεντ Σιριέιτς συμπληρώνει την τριάδα του τηλεοπτικού σόου) που επέστρεψε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, επισκέφτηκε τη Σαντορίνη και την Αθήνα, όπου ήρθαν σε επαφή με τις τοπικές σπεσιαλιτέ και μαγείρεψαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους, χωρίς να έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η αρχή έγινε στην πανέμορφη Σαντορίνη όπου ο διάσημος σεφ έφτιαξε μια σάλτσα, την οποία η κυρία Κατίνα ή η «yiayia» όπως την αποκαλούσαν, την βρήκε πολύ αλμυρή. Η ίδια που είναι πολλά χρόνια μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια της ομώνυμης ταβέρνας του νησιού, κατάλαβε αμέσως το λάθος του Βρετανού σεφ, καθώς ο ίδιος είχε ξεχάσει να ξαρμυρίσει την κάππαρη που έβαλε μέσα στη σάλτσα και στη συνέχεια πρόσθεσε έξτρα αλάτι. Το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε και ήρθε σε δύσκολη θέση μπροστά στην κριτική της έμπειρης μαγείρισσας.

Η ίδια μιλώντας στο Reader ανέφερε ότι «είχε ξεχάσει να ξαρμυρίσει την κάππαρη που έβαλε και στη συνέχεια έριξε κι άλλο αλάτι με αποτέλεσμα η σάλτσα να γίνει πολύ αλμυρή». Όπως αναφέρει στη συνέχεια η κυρία Κατίνα, ο διάσημος σεφ την έψαχνε από τον χειμώνα και είχε στείλει 10 άτομα να επισκεφτούν το μαγαζί της και να κάνουν την προετοιμασία και στις 6 Μαϊού ήρθε για το γύρισμα. Περιγράφοντας το πώς είναι ο Γκόρντον Ράμσεϊ από κοντά, η κυρία Κατίνα λέει ότι «είναι πολύ ευγενικός και περάσαμε πολύ ωραία. Όταν του έκαναν την παρατήρηση την δέχθηκε και μου φίλησε τα χέρια. Συνέχεια με αγκάλιαζε και είχε πολύ καλούς τρόπους». Παρά το λάθος του, όπως αναφέρει η κυρία Κατίνα, τα υπόλοιπα πράγματα που ετοίμασε ο μεγάλος σεφ ήταν υπέροχα. Οι τρεις μάγειρες, όπως είπε «τρελάθηκαν» για τον μουσακά της, ο οποίος είναι φημισμένος σε όλο το νησί.

Η κυρία Κατίνα είναι μια έμπειρη μαγείρισσα καθώς μαγειρεύει για πάρα πολλά χρόνια στο εστιατόριό της και αποκάλυψε το μυστικό της, το οποίο δεν είναι άλλα από τα φρέσκα παραδοσιακά προϊόντα που χρησιμοποιεί και η αγάπη που βάζει για την παρασκευή του φαγητού.

Το σουβλάκι και το... «pizza boy»

Μετά τη Σαντορίνη, επόμενος σταθμός του οδοιπορικού του Γκόρντον Ράμσεϊ στην Ελλάδα ήταν η Αθήνα. Ο διάσημος Βρετανός σεφ βρέθηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και πιο συγκεκριμένα στον μοντέρνο χώρο του Hoocut, όπου πήρε μία γεύση, από το πώς φτιάχνεται ένα νόστιμο τυλιχτό. Παρέα με τον διάσημο Ιταλό σεφ Τζίνο ντ′ Ακάμπο και τον Γάλλο μετρ εστιατορίων, Φρεντ Σιριέιτς, μίλησαν με την μαγειρική ομάδα του καταστήματος και «κονταροχτυπήθηκαν» σε έναν διαγωνισμό για το ποιος μπορεί να φτιάξει το καλύτερο σουβλάκι. Ο Σπύρος Λιάκος, ένας από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος μιλώντας στο Reader.gr αναφέρθηκε στο Γκόρντον Ράμσεϊ λέγοντας ότι «αν και έχει πολλή λάμψη γύρω του, είναι ένας πολύ προσεγγίσιμος άνθρωπος». Ο ιδιοκτήτης του αθηναϊκού εστιατορίου επεσήμανε πως οι τρεις καλεσμένοι του, ξετρελάθηκαν με τις λιχουδιές της μαγειρικής ομάδας του καταστήματος, καθώς το σουβλάκι του Hoocut είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για το πώς πρέπει να είναι το παραδοσιακό greek souvlaki.

Σε ό,τι έχει να κάνει για το ξεκαρδιστικό χαρακτηρισμό «pizza boy» που είπε ο Έλληνας μάγειρας στον σεφ Ντ' Ακάμπο, ο κ. Λιάκος ανέφερε ότι «ήταν κάτι αυθόρμητο, δίχως να υπάρχει κάποια πρόθεση για να προσβληθεί ο Ιταλός μάγειρας. Είναι μια ατάκα που θα δεχόταν εάν δουλεύαμε στην ίδια κουζίνα μαζί μας». Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον διαγωνισμό που έγινε μεταξύ των σεφ σχολιάζοντας πως «το δικό μας σουβλάκι ήταν 100% ο νικητής. Τα δοκίμασα και τα δύο και ήμουν όντως αντικειμενικός καθώς δεν είχαμε κάποιο σενάριο και η παραγωγή μας προέτρεψε να πούμε ελεύθερα την γνώμη μας». Αυτή η επαφή του Γκόρντον Ράμσεϊ με το σουβλάκι φαίνεται να του άρεσε καθώς όπως αποκαλύπτει στο τέλος ο κ. Λιάκος τους εξέφρασε την επιθυμία του να είναι «παρών» σε περίπτωση που αποφασίσουν να πάνε την μαγειρική τους ιδέα στην Αγγλία. «Μας είπε πως θα ήθελε να το προμοτάρει στην Αγγλία σε περίπτωση που ανοίξουμε ένα εστιατόριο εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA