Ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Δημήτρης Αποστόλου, σε μια από τις δημοφιλέστερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης στα τέλη της δεκαετίας του 90’, βάζουν μια από τις πρωταγωνίστριές τους, την Ντένη Μαρκορά (Ντίνα Κώνστα), να μιλάει για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ «τότε που είχε κόσμο». 

Με δεδομένο ότι η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 1997, ίσως να είχε κάποιο δίκιο. Τα χρόνια όμως πέρασαν, η ΚΝΕ ορθοπόδησε μετά τα δύσκολα χρόνια της ανασυγκρότησής της και και από το 2010, μετακινήθηκε από την Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον, για να χωρέσει ο κόσμος που συρρέει στο Φεστιβάλ της και από ακόμα και εκεί, ασφυκτιά τις ώρες «αιχμής». 

Οι μουσικές σκηνές από πέρσι έχουν γίνει από τρεις τέσσερις για να «χωρέσουν» και τους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο 45ο Φεστιβάλ, το μοναδικό φεστιβάλ πολιτικής νεολαίας που παραμένει ζωντανό από το 1975. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα συμβαίνουν.

Το Reader.gr στο εκτενές αφιέρωμά του στο παλιότερο και πιο συνεπές –αν όχι μοναδικό που διασώζεται- φεστιβάλ πολιτικής νεολαίας, παρουσιάζει –φυσικά- το πρόγραμμα της φετινής γιορτής της ΚΝΕ, μια συνοπτική ιστορία των υπόλοιπων Φεστιβάλ που με τα χρόνια εξαφανίστηκαν, στιγμές… στατιστικά και φωτογραφίες από την ιστορία του, αλλά και tips για τον πρωτάρη επισκέπτη.
 

Το πρόγραμμα και οι εκπλήξεις του 45ου Φεστιβάλ

Στην ίδια θέση για 10η χρονιά, στο Πάρκο Τσίτση στο Ίλιον το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, για να υποδεχθεί ως το Σάββατο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Πέμπτη

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τέρμα το «γκάζι» την Πέμπτη, με Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλη Μητσιά αλλά και… Γιάννη Στάνκογλου, στην αφήγηση του αφιερώματος για τον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα. Την σκυτάλη παραλαμβάνουν, Δημήτρης Μπάσης και Γιώτα Νέγκα που κλείνουν το πρόγραμμα της πρώτης μέρας στην κεντρική σκηνή. 

Στην άλλη άκρη του φεστιβάλ, στη Λαϊκή Σκηνή, ο Παντελής Θαλασσινός παρουσιάζει αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο, ενώ το πρόγραμμα της σκηνής κλείνει με το highlight της ημέρας που δεν είναι άλλο από το μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον αειθαλή Γιώργο Μαργαρίτη

Ο κόσμος είναι αρκετός, οι σκηνές λίγες και το πρόγραμμα πιεσμένο. Κάπως έτσι η νεανική σκηνή, διασπάστηκε πέρσι σε Μαθητική και Φοιτητική. Στην πρώτη θα βρίσκονται η Ρένα Μόρφη που θα παραδώσει στους Onirama, ενώ η δεύτερη θα κοντράρει με Υπεραστικούς, τον τσολιά της Ελληνοφρένειας και τον Σπύρο Γραμμένο

Πριν τις συναυλίες, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, θα πρέπει να παρουν μια ακόμα κρίσιμη απόφαση. Ποια από τις δυο συζητήσεις που διεξάγονται σχεδόν ταυτόχρονα θα παρακολουθήσει; Εκείνη για τα συνδικάτα και τους νέους εργαζόμενους, που με τον Αναπτυξιακό Νόμο της κυβέρνησης, μοιάζει ιδιαίτερα επίκαιρη, ή την εκείνη στο Φοιτητικό Στέκι για την «Πράσινη Ανάπτυξη». 

Παρασκευή

Και η Παρασκευή ξεκινάει με συζήτηση και μάλιστα, την κεντρική του Φεστιβάλ. «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας», με ομιλητές, τον Μάκη Παπαδόπουλο μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. 

Στην Κεντρική Σκηνή, αφιέρωμα στα πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, με τον ίδιο στη σκηνή, αλλά και μεταξύ άλλων τους Κώστα Θωμαΐδη, Γιώργο Κιμούλη, Γιώργο Μεράντζα και Διονύση Τσακνή, στην επιστροφή του τελευταίου στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, μετά το πέρασμά του από την ΕΡΤ. 

Ακολουθεί, στην ίδια σκηνή, ο μόνιμος θαμώνας του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, Μίλτος Πασχαλίδης. Κι αν το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής, είναι λίγο πολύ κλασσικό για φεστιβάλ της ΚΝΕ, οι υπόλοιπες σκηνές κρύβουν… εκπλήξεις. 

Η ΚΝΕ έχει κάνει το άνοιγμα στον χώρο του stand up comedy με έναν εκ των πατριαρχών της ελληνικής σκηνής, τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και πλέον επεκτείνεται και σε νεότερους κωμικούς. Έτσι για πρώτη φορά στο φεστιβάλ, παίρνουν μέρος οι Αλέξανδρος Μαλιάτσης και Σπήλιος Φλώρος. Καινούργια παρουσία για το φεστιβάλ, είναι ακόμα και η Ματούλα Ζαμάνη, που βρέθηκε και στις αντίστοιχες εκδήλωσεις της Πάτρας. 

Σάββατο

Δυναμικά με συζήτηση – έκπληξη, ξεκινά και η 3η και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ το Σάββατο. Πρώτη παρουσία και για τον Μιθριδάτη στο Φεστιβάλ, ο οποίος παιρνει μέρος στη συζήτηση με τίτλο «Το χιπ χοπ δεν σταματά», μαζί με τους Ζωγράφο, Retro και Φρανκ

Το μικρόφωνο στο μαθητικό στέκι περνά από τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, πριν καταλήξει στο χιπ χοπ πάρτι της βραδιάς με Rebellion Connexion, Κοινούς Θνητούς, Σφάλμα και Φρανκ. Στη φοιτητική σκηνή Κίτρινα Ποδήλατα, Στάθης Δρογώσης και Μανώλης Φάμελλος αλλά και ο Φοίβος Δεληβοριάς στην επιστροφή του στο φεστιβάλ μετά από αρκετά χρόνια. 

Στην κεντρική σκηνή και αμέσως μετά τις ομιλίες των Γραμματέων της ΚΝΕ και του Κόμματος, Νίκου Αμπατιέλου και Δημήτρη Κουτσούμπα, μικρόφωνο παίρνουν οι Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης για το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου και έπειτα η κλασσική αξία που λέγεται Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ένας από τους ελάχιστους που βρίσκονταν και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ, το 1975!

«Δυνατό» το πρόγραμμα και της λαϊκής σκηνής, όπου παραδοσιακά θα ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Την βραδιά θα ανοίξει η Φωτεινή Βελεσιώτου, ενώ θα ακολουθήσει ο Γιώργος Μάγγας, που γίνεται… θεσμός τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα κλείνει η Γιώτα Βέη. 
 

Σύντομη ιστορία των φεστιβάλ των πολιτικών νεολαιών

Η ΟΝΝΕΔ του άλλαζε ονόματα. Από «Γιορτή Δημοκρατίας» σε «Δρώμενα ΟΝΝΕΔ» για να βρει την «συνταγή» της επιτυχίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Μάνος Χατζιδάκις σηκώθηκε και έφυγε από την σκηνή μιας τέτοιας… γιορτής, όταν οι νεολαίοι της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν τον Γιώργο Σαλαμπάση, ερμηνευτή της επιτυχίας «Σ’ αγαπάω, μ’ ακούς;». 

Ο Χατζιδάκις βρήκε… την υγειά του, στα φεστιβάλ «Αυγής – Θούριου», εκείνα δηλαδή της νεολαίας του ΚΚΕ «εσ.», του «Ρήγα Φεραίου» τα μέλη της οποίας αποκάλεσε «πολιτισμένη νεολαία». Τα «Δρώμενα ΟΝΝΕΔ»… πέθαναν κάπου κοντά στην έλευση του 21ου αιώνα. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, εμφανίστηκε σε ένα τέτοιο φεστιβάλ, ενώ οι νεολαίοι της Νέας Δημοκρατίας παραπονούνταν για τους καλλιτέχνες που αν και σε άλλα φεστιβάλ «παίζουν δωρεάν», δεν πήγαιναν στα δικά τους, παρά την αδρά αμοιβή.

Η νεολαία ΠΑΣΟΚ και το φεστιβάλ της, είχε κάπως σταθερότερη παρουσία τα μεταπολιτευτικά χρόνια, φιλοξενώντας στην σκηνή και τον μεγάλο Παύλο Σιδηρόπουλο (που την ίδια χρονιά είχε πάει και στον Ρήγα). Η απόδειξη πληρωμής του τελευταίου με 150.000 χιλιάδες έκανε τον γύρο του διαδικτύου πριν μερικά χρόνια. 

Μια καταγγελία, του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το 2005, μιλούσε για μεγάλες επιδοτήσεις του ΟΠΑΠ για το φεστιβάλ της νεολαίας ΠΑΣΟΚ με 88.000 ευρώ το 2003, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο και το φεστιβάλ της νεολαίας Συνασπισμού είχε επιδοτηθεί από τον οργανισμό με 40.000 ευρώ το 2002 και με 50.000 ευρώ την επόμενη χρονιά.

Τα φεστιβάλ της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, διακόπτονται απότομα το 2010 και πιθανότατα εξαιτίας της αγανάκτησης που είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία, μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Η τελευταία τους εμφάνιση, γίνεται το 2010 και έχει περισσότερο μορφή κάμπινγκ, παρά φεστιβάλ. 

Διαφορετικό ήταν το πρόβλημα του Φεστιβάλ «Αυγής – Θούριου». Εκείνο, σε αντίθεση με άλλα, είχε την ευχέρεια να προσελκύσει καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς, δεν είχε όμως την επαφή με την κοινωνία που χρειαζόταν για να γίνει… θεσμός. Μάλιστα οι συνεχείς «μεταλλάξεις», διασπάσεις και επανασυσπειρώσεις του χώρου, θα του αλλάξουν πολλές φορές όνομα στην πάροδο των χρόνων. Φεστιβάλ «Αυγής – Θούριου», «νεολαίας Συνασπισμού», έπειτα «νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ», η οποία μετά την υπογραφή του Μνημονίου του 2015, πρακτικά... εξαϋλώνεται. Τα λιγστά μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, διοργανώνουν πλέον φεστιβάλ, στο οποίο δεν αναφέρεται καν το όνομα της οργάνωσης, το «Σπούτνικ»
 

Το φεστιβάλ – θεσμός

Αντίθετα με τις υπόλοιπες προσπάθειες, το φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και της εφημεριδας της, του Οδηγητή μετρά πλέον 45 συναπτά χρόνια παρουσίας. 

Οι «απουσίες»

Μόνο σε δυο περιπτώσεις, η ΚΝΕ, χρειάστηκε να συμπτύξει το φεστιβάλ της σε μόλις μια μέρα κι αυτό για αντικειμενικούς λόγους, συγκεκριμένα εκλογικούς. Ήταν το 1996 αλλά και το 2007, όταν οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο.

Το 2009 και πάλι λόγω εκλογών, η «κορύφωση» του ταξιδιού του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα όπως συνηθίζεται. Τέλος το 2015, πραγματοποιήθηκε Οκτώβρη λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου. 

Οι καλλιτέχνες

Από την σκηνή του Φεστιβάλ από το 1975 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει μερικές από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές μορφές της Ελλάδας και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων: ο Νίκος Ξυλούρης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Χρήστος Λεοντής, η Σωτηρία Μπέλλου, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Δόμνα Σαμίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Μαρία Δημητριάδη, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Γιάννης Κούτρας, ο Μπάμπης Γκολές, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Γιώργος Μάγγας, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, η Πόλυ Πάνου, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, οι Πυξ Λαξ, οι Magic de Spell, οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Φέρρης, ο Αγάθωνας, η Μαριώ, ο Στέλιος Βαμβακάρης, οι Socrates, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Ελένη Βιτάλη, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Ορφέας Περίδης, ο Αντώνης Βαρδής, η Λία Βίσση, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Βασίλης Καζούλης, οι Χαΐνηδες, οι Imam Baildi, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Μάριος Τόκας, Νότης Μαυρουδής, η Νένα Βενετσάνου, η Γλυκερία, οι Μπλε, οι Raining Pleasure, η Χαρούλα Αλεξίου, η Έλλη Πασπαλά, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η Νατάσα Μποφίλιου, η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Ακόμα ο Μάνος Κατράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Έλλη Αλεξίου, ο Ζήσης Σκαρός. Καλλιτέχνες από το εξωτερικό, όπως ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, η Μερσέντες Σόσα, η Banda Bassoti και οι Ten years after. 

Οι εμβληματικές στιγμές

Στην 2η διοργάνωση, ο Μάνος Λοΐζος, παρουσιάζει την δουλειά του «Τα τραγούδια μας», έναν δίσκο τα κομμάτια του οποίου θα γίνουν το soundtrack σχεδόν όλων των κινητοποιήσεων μεταπολιτικά στην Ελλάδα.  Στο 3ο Φεστιβάλ, στο Περιστέρι το 1977, ο Γιάννης Ρίτσος από την σκηνή απαγγέλλει για πρώτη φορά το ποίημά του «Τα παιδιά της ΚΝΕ»

Το 1981 στο Φεστιβάλ που κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς, παίρνει μέρος ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Σατάλοφ που έχει πάρει μέρος στις διακστημικές αποστολές Σογιούζ 4,8 και 10. Στο 8ο Φεστιβάλ, το 1982 και συγκεκριμέα την δεύτερη μέρα, η ανακοίνωση του θανάτου του Μάνου Λοΐζου από τα μεγάφωνα του φεστιβάλ, αφήνει χιλιάδες νέους και νέες εμβρόντητους για τον χαμό του σπουδαίου καλλιτέχνη. Οργανώνεται στα γρήγορα, μεγάλη συναυλία στη μνήμη του. 

Την ίδια χρονιά, η Οργανωτική Επιτροπή, προκηρύσσει διαγωνισμούς, έντεχνου λαϊκού τραγουδιά, ποιήματος - διηγήματος και θεατρικού έργου. Τα έργα κρίνουν μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος και Μικης Θεοδωράκης. Στο 15ο Φεστιβάλ στο Άλσος Βεΐκου, την ώρα που εξελίσσεται η κρίση στην ΚΝΕ, ο γραμματέας της Γιώργος Γράψας προοικονομεί την διάσπαση που έρχεται. Στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ, διοργανώνεται κινηματογραφικό τριήμερο με προβολή έξι ταινιών στον κινηματογράφο «ΒΟΞ» στα Εξάρχεια, τον ίδιο κινηματογράφο που σήμερα αποτελεί... την έδρα της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας». 

Το 2010, στο 36ο και πρώτο Φεστιβάλ που διοργανώνεται στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το μεγάλο αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη που έχει «φύγει» από τη ζωή λίγο καιρό νωρίτερα, συγκινεί. Έναν χρόνο αργότερα, στο 37ο, ο Δημήτρης Μητροπάνος πραγματοποιεί μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις, πριν τον θάνατό του τον Απρίλιο του 2012. 

Ο χώρος

Το ταξίδι του φεστιβάλ, ξεκινά από το γήπεδο του Ζωγράφου, πηγαίνει Καισαριανή και έπειτα «δένει» στο Περιστέρι. Επιστρέφει για μια τετραετία στην Καισαριανή. Οι ανατροπές και η εσωτερική κρίση σε ΚΝΕ και ΚΚΕ, βρίσκουν το φεστιβάλ στο Άλσος Βεΐκου, έπειτα στην Γκράβα και μετά ξανά στο Περιστέρι. Το 1992 και το 1993 μεταφέρεται και πάλι στην Καισαριανή, μετά στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω και για μια χρονιά στην Καισαριανή. Από το 1997 ως το 2008 η έδρα του Φεστιβάλ μεταφέρεται στην Πανεπιστημιούπολη και τα Ιλίσια, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. 

Αυτό σημαίνει ότι η διοργάνωση έχει πραγματοποιηθεί 11 χρόνια στα Ιλίσια και την Πανεπιστημιούπολη, 10 χρόνια στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», από 8 σε Καισαιριανή και Περιστέρι, από 2 σε Άλσος Βεΐκου και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και από 1 σε γήπεδο Ζωγράφου, Μπαρουτάδικο και Γκράβα

Η διάρκεια

Το φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, ξεκινά το 1975 ως τριήμερο, όμως από την επόμενη κιόλας χρονιά μετατρέπεται εξαιτίας και της επιτυχίας του σε τετραήμερο. Οι μέρες αυξάνονται σε 5 από το 1985, ενώ το 1989 καταγράφεται το σχετικό… ρεκόρ με Φεστιβάλ που διήρκεσε 9 ολόκληρες ημέρες

Το 1989 ξαναπέφτουμε στις 4 ημέρες, ενώ από το 1991 επιστρέφει στις 3. Με την μεταφορά του χώρου στην Πανεπιστημιούπολη και τα Ιλίσια, οι μέρες γίνονται και πάλι 4. Και η επόμενη αλλαγή, συμπίπτει με την μεταφορά στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με το φεστιβάλ από το 2010 και έπειτα να γίνεται τριήμερο

Ο «καλός σκοπός» 

Το 1999 και στον απόηχο του σεισμού 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του 143 νεκρούς, τα έσοδα του Φεστιβάλ δίνονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ως μια συμβολική κίνηση στήριξης της προσπάθειας αποκατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που επλήγησαν. 

Το καλοκαίρι του 2007 σημαδεύεται από τις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές αφήνουν πίσω τους 84 νεκρούς. Ταυτόχρονα προκηρύσσονται εκλογές για τον Σεπτέμβρη. Αντί Φεστιβάλ, πραγματοποιείται μια μεγάλη συναυλία στο ΣΕΦ, τα έσοδα της οποίας, δίνονται για την ενίσχυση των πυρόπληκτων μαθητών της Ζαχάρως

Τα tips

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.  Όπως θα έλεγε και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης «Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς, θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς». Θα έχεις ακόμα όλο τον χρόνο για να δεις χώρους εκτός από τους συναυλιακούς. Διεθνούπολή – εκεί όπου βρίσκονται οι ξένες αντιπροσωπείες – ή και κάποια συζήτηση. 

Πέμπτη και Παρασκευή για πιο εύκολες βόλτες. Σε συνέχεια του προηγούμενου, το Σάββατο, με τόσο κόσμο θα είναι δύσκολο να επισκεφτείς τους υπόλοιπους χώρους εκτος από τις συναυλίες. Μην αφήσεις για την επόμενη κάτι που είδες και σου άρεσε στη Διεθνούπολη ή στο βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Ζακέτα να πάρεις. Μην ξεγελαστείς με τον καιρό την ώρα που φεύγεις από το σπίτι. Ο ήλιος θα πέσει και στο Πάρκο βάζει κρύο. Ζακέτα και κάτι ακόμα πιο βαρύ, σίγουρα θα χρειαστεί το βράδυ. Πάρε και ένα δεύτερο για κάποιον που δεν το σκέφτηκε ή δεν διάβασε το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Thank us later. 

Φαγητό και ποτό. Κάποτε υπήρχαν μονο, το παραδοσιακό σουβλάκι, αναψυκτικά, μπύρες και νερό. «Η ζωή αλλάζει, δίχως να κοιτάζει τη δική μας μελαγχολία» όμως. Πλέον, οι πάγκοι της ΚΝΕ – που φέρουν διακριτικά για να ξεχωρίζουν από εκεινους των πλανόδιων που συρρέουν στο Πάρκο- σε προμηθεύουν με σουβλάκι χοιρινό, κεμπάπ και λουκάνικο, αναψυκτικά, κρασί, νερό. Υπάρχει το μπαρ του Ελληνοκουβανικό Συνδέσμου, με τα κοκτέιλ με βάση το ρούμι αλλά και μπαρ με τα περισσότερα ποτά που μπορείς να βρεις σε ένα οποιοδήποτε μπαρ. Προσθήκη των τελευταίων χρόνων είναι ακόμα οι λουκουμάδες και τα μάφινς. 

Η μάχη της καρέκλας. Όσες κι αν είναι οι καρέκλες, θα αποδειχτούν λιγότερες από τους διεκδικητές τους, κυρίως το βράδυ του Σαββάτου, όταν όλες οι σκηνές τελειώνουν το προγραμμά τους και μένει μόνο η Λαϊκή με πρόγραμμα. Η λύση είναι να πας νωρίς να εντοπίσεις τις καρέκλες που χρειάζεσαι και να κινείσαι μαζί τους. 

Μην πετάς σκουπίδια. Τα μέλη της ΚΝΕ, δίνουν τεράστια μάχη κάθε χρόνο για να φέρουν το Πάρκο Τρίτση, σε επισκέψιμη κατάσταση. Θα τους δείτε πολλές φορές όση ώρα διασκεδάζετε να περνούν με τεράστιες σακούλες σκουπιδιών, για να μην χρειαστεί καν να σηκωθείτε και να πάτε μόνοι σας. Μην το πετάξετε κάτω λοιπόν.  
 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από 902.gr

Συλλογή φωτογραφιών

To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 6
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 9
Το 2ο Φεστιβάλ διοργανώνεται από τις 9 ως τις 12 Σεπτέμβρη στην Καισαριανή
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 11
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 12
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 13
Το 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ πραγματοποιείται από τις 15 ως τις 18 Σεπτέμβρη 1977 στο Περιστέρι
Το 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ πραγματοποιείται από τις 15 ως τις 18 Σεπτέμβρη 1977 στο Περιστέρι
Από τις 7 ως τις 10 Σεπτεμβρίου του 1978 πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ
Από τις 7 ως τις 10 Σεπτεμβρίου του 1978 πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ
Από τις 7 ως τις 10 Σεπτεμβρίου του 1978 πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ
To 5ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ από τις 13 ως τις 16 Σεπτέμβρη 1979 στο Περιστέρι
Το 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, 11 - 14 Σεπτέμβρη 1980 στο Περιστέρι
Το 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 10 - 13 Σεπτέμβρη 1981 στο Περιστέρι
Το 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 10 - 13 Σεπτέμβρη 1981 στο Περιστέρι
Το 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 10 - 13 Σεπτέμβρη 1981 στο Περιστέρι
8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 19 Σεπτέμβρη 1982 στο Περιστέρι
8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 19 Σεπτέμβρη 1982 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
10ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 13 - 16 Σεπτέμβρη 1984 στην Καισαριανή
10ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 13 - 16 Σεπτέμβρη 1984 στην Καισαριανή
10ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 13 - 16 Σεπτέμβρη 1984 στην Καισαριανή
10ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 13 - 16 Σεπτέμβρη 1984 στην Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
12ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 10 - 14 Σεπτέμβρη 1986 στην Καισαριανή
12ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 10 - 14 Σεπτέμβρη 1986 στην Καισαριανή
13ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 20 Σεπτέμβρη 1987 στην Καισαριανή
12ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 10 - 14 Σεπτέμβρη 1986 στην Καισαριανή
13ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 20 Σεπτέμβρη 1987 στην Καισαριανή
13ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 20 Σεπτέμβρη 1987 στην Καισαριανή
12ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 10 – 14 Σεπτέμβρη στην Καισαριανή
14ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 10-18 Σεπτέμβρη 1988 στο Γαλάτσι
14ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 10-18 Σεπτέμβρη 1988 στο Γαλάτσι
15ο Φεστιβάλ στις 14 - 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι
15ο Φεστιβάλ στις 14 - 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι
15ο Φεστιβάλ στις 14 - 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι
15ο Φεστιβάλ στις 14 - 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι
16ο Φεστιβάλ , στη Γκράβα στις 7 - 8 Σεπτέμβρη 1990
16ο Φεστιβάλ , στη Γκράβα στις 7 - 8 Σεπτέμβρη 1990
16ο Φεστιβάλ , στη Γκράβα στις 7 - 8 Σεπτέμβρη 1990
17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 20-22 Σεπτέμβρη 1991 στο Περιστέρι
17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 20-22 Σεπτέμβρη 1991 στο Περιστέρι
17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 20-22 Σεπτέμβρη 1991 στο Περιστέρι
17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 20-22 Σεπτέμβρη 1991 στο Περιστέρι
18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 18-20 Σεπτέμβρη 1992 στην Καισαριανή
18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 18-20 Σεπτέμβρη 1992 στην Καισαριανή
18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 18-20 Σεπτέμβρη 1992 στην Καισαριανή
18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 18-20 Σεπτέμβρη 1992 στην Καισαριανή
19ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, 17-19 Σεπτέμβρη 1993 στην Καισαριανή
19ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, 17-19 Σεπτέμβρη 1993 στην Καισαριανή
20ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 15-18 Σεπτέμβρη 1994 στο Αιγάλεω
21ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 14 - 17 Σεπτέμβρη 1995, Καισαριανή
21ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 14 - 17 Σεπτέμβρη 1995, Καισαριανή
23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 18 - 21 Σεπτέμβρη 1997, Ιλίσια
23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 18 - 21 Σεπτέμβρη 1997, Ιλίσια
23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 18 - 21 Σεπτέμβρη 1997, Ιλίσια
24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 17 - 20 Σεπτέμβρη 1998, Ιλίσια
24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 17 - 20 Σεπτέμβρη 1998, Ιλίσια
24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 17 - 20 Σεπτέμβρη 1998, Ιλίσια
24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 17 - 20 Σεπτέμβρη 1998, Ιλίσια
25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 1999, Ιλίσια
25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 1999, Ιλίσια
26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 20 - 23 Σεπτέμβρη 2000, Ιλίσια
27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη του 2001 στην Πανεπιστημιούπολη
27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη του 2001 στην Πανεπιστημιούπολη
27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη του 2001 στην Πανεπιστημιούπολη
27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη του 2001 στην Πανεπιστημιούπολη
28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» 18 - 21 Σεπτέμβρη 2002
29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 18 - 21 Σεπτέμβρη 2003, Ιλίσια
29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 18 - 21 Σεπτέμβρη 2003, Ιλίσια
30ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 2004, Ιλίσια
30ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 2004, Ιλίσια
30ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 2004, Ιλίσια
31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 15 - 18 Σεπτέμβρη 2005, Ιλίσια
31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 15 - 18 Σεπτέμβρη 2005, Ιλίσια
31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 15 - 18 Σεπτέμβρη 2005, Ιλίσια
31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 15 - 18 Σεπτέμβρη 2005, Ιλίσια
32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 13 - 16 Σεπτέμβρη 2006, Ιλίσια
32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 13 - 16 Σεπτέμβρη 2006, Ιλίσια
32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 13 - 16 Σεπτέμβρη 2006, Ιλίσια
34ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18 ως 21 Σεπτεμβρίου 2008, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια
34ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18 ως 21 Σεπτεμβρίου 2008, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια
34ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18 ως 21 Σεπτεμβρίου 2008, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια
36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»,  στις 16 - 18 Σεπτέμβρη 2010, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»,  στις 16 - 18 Σεπτέμβρη 2010, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»,  στις 16 - 18 Σεπτέμβρη 2010, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»,  στις 16 - 18 Σεπτέμβρη 2010, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 15-17 Σεπτεμβρίου 2011, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 15-17 Σεπτεμβρίου 2011, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 15-17 Σεπτεμβρίου 2011, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ίλιον στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη 2012.
38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ίλιον στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη 2012.
38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ίλιον στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη 2012.
39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2013 στο Πάρκο «Ατν. Τρίτσης», στο Ίλιον
39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2013 στο Πάρκο «Ατν. Τρίτσης», στο Ίλιον
39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2013 στο Πάρκο «Ατν. Τρίτσης», στο Ίλιον
40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18-20 Σεπτεμβρίου 2014, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18-20 Σεπτεμβρίου 2014, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18-20 Σεπτεμβρίου 2014, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ιλιον, στις 8 και 10 Οκτώβρη 2015
41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ιλιον, στις 8 και 10 Οκτώβρη 2015
41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ιλιον, στις 8 και 10 Οκτώβρη 2015
42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 22 - 24 Σεπτέμβρη 2016
42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 22 - 24 Σεπτέμβρη 2016
42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 22 - 24 Σεπτέμβρη 2016
42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 22 - 24 Σεπτέμβρη 2016
43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 21 - 23 Σεπτέμβρη 2017, στο Πάρκο Τρίτση
43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 21 - 23 Σεπτέμβρη 2017, στο Πάρκο Τρίτση
43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 21 - 23 Σεπτέμβρη 2017, στο Πάρκο Τρίτση
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 6
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
To πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκε στο γήπεδο Ζωγράφου το 1975
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 9
Το 2ο Φεστιβάλ διοργανώνεται από τις 9 ως τις 12 Σεπτέμβρη στην Καισαριανή
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 11
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 12
45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή: Το πρόγραμμα, η ιστορία, τα tips (pics - vids) - Media Gallery 13
Το 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ πραγματοποιείται από τις 15 ως τις 18 Σεπτέμβρη 1977 στο Περιστέρι
Το 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ πραγματοποιείται από τις 15 ως τις 18 Σεπτέμβρη 1977 στο Περιστέρι
Από τις 7 ως τις 10 Σεπτεμβρίου του 1978 πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ
Από τις 7 ως τις 10 Σεπτεμβρίου του 1978 πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ
Από τις 7 ως τις 10 Σεπτεμβρίου του 1978 πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ
To 5ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ από τις 13 ως τις 16 Σεπτέμβρη 1979 στο Περιστέρι
Το 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, 11 - 14 Σεπτέμβρη 1980 στο Περιστέρι
Το 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 10 - 13 Σεπτέμβρη 1981 στο Περιστέρι
Το 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 10 - 13 Σεπτέμβρη 1981 στο Περιστέρι
Το 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 10 - 13 Σεπτέμβρη 1981 στο Περιστέρι
8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 19 Σεπτέμβρη 1982 στο Περιστέρι
8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 19 Σεπτέμβρη 1982 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 8 - 11 Σεπτέμβρη 1983 στο Περιστέρι
10ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 13 - 16 Σεπτέμβρη 1984 στην Καισαριανή
10ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 13 - 16 Σεπτέμβρη 1984 στην Καισαριανή
10ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 13 - 16 Σεπτέμβρη 1984 στην Καισαριανή
10ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 13 - 16 Σεπτέμβρη 1984 στην Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
11ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 11-15 Σεπτέμβρη 1985 στη Καισαριανή
12ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 10 - 14 Σεπτέμβρη 1986 στην Καισαριανή
12ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 10 - 14 Σεπτέμβρη 1986 στην Καισαριανή
13ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 20 Σεπτέμβρη 1987 στην Καισαριανή
12ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 10 - 14 Σεπτέμβρη 1986 στην Καισαριανή
13ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 20 Σεπτέμβρη 1987 στην Καισαριανή
13ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 16 - 20 Σεπτέμβρη 1987 στην Καισαριανή
12ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 10 – 14 Σεπτέμβρη στην Καισαριανή
14ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 10-18 Σεπτέμβρη 1988 στο Γαλάτσι
14ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, 10-18 Σεπτέμβρη 1988 στο Γαλάτσι
15ο Φεστιβάλ στις 14 - 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι
15ο Φεστιβάλ στις 14 - 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι
15ο Φεστιβάλ στις 14 - 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι
15ο Φεστιβάλ στις 14 - 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι
16ο Φεστιβάλ , στη Γκράβα στις 7 - 8 Σεπτέμβρη 1990
16ο Φεστιβάλ , στη Γκράβα στις 7 - 8 Σεπτέμβρη 1990
16ο Φεστιβάλ , στη Γκράβα στις 7 - 8 Σεπτέμβρη 1990
17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 20-22 Σεπτέμβρη 1991 στο Περιστέρι
17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 20-22 Σεπτέμβρη 1991 στο Περιστέρι
17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 20-22 Σεπτέμβρη 1991 στο Περιστέρι
17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 20-22 Σεπτέμβρη 1991 στο Περιστέρι
18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 18-20 Σεπτέμβρη 1992 στην Καισαριανή
18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 18-20 Σεπτέμβρη 1992 στην Καισαριανή
18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 18-20 Σεπτέμβρη 1992 στην Καισαριανή
18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 18-20 Σεπτέμβρη 1992 στην Καισαριανή
19ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, 17-19 Σεπτέμβρη 1993 στην Καισαριανή
19ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, 17-19 Σεπτέμβρη 1993 στην Καισαριανή
20ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 15-18 Σεπτέμβρη 1994 στο Αιγάλεω
21ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 14 - 17 Σεπτέμβρη 1995, Καισαριανή
21ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 14 - 17 Σεπτέμβρη 1995, Καισαριανή
23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 18 - 21 Σεπτέμβρη 1997, Ιλίσια
23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 18 - 21 Σεπτέμβρη 1997, Ιλίσια
23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 18 - 21 Σεπτέμβρη 1997, Ιλίσια
24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 17 - 20 Σεπτέμβρη 1998, Ιλίσια
24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 17 - 20 Σεπτέμβρη 1998, Ιλίσια
24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 17 - 20 Σεπτέμβρη 1998, Ιλίσια
24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 17 - 20 Σεπτέμβρη 1998, Ιλίσια
25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 1999, Ιλίσια
25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 1999, Ιλίσια
26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 20 - 23 Σεπτέμβρη 2000, Ιλίσια
27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη του 2001 στην Πανεπιστημιούπολη
27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη του 2001 στην Πανεπιστημιούπολη
27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη του 2001 στην Πανεπιστημιούπολη
27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη του 2001 στην Πανεπιστημιούπολη
28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» 18 - 21 Σεπτέμβρη 2002
29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 18 - 21 Σεπτέμβρη 2003, Ιλίσια
29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 18 - 21 Σεπτέμβρη 2003, Ιλίσια
30ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 2004, Ιλίσια
30ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 2004, Ιλίσια
30ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", 16 - 19 Σεπτέμβρη 2004, Ιλίσια
31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 15 - 18 Σεπτέμβρη 2005, Ιλίσια
31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 15 - 18 Σεπτέμβρη 2005, Ιλίσια
31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 15 - 18 Σεπτέμβρη 2005, Ιλίσια
31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 15 - 18 Σεπτέμβρη 2005, Ιλίσια
32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 13 - 16 Σεπτέμβρη 2006, Ιλίσια
32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 13 - 16 Σεπτέμβρη 2006, Ιλίσια
32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 13 - 16 Σεπτέμβρη 2006, Ιλίσια
34ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18 ως 21 Σεπτεμβρίου 2008, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια
34ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18 ως 21 Σεπτεμβρίου 2008, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια
34ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18 ως 21 Σεπτεμβρίου 2008, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια
36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»,  στις 16 - 18 Σεπτέμβρη 2010, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»,  στις 16 - 18 Σεπτέμβρη 2010, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»,  στις 16 - 18 Σεπτέμβρη 2010, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»,  στις 16 - 18 Σεπτέμβρη 2010, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 15-17 Σεπτεμβρίου 2011, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 15-17 Σεπτεμβρίου 2011, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 15-17 Σεπτεμβρίου 2011, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ίλιον στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη 2012.
38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ίλιον στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη 2012.
38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ίλιον στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη 2012.
39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2013 στο Πάρκο «Ατν. Τρίτσης», στο Ίλιον
39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2013 στο Πάρκο «Ατν. Τρίτσης», στο Ίλιον
39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2013 στο Πάρκο «Ατν. Τρίτσης», στο Ίλιον
40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18-20 Σεπτεμβρίου 2014, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18-20 Σεπτεμβρίου 2014, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 18-20 Σεπτεμβρίου 2014, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ιλιον, στις 8 και 10 Οκτώβρη 2015
41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ιλιον, στις 8 και 10 Οκτώβρη 2015
41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ιλιον, στις 8 και 10 Οκτώβρη 2015
42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 22 - 24 Σεπτέμβρη 2016
42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 22 - 24 Σεπτέμβρη 2016
42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 22 - 24 Σεπτέμβρη 2016
42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 22 - 24 Σεπτέμβρη 2016
43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 21 - 23 Σεπτέμβρη 2017, στο Πάρκο Τρίτση
43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 21 - 23 Σεπτέμβρη 2017, στο Πάρκο Τρίτση
43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, 21 - 23 Σεπτέμβρη 2017, στο Πάρκο Τρίτση