Οι θεωρίες συνωμοσίας μοιάζουν παράπλευρο - και μερικές φορές ελκυστικό - κομμάτι κάθε μεγάλου γεγονότος.

Αρνητές της πραγματικότητας «βλέπουν» τον Αδόλφο Χίτλερ να έχει διαφύγει στην Κολομβία, τον Έλβις Πρίσλει να έχει σκηνοθετήσει το θάνατό του και να έχει διαφύγει με ελικόπτερο, τον Τζον Φ Κένεντι να έχει σκοτωθεί από τη CIA ή τη Μαφία και τον κορονοϊό να μην υπάρχει αλλά να είναι μύθευμα με στόχο την περιστολή των ελευθεριών και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού από τον... Μπιλ Γκέιτς.

Οι λόγοι για τους οποίους πιστεύει κανείς σε τέτοιου είδους θεωρίες είναι, σύμφωνα με τη Βρετανή ψυχολόγο Κάρεν Ντάγκλας, τρεις: η επιθυμία για βαθιά κατανόηση και βεβαιότητα, η επιθυμία για έλεγχο των εξωτερικών γεγονότων και για αίσθηση ασφάλειας και η επιθυμία του να διατηρήσουμε θετική εικόνα για τον εαυτό μας. Όσοι είναι «επιρρεπείς» στις θεωρίες συνωμοσίας είναι κυρίως άνθρωποι που τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για «γνωστική κατάληξη» δηλαδή θέλουν να βρουν εξήγηση ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποια προφανής. Θέλουν επίσης να νιώθουν μοναδικοί ή έχουν «τελεολογική σκέψη» δηλαδή συνδέουν τα γεγονότα με κρυφές δυνάμεις, σκοπούς και κίνητρα. Έρευνες τέλος έχουν καταλήξει ότι η πίστη σε αυτές τις θεωρίες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και την αναλυτική σκέψη.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν η 11η Σεπτεμβρίου του 2001, μια ημερομηνία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ να μη συνοδεύεται από δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας, λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλείς.

Ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση του 20ου αιώνα, όχι μόνο για τον αριθμό των νεκρών αλλά και για τον συμβολισμό της. Τριπλή τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, στο Πεντάγωνο και σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσιλβάνια με τραγικό απολογισμό σχεδόν 3.000 νεκρούς. 

Το Reader.gr συγκέντρωσε τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας αλλά και λιγότερο ή περισσότερο γνωστά γεγονότα που σημάδεψαν εκείνες και τις ημέρες που ακολούθησαν το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στον δυτικό κόσμο.

Η κατάρρευση του Κτιρίου 7

Μία εξ αυτών αφορά την κατάρρευση του Κτιρίου 7 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, λίγες ώρες μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Το κτίριο 7 ήταν το ψηλότερο μετά τους Δίδυμους Πύργους, αποτελούμενο από 47 ορόφους. Κατέρρευσε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, σχεδόν επτά ώρες μετά τους Δίδυμους Πύργους.

Η επίσημη αναφορά για την τραγωδία αναφέρει ότι τα συντρίμμια από τον ουρανοξύστη που έπιασε φωτιά προκάλεσαν πυρκαγιές σε διάφορους ορόφους του 47όροφου κτιρίου και ότι η συνολική θερμότητα προκάλεσε την κατάρρευσή του.

Τον Νοέμβριο του 2016, μια ομάδα κορυφαίων μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα υποστήριξε ότι οι φωτιές στα γραφεία του ουρανοξύστη δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν την καταστροφή του και αυτή η μελέτη ήταν η αφορμή για τις θεωρίες ότι τα κτήρια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου κατέρρευσαν από εκρηκτικά που τοποθετήθηκαν εκεί μέρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Αδυναμία ανάσχεσης των αεροπειρατειών

Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών τέτοιων θεωριών είναι η αδυναμία της αμερικανικής αεροπορίας να αναχαιτίσει τις αεροπειρατείες.

Ισχυρίζονται ότι ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, διέταξε το στρατό να μην παρέμβει. Ωστόσο, οι επίσημες αναφορές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά ασυνήθιστη πολλαπλή αεροπειρατεία με άσκηση βίας στο πλήρωμα. Οι αναμεταδότες και των τεσσάρων αεροσκαφών απενεργοποιήθηκαν ή άλλαξαν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να εντοπιστούν τα αεροπλάνα.

Ατυχής σύμπτωση (;) ότι εκείνη την ημέρα ήταν σε εξέλιξη μια άσκηση ρουτίνας με εντολή της αμερικανικής αεροπορίας. Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, Κόλιν Σκόγκινς, ήταν σε συνεχή επαφή με το στρατό και δεν διέκρινε έλλειψη ανταπόκρισης ή αδυναμία να παρέμβει. Υπήρχε, όπως αναφέρει το BBC, σύγχυση και έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του πολιτικού ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (FAA) και του στρατού.

Επίθεση στο Πεντάγωνο

Εδώ, οι συνωμοσιολόγοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ένας ερασιτέχνης πιλότος να κατάφερε να πιλοτάρει ένα εμπορικό αεροπλάνο και να το ρίξει πάνω στα κεντρικά γραφεία του ισχυρότερα φυλασσόμενου κτηρίου στον κόσμο, 78 λεπτά μετά την πρώτη αναφορά πιθανής αεροπειρατείας, χωρίς να αφήσει ίχνη.

Ισχυρίζονται λοιπόν ότι το Πεντάγωνο επλήγη από έναν μικρό πύραυλο ή drone και όχι από Boeing 757.

Όταν επιβεβαιώθηκε ότι η πτήση AA77 ήταν αυτή που έπληξε το Πεντάγωνο, οι συνωμοσιολόγοι εστίασαν τη θεωρία τους στο πώς ο πιλότος κατόρθωσε τον δύσκολο ελιγμό, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί υποστήριξαν ότι το χτύπημα ήταν στην πραγματικότητα ενορχηστρωμένο από το ίδιο το Πεντάγωνο και όχι από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

Αν και τα πρώτα βίντεο δεν έδειξαν πολλά, βίντεο και φωτογραφίες από την επόμενη μέρα δείχνουν συντρίμμια του αεροσκάφους ενώ βρέθηκαν επίσης και σοροί του πληρώματος και των επιβατών, οι οποίες ταυτοποιήθηκαν αλλά και μαρτυρίες ότι το Boeing 757 χτύπησε το Πεντάγωνο.

Το τέταρτο αεροπλάνο και η συντριβή στην Πενσιλβάνια

Σε αυτή την περίπτωση οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο γιατί επελέγη ένας τόσο μικρός χώρος για να προσγειωθεί το αεροσκάφος και γιατί τα συντρίμμια δεν ήταν επαρκώς ορατά.

Υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πυραύλους, εξερράγη στον αέρα και έτσι εξηγείται το ότι τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν.

Ωστόσο, αυτό αντικρούστηκε από επίσημες φωτογραφίες που δείχνουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και από τα αρχεία στα οποία ο πιλότος επιβεβαιώνει ότι οι επιβάτες επαναστάτησαν κατά των αεροπειρατών και ότι αυτό ήταν που προκάλεσαν τη συντριβή του αεροπλάνου.

Άλλη μια θεωρία βασίζεται σε μια λανθασμένη δήλωση του τοπικού ερευνητή Ουόλι Μίλερ, ο οποίος δήλωσε πως σταμάτησε τις έρευνες έπειτα από 20 λεπτά καθώς δεν έβρισκε πτώματα. Είπε όμως ακόμα ότι κατάλαβε γρήγορα ότι επρόκειτο για πρόσκρουση αεροσκάφους και ότι θα χρειαζόταν μια μεγάλη κηδεία για τα πολλά θύματα.

Επιπλέον, ο στρατός δεν έδωσε ποτέ εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να πυροβολήσουν το εμπορικό αεροπλάνο.

Τα αεροπλάνα ήταν ολογράμματα

Μεταξύ των πιο «τρελών» ισχυρισμών των θεωρητικών συνωμοσίας είναι ότι τα αεροπλάνα δεν ήταν πραγματικά αλλά βλήματα περιβαλλόμενα από ολογράμματα που τα έκαναν να μοιάζουν με αεροπλάνα.

Αν και είναι μια δημοφιλής θεωρία, δεν λαμβάνει υπόψη τα συντρίμμια των αεροσκαφών, τις σορούς των επιβατών και των αεροπειρατών.

Περίπτωση «ασφαλιστικής απάτης»!

Μια θεωρία περιστρέφεται γύρω από τον μεγιστάνα Λάρι Σίλβερσταΐν, ο οποίος αγόρασε ολόκληρο το συγκρότημα για εννιά χρόνια έξι μήνες πριν από τις επιθέσεις.

Το deal της αγοράς ήταν αξίας 124 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά λέγεται ότι πήρε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση μετά την τραγωδία.

Και μάλιστα ο Σίλβερσταΐν ανέφερε ρητά σαν ρήτρα αποζημίωσης τις «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Άγνωστες ιστορίες της επόμενης ημέρας της καταστροφής

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν από την έκθεση στα συντρίμμια

Εκτός από τους σχεδόν 3.000 νεκρούς του τρομοκρατικού χτυπήματος, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από ασθένειες που συνδέονται με την έκθεσή τους στη σκόνη και τα συντρίμμια από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Guardian έγραφε ότι πάνω από 37.000 άνθρωποι ήταν επίσημα καταγεγραμμένοι νοσούντες από ασθένειες σχετικές με την επίθεση. Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των νεκρών μεταξύ 2001 και 2011 από ασθένειες σχετικές με τα συντρίμμια της 11ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ερευνητές τόνισαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι πέθαναν έκτοτε ούτε το αν η ασθένειά τους προκλήθηκε από την έκθεση στη σκόνη.

Τα συντρίμμια που άφησαν οι Δίδυμοι Πύργοι περιείχαν αμίαντο, μόλυβδο, γυαλί, βαρέα μέταλλα, σκυρόδεμα, δηλητηριώδη αέρια, πετρέλαιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες που αναμίχθηκαν με τα καύσιμα των αεροσκαφών.

Άνδρας αναγνωρίστηκε 16 ολόκληρα χρόνια μετά την επίθεση

Η σορός ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου την 11η Σεπτεμβρίου ταυτοποιήθηκε σχεδόν 16 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τον Αύγουστο του 2017.

Η ταυτοποίηση των νεκρών ήταν μια μακρά και επίπονη διαδικασία στην οποία συνέβαλε η ολοένα αναπτυσσόμενη τεχνολογία DNA.

Τουλάχιστον 10.000 εκτέθηκαν σε τοξικά αέρια και νόσησαν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν ή εργάζονταν στο Μανχάταν εκτέθηκαν σε τοξικά αέρια από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Ένα από τα θύματα που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, δήλωνε στον Guardian: «Επιστρέψαμε στη δουλειά μας ακριβώς μία εβδομάδα μετά την 11η Σεπτεμβρίου ενώ ακόμα έκαιγαν φωτιές στους Πύργους και όλα θύμιζαν εικόνες Αποκάλυψης. Μας είπαν ότι ο αέρας ήταν καθαρός. Ήταν γελοίο, απαίσιο και η μυρωδιά ήταν αποπνικτική».

Τον Σεπτέμβριο του 2018, 10.000 άνθρωποι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο ως επακόλουθο της τρομοκρατικής επίθεσης.

Διάσημος κωμικός παραδέχεται ότι είπε ψέματα πώς ήταν στους Δίδυμους Πύργους

Ο Steve Rannazzisi είχε ισχυριστεί ότι την ημέρα της τραγωδίας βρισκόταν στους Δίδυμους Πύργους, είχε περιγράψει αρκετές φορές έκτοτε πώς βίωσε το χτύπημα και πόσο υπέφερε από εκείνη την ημέρα, μέχρι που τον Σεπτέμβριο του 2015 παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα.

«Ήμουν νέος και έκανα ένα λάθος που μετανιώνω πικρά και για το οποίο δεν αρκεί μια συγγνώμη» είχε γράψει ο Rannazzisi στο Twitter.

«Δεν ξέρω γιατί το είπα. Λυπάμαι πάρα πολύ. Εύχομαι να μπορούσα να σβήσω αυτή την ιστορία που βγήκε από τα χείλη ενός ανώριμου, νεαρού άνδρα και το οποίο με κάνει πια να ντρέπομαι. Ζητώ από τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και από τους ανθρώπους που θρηνούν για τον χαμό τους, να με συγχωρέσουν».

Παραμένει άγνωστο πώς μπήκαν οι αεροπειρατές στα κόκπιτ των αεροπλάνων

Η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία δημοσιεύθηκε το 2004, ανέφερε ότι κανείς δεν μπορούσε να καθορίσει πώς οι αεροπειρατές κατάφεραν να μπουν στα πιλοτήρια των τεσσάρων εμπορικών αεροσκαφών που κατέλαβαν. 

Μια αεροσυνοδός της πτήσης 11 της American Airlines που καταρρίφθηκε είκασε ότι οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν βία για να μπουν στα κόκπιτ. «Ίσως οι τρομοκράτες να μαχαίρωσαν τις αεροσυνοδούς για να πάρουν το κλειδί του πιλοτηρίου ή να τις ανάγκασαν να ανοίξουν την πόρτα του πιλοτηρίου ή να εξαπάτησαν τον κυβερνήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μόλις οι αεροπειρατές πήραν τον έλεγχο του αεροσκάφους, το οδήγησαν προς τους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης, στις 8:46 π.μ. Και οι 81 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των πέντε αεροπειρατών και εννέα μελών του πληρώματος, σκοτώθηκαν κατά την πρόσκρουση.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, ibtimes.com, Sun, Usa today