Μενού
  • Α-
  • Α+

Η στιγμή που η Αμπερ Χερντ ακούει την απόφαση των ενόρκων στην πολύκροτη δίκη για τη συκοφαντική δυσφήμιση κατά του πρώην συζύγου της Τζόνι Ντεπ, είναι βγαλμένη από... οσκαρική ερμηνεία! Οι γκριμάτσες της ηθοποιού είναι... όλα τα λεφτά, με το πρόσωπό της να αλλάζει... δεκάδες μορφές και τον φωτογραφικό φακό να τις απαθανατίζει μία προς μία.

Υστερα από μήνες αντιδικίας κι εκατέρωθεν βέλη και κυριολεκτικό... ξεκατίνιασμα με σκοτεινές αποκαλύψεις για το ποιόν τους, οι δύο χολιγουντιανοί ηθοποιοί χώρισαν μια για καλά τα «τσανάκια» τους ύστερα από την ετυμηγορία του δικαστηρίου δικαιώνοντας τον Τζόνι Ντεπ. Μεταξύ άλλων, στη δίκη ακούστηκαν ατάκες για «βιασμό με μπουκάλι», «ξυλοδαρμός ύστερα από λήψη κοκτέιλ ναρκωτικών», «κομμένα δάχτυλα», «κόπρανα σκύλων στο κρεβάτι» κι άλλα πολλά που δεν θα έκαναν ούτε οι... Πειρατές της Καραΐβικής... Ή μήπως όχι;

Η ηθοποιός έσπευσε να βρει παρηγοριά στην αγκαλιά του δικηγόρου της Benjamin Rottenborn μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στο Fairfax County Circuit Courthouse στο Fairfax της Βιρτζίνια την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022. Η επιτροπή των ενόρκων επιδίκασε στον Johnny Depp περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια στη αγωγή του για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της πρώην συζύγου Amber Heard. Δικαιώνει τη θέση του ότι η Χερντ κατασκεύασε ισχυρισμούς ότι κακοποιήθηκε από τον Ντεπ πριν και κατά τη διάρκεια του σύντομου γάμου τους. Μοναδική ηθική δικαίωση για την 36χρονη Τεξανή η απόφαση του δικαστηρίου για την δυσφήμισή της από έναν εκ των δικηγόρων του 58χρονου αστέρα του Χόλιγουντ. 

«Το δικαστήριο μού έδωσε πίσω τη ζωή μου», δήλωσε ανακουφισμένος ο Τζόνι Ντεπ σε ανάρτησή του στο Instagram ύστερα από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

«Συντετριμμένη», δήλωσε από την πλευρά της η Αμπερ Χερντ, υποστηρίζοντας ότι «το βουνό των αποδεικτικών στοιχείων» δεν ήταν αρκετό απέναντι στην πολύ μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή του πρώην συζύγου της.

 Εχει δρόμο ακόμη η δικαστική διαμάχη - Επεται έφεση

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ωστόσο, ότι αυτό ήταν μόνο ένα επεισόδιο από την κόντρα του πρώην ζεύγους με την Αμπερντ Χερντ να θεωρείται δεδομένο ότι θα εφεσιβάλλει κατά της απόφασης τουλάχιστον για να μειώσει το ποσό της αποζημίωσης που έφτασε τα 10,35 εκατομμύρια δολάρια για την συκοφαντική δυσφήμιση κι άλλα 5 για ηθική βλάβη. Ναι μεν η Χερντ έχει βγάλει εκατομμύρια από τα blockbusters που έχει πρωταγωνιστήσει, ωστόσο, η περιουσία της δεν έχει εξακριβωθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο της επιδίκασε κι αποζημίωση 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την δυσφήμιση από έναν από τους δικηγόρους του Τζόνι Ντεπ.

«Αυτό είναι πολύ πιθανό», σύμφωνα με τον Αγγλο δικηγόρο Mark Stephens, ο οποίος είπε μιλώντας στο ABC ότι μπορεί να υπήρξαν νομικά λάθη κατά τη διάρκεια της υπόθεσης. «Πιστεύω ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι η Amber Heard θα πρέπει να ασκήσει έφεση σε αυτήν την ετυμηγορία», είπε ο κ. Stephens στο ABC. «Υπήρχαν πολλά νομικά και διαδικαστικά λάθη που φαίνεται να προκάλεσε ο δικαστής στη Βιρτζίνια». Αλλά ακόμη και αν υπάρχουν νομικά λάθη για έφεση, ο κ. Stephens είπε ότι θα ήταν δύσκολο να ανατραπεί η ετυμηγορία των ενόρκων.  Τα εφετεία θα μπορούσαν να παρέμβουν σε μια ετυμηγορία μόνο εάν διαπιστώσουν ότι οι αποφάσεις του δικαστή υπονομεύουν σοβαρά την ετυμηγορία των ενόρκων.

Είπε, αν μη τι άλλο, θα υπάρξει έφεση για προσαρμογή των οικονομικών ζημιών. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι είναι πιθανό να είναι τα νομικά προβλήματα», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο νομικός αναλυτής των ΗΠΑ Neama Rahmani είπε ότι δεν είδε τον δικαστή να κάνει ξεκάθαρα νομικά σφάλματα στην υπόθεση. «Η Αμπερ Χερντ μπορεί σίγουρα να ασκήσει έφεση, αλλά δεν υπάρχει πολύ καλή βάση για έφεση, και αν το κάνει, θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται τόκοι για την απόφαση», είπε ο κ. Ραχμάνι.

«Το άλλο ζήτημα είναι ότι δεν μπορείς να ασκήσεις έφεση για ένα πραγματικό πόρισμα, οι ένορκοι διαπίστωσαν ότι ενήργησε κακόβουλα, ότι είπε ψέματα, ότι τον δυσφήμησε. Μπορεί κανείς να υποβάλλει έφεση μόνο για ένα νομικό σφάλμα. Και δεν βλέπω ένα ξεκάθαρο νομικό σφάλμα από τη δικαστή σε αυτήν την υπόθεση. Αποφάσισε αρκετά δίκαια, κατά τη γνώμη μου».

 Πώς οι δικηγόροι του Ντεπ στρίμωξαν την Χερντ

Οι ένορκοι εξέτασαν τρεις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της Amber Heard. Η πρώτη ήταν εάν ο Ντεπ δυσφημήθηκε από τον διαδικτυακό τίτλο του άρθρου στην Washington Post: «Μίλησα κατά της σεξουαλικής βίας — και αντιμετώπισα την οργή της κουλτούρας μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Έπειτα, ήταν η τρίτη παράγραφος του άρθρου: «Ακολούθως, πριν από δύο χρόνια, έγινα δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπούσε την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και ένιωσα την πλήρη οργή της κοινωνίας μας για τις γυναίκες που μιλούν ανοιχτά». Και η τρίτη κατηγορία αφορούσε ένα δεύτερο απόσπασμα στο άρθρο, όπου η κυρία Χερντ έγραψε: «Είχα τη σπάνια πλεονεκτική θέση να δω, σε πραγματικό χρόνο, πώς τα "κυκλώματα" προστατεύουν τους άνδρες που κατηγορούνται για κακοποίηση».

Ως δημόσιο πρόσωπο, ο Ντεπ αντιμετώπισε έπρεπε να υπερκεράσει τεράστιους υφάλους για να κερδίσει, αλλά τα κατάφερε σύμφωνα με την ετυμηγορία των 7 ενόρκων. Ο κ. Stephens είπε ότι οι δικηγόροι του Ντεπ μπόρεσαν να το κάνουν αυτό αναπτύσσοντας μια γνωστή νομική στρατηγική γνωστή ως «DARVO», που βασίζεται στο τρίπτυχο «άρνηση, επίθεση κι αντιστροφή του φερόμενου ως δράστη σε θύμα».

«Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι αρνείσαι ότι έκανες οτιδήποτε λάθος, και πες ότι στην πραγματικότητα είσαι ο κακοποιημένος κι όχι ο κακοποιός»« είπε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA