Από τα γυαλιά ηλίου Zylo μέχρι τις ποδιές Pukka και τα μαντήλια Frolic, το νέο premium Irish whiskey ενώνει τις δυνάμεις του με δημιουργικές ομάδες και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να δικαιώνει όλες τις πλευρές.

Το Roe & Co είναι ένα νέο premium Irish whiskey που συνδέεται πάντα με ανθρώπους δημιουργικούς, που επενδύουν στις παρέες και πιστεύουν στη δύναμη της συνεργασίας.

Είναι γνωστό πια ότι αυτό το blend έχει βασιστεί στη συνεργασία, αφού δημιουργήθηκε από τη Master Blender της Diageo, Caroline Martin, η οποία μαζί με έξι διάσημους bartenders του Δουβλίνου μελέτησαν σχολαστικά και επέλεξαν αποθέματα από τα καλύτερα ιρλανδικά malt και grain whiskey.

Αυτή τη φορά, το Roe & Co –το «Co» βγαίνει από το collaboration (=συνεργασία) και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της φιλοσοφίας όσο και του ονόματός του– πήγε ένα βήμα παραπέρα και έδωσε την ευκαιρία σε τρεις ομάδες να εμπνευστούν και να σχεδιάσουν τα πιο όμορφα αντικείμενα με άξονα τη... σύστασή του. Έτσι, διάλεξε να συνδεθεί με ανθρώπους που μέσα από την πίστη στην ομαδική προσπάθεια έχουν εξελίξει ήδη με τη σειρά τους μία ξεχωριστή ιδέα.

Οι Pukka που σχεδιάζουν creative ποδιές για bartenders, οι Zylo που σχεδιάζουν ξύλινα γυαλιά ηλίου και οι Frolic με τα μεταξωτά μαντήλια τους μοιράζονται αυτό το πάθος για δημιουργία και έχουν έναν κοινό οδηγό με τους εμπνευστές του Roe & Co: τη συλλογική επιτυχία.

Δεν ήταν δύσκολο, λοιπόν, οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τα συγκεκριμένα brands να απογειώσουν τις ιδέες τους.

Το αποτέλεσμα; Δεν μπορεί παρά να είναι κάτι παραπάνω από μια ποδιά από την Pukka που πρεσβεύει τη φιλοσοφία του Roe & Co. Κάτι παραπάνω από ένα ξύλινο ζευγάρι γυαλιών ηλίου με πράσινο χρώμα, εμπνευσμένο από τη χάλκινη οξειδωμένη σκεπή του πύργου του Αγίου Πατρίκιου στο Δουβλίνο και κάτι παραπάνω από ένα μαντήλι που φιλοξενεί το αποστακτήριο.

Το αποτέλεσμα είναι η αδιαμφισβήτητη δύναμη της συνεργασίας που νικά τα πάντα και πετυχαίνει κάθε στόχο. Κάθε όνειρο. Γιατί η δύναμη κρύβεται στις παρέες. 

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι δημιουργήσαν οι Pukka, οι Zylo και οι Frolic, να μάθουμε λίγα λόγια για την ιστορία πίσω από το κάθε brand και να ανακαλύψουμε το μυστικό που τους ενώνει.

Pukka

Χριστίνα Αδαμοπούλου & Τεό Τερζόπουλος

«Η ιδέα Pukka Aprons ξεκίνησε επίσημα στις αρχές του 2013. Ήταν κάτι που στριφογύριζε στο κεφάλι μας έναν χρόνο πριν. Αναζητώντας, λοιπόν, μια ποδιά ως bartender (σ.σ. την απάντηση δίνει ο Τεό Τερζόπουλος) εντόπισα το κενό που υπήρχε στην αγορά. Το εξελίξαμε και το φέραμε στα μέτρα αυτού που πραγματικά τη χρησιμοποιεί. Υπήρξαν και παλαιότερα κάποιες ιδέες οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αλλά δεν τα παρατήσαμε. Μαζί με την ομάδα συνεχίσαμε. Όταν πιστεύεις όμως κάτι τόσο έντονα και τόσο δυνατά, νομίζω ότι πρέπει να το επιχειρήσεις. Ξεκινώντας, λοιπόν, τα πρώτα μας βήματα είδαμε ότι η απήχηση και ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν τόσο μεγάλος που αυτό μας έκανε να προχωρήσουμε με περισσότερη φόρα. Βέβαια, όλο αυτό κρύβει από πίσω μια ανήσυχη ομάδα ανθρώπων. Η Χριστίνα, ο Στέλιος, η Δούκισσα, η Ευγενία, η Νίκη, που –όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά– συμβάλλουν ώστε να βγει ένα άριστο αποτέλεσμα. 

Ο σεβασμός στην ομάδα μάς κάνει να ξεχωρίζουμε

Οι πoδιές μας απευθύνονται σε bartenders, σερβιτόρους, μπαρμπέρηδες, αισθητικούς... Οι περισσότεροι προτιμούν τις ποδιές μας γιατί εκτός από ένα χρήσιμο εργαλείο είναι και μία στολή. Μία στολή χρήσιμη, καλαίσθητη και ποιοτική.

Αντλούμε έμπνευση καθημερινά από τους ίδιους μας τους πελάτες. Τα καθημερινά challenges μάς οδηγούν σε διάφορα μονοπάτια, τα οποία μας ανοίγουν νέους ορίζοντες. Νέες ιδέες, νέα προϊόντα, τα οποία προσπαθούμε να τα προσαρμόσουμε στη δουλειά μας. Η έμπνευση αντλείται από εικόνες και παραστάσεις, οι οποίες έχουν σχέση με το αντικείμενο του πελάτη, αλλά με προσπάθεια και φαντασία τα προσαρμόζουμε στα θέλω τους.

Όσο για το πού κρύβεται η επιτυχία; Νομίζω στη δύναμη της ομάδας. Έτσι χτίζεται ένα brand. Η ομαδική δουλειά, ο σεβασμός στην ομάδα, αλλά και στο κοινό είναι αυτό που μας ξεχωρίζει. 

Η συνεργασία με το Roe & Co ήταν μία πρόκληση. Αρχικά εμπνευστήκαμε και ετοιμάσαμε το pattern, το οποίο τυπώθηκε στο ειδικό ύφασμα. Αυτό έγινε μετά από αρκετή μελέτη, προσπαθώντας να αναδείξουμε τη φιλοσοφία του Roe & Co. Σχεδιάσαμε, πειραματιστήκαμε, απορρίψαμε και τελικά καταλήξαμε στο συγκεκριμένο σχέδιο».

Info: Τις ποδιές μπορεί να τις βρει κάποιος στην οδό Φράγκων 20 στη Θεσσαλονίκη και σύντομα στην Αθήνα στην οδό Αραπάκη 64 στην Καλλιθέα. Περισσότερα στο www.pukka.gr καθώς και στο facebook και στο instagram.

Zylo

Ελένη Βακονδίου & Περικλής Θερριός

«Το ξύλο για εμάς δεν ήταν κάτι καινούργιο. Ασχολούμασταν με ξύλινες κατασκευές πολύ καιρό πριν φτιάξουμε ξύλινα γυαλιά. Σχεδιάζαμε και κατασκευάζαμε από καρέκλες μέχρι αλατιέρες και οτιδήποτε άλλο μας περνούσε από το μυαλό. Μας αρέσει πολύ η επαφή με το ξύλο, η ζεστασιά που προσδίδει, καθώς και η μυρωδιά του. Θεωρούμε πως είναι ένα υλικό με το όποιο μπορείς να έρθεις πολύ κοντά και να δημιουργήσεις μαζί του. Αρκεί η δημιουργία να σε βρει μαζί με αγαπημένους partners στη δουλειά και στη ζωή.

Οι δημιουργίες κρύβουν το πάθος μας για το ξύλο και τη δύναμη της ομαδικής δουλειάς

Η ιδέα για τα γυαλιά προήλθε από μια απλή σκέψη, την οποία όμως εξετάσαμε σοβαρά. Επιστρατεύοντας όλες μας τις γνώσεις και τις τεχνικές μας ικανότητες καταλήξαμε μέσα σε λίγες μέρες στην πρώτη σειρά γυαλιών. Τα Zylo ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, την αειφόρο κατασκευή τους και την μοναδικότητά τους. Ένα γυαλί Zylo δεν είναι ένα ακόμη "αναλώσιμο" προϊόν μόδας, είναι ένα ξεχωριστό "προσωπικό" κομμάτι στυλ. Το Zylo ζει και αλλάζει μαζί σου, όπως το αγαπημένο σου δερμάτινο και τα αγαπημένα σου αντικείμενα που θέλεις να έχεις κοντά σου.

Αυτή τη στιγμή στο εργαστήριο έχουμε 3 τεχνίτες σε σταθερή συνεργασία. Είναι όλοι τους πολύ δεμένοι με την κατασκευή και σε αυτούς οφείλεται η ποιότητα στην οποία έχουμε φτάσει τα γυαλιά μας. Αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν, η ανθρώπινη ενέργεια περνάει στο ξύλο, κανένα δεν είναι ίδιο με το άλλο, αυτές οι μικρές αόρατες "ατέλειες" κάνουν το κάθε γυαλί ιδιαίτερο, μοναδικό. Είμαστε ευτυχείς που φτιάχτηκε μια τέτοια ομάδα όπου ο καθένας δίνει τις γνώσεις του και το μεράκι του για τον ίδιο σκοπό. Κατά μια έννοια μας τιμά αυτό και μας δίνει περισσότερο κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε. 

Μένουμε στην καρδιά του Αιγαίου, στη Σύρο, μεγαλώσαμε πλάι στα κύματα και κάτω από τον ήλιο. Κι αυτό προσπαθούμε  να περάσουμε μέσα στη σχεδιαστική µας γραμμή. Από τα ονόματα των γυαλιών μέχρι τα σχέδιά τους, τις γραφιστικές δηµιουργίες και τις φωτογραφίες µας, επιθυµούµε να βγάλουμε προς τα έξω το συναίσθηµα που έχουµε µέσα µας για τον τόπο που ζούµε.

Το ξύλο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ζει μαζί μας κι αλλάζει με τον χρόνο. Όλοι μας οι σκελετοί είναι δημιουργήματα που κρύβουν το πάθος μας για το υλικό, τη δύναμη της ομαδικής δουλειάς και το πνεύμα της συνεργασίας. Αυτός είναι ο λόγος που σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε αυτή τη σειρά για το Roe & Co. Συνδυάσαμε το πράσινο του Roe & Co, εμπνευσμένο από τη χάλκινη οξειδωμένη σκεπή του πύργου του Αγίου Πατρίκιου στο Δουβλίνο, το μαύρο το οποίο συμβολίζει τη βιομηχανική δύναμη και τέλος τον παλίσανδρο, ένα ξύλο, του οποίου τα χρώματα μιμούνται τα χρώματα του χαλκού».

Info: Τη συλλεκτική έκδοση μπορεί κάποιος να τη βρει στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Zylo.

Frolic

Βίλη Χισκάκη, Αλεξία Ψαραδέλη και Κατερίνα Ψαραδέλη

«Η ομάδα Frolic απαρτίζεται από τρεις απόφοιτες της Σχολής Καλών Τεχνών. Είμαστε και οι τρεις σχεδιάστριες των μαντηλιών. Το πρότζεκτ ξεκίνησε από την πολύχρονη φιλία μας και συγκατοίκηση στο ίδιο εργαστήριο. Η καθεμία από εμάς, στην προσωπική της δουλειά, έχει πειραματιστεί με το ύφασμα ανά περιόδους, είτε με τυπώματα είτε με κέντημα, ράψιμο κ.ά. Το ύφασμα είναι ένα μέσο που αφορούσε και γοήτευε πάντα και τις τρεις μας. Πέρα από τον χώρο, στο εργαστήριο μοιραζόμαστε πάντα και τις ιδέες μας, τις ανησυχίες  μας, κάνουμε brainstorming... Και κάπως έτσι προέκυψε και η ιδέα του τυπώματος σε ύφασμα, αλλά πιο στοχευμένα και συνεργατικά.

Αντλούμε έμπνευση από την επικαιρότητα και τον κόσμο των τεχνών

Τα μαντήλια απευθύνονται στον σύγχρονο καταναλωτή ο οποίος είναι επιλεκτικός, απαιτητικός και ευσυνείδητος σε σχέση με τις συνθήκες παραγωγής αυτού που φοράει, όπως επίσης και σε λάτρεις του εικαστικού ρούχου το οποίο ξεφεύγει από τις πρακτικές της μόδας. Οι τρεις λέξεις που τα χαρακτηρίζουν είναι η επωνυμία μας – frolic («move lively in a happy way», «ευθυμία, παιχνιδιάρισμα»), πολυτελή και μαλακά.

Η καλή συνεργασία και συνεννόηση είναι οι ιδανικές συνθήκες για δημιουργία. Ο ενθουσιασμός και ο πειραματισμός που προκύπτει στο πλαίσιο μιας ομάδας ωθεί το κάθε μέλος αυτής να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Πιστεύουμε πολύ στην ομαδικότητα καθώς η πολύπλευρη ανάγνωση ενός θέματος πάντα οδηγεί σε δημιουργικά και μοναδικά αποτελέσματα.

Η δημιουργική διαδικασία ξεκινά με μια συγκεκριμένη θεματική και με βάση αυτή δημιουργείται μια σειρά σχεδίων. Το καθένα απ’ αυτά περιλαμβάνει στοιχεία από  την έρευνα και τα ερεθίσματα της καθεμίας, καθιστώντας το συνολικό αποτέλεσμα μια πολύπλευρή οπτική πάνω στη θεματική που έχουμε θέσει.

Το Roe & Co είναι ένα brand παρόμοιας αισθητικής με τη δική μας. Ο τρόπος παρουσίασης του whiskey, η φρεσκάδα της επικοινωνίας του και οι επιλογές προώθησής του που αποτελούν απόσταγμα συνεργασιών με άλλες ομάδες. Αφορμή για τις συνθέσεις μας αποτέλεσαν τα στοιχεία που κάνουν το Roe & Co να ξεχωρίζει, όπως το αχλάδι και το παλιό αποστακτήριο που βρίσκεται στο Δουβλίνο. Συνδυάζοντάς τα με το χρώμα του brand τους, verdigris green και την αισθητική μας δημιουργήθηκε το εν λόγω μαντήλι. Χρησιμοποιήσαμε διάφορες εικόνες που συνθέσαμε ψηφιακά και εκτυπώσαμε πάνω σε ύφασμα».

Info: Το πωλητήριο της TAF αποτελεί συνεργάτη της ομάδας. Περισσότερα για τα events που διοργανώνουν για την εκάστοτε κολεξιόν: facebookinstagram, email: frolic.patterns@gmail.com