Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ -Άρσεναλ, Λίβερπουλ – Έβερτον... Όλα σπουδαία ντέρμπι στην Αγγλία, που καθηλώνουν τους οπαδούς του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κανένα από αυτά όμως δεν μπορεί να συγκριθεί, με το μεγαλύτερο ντέρμπι του νησιού κι ένα μεγαλύτερα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ. Κι αυτό, γιατί το συγκεκριμένο ντέρμπι ξεπερνά το ποδόσφαιρο.

Της Ευγενίας Κουντούρη

Η «μάχη» μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ αφορά τις πόλεις, τους κατοίκους τους, αφορά την οικονομία, την μουσική, αφορά την ιστορία τους.

Όλα ξεκίνησαν το 1887, όταν και ξεκίνησε η κατασκευή του Καναλιού του Μάντσεστερ. Αυτό ουσιαστικά σήμαινε οικονομική καταστροφή για το Λίβερπουλ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή, λόγω του λιμανιού, ήταν το εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Αγγλίας. Το κανάλι θα επέτρεπε στα πλοία να προσπεράσουν πλέον το Λίβερπουλ, κάτι που έγινε, το 1894 όταν και ολοκληρώθηκε και που σήμαινε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Από εκεί ξεκίνησε μια κόντρα, η οποία επεκτάθηκε σε όλα τα επίπεδα.

Μουσική

Ένας από τους τομείς στους οποίους οι δύο πόλεις «συγκρούστηκαν» είναι αυτός της μουσικής. Τόσο το Λίβερπουλ, όσο και το Μάντσεστερ έχουν παράγει κάποιους από τους πιο διάσημους μουσικούς στην ιστορία, όπως για παράδειγμα τους Beatles και τους Stone Roses.

Αυτό ξεκίνησε μία νέα ... κόντρα, σχετικά με το ποια πόλη πρέπει να θεωρείται η «μουσική πρωτεύουσα» της χώρας.

Το Λίβερπουλ κυριάρχησε τη δεκαετία του '60, αφού εκτός των μοναδικών Beatles, «έβγαλε» τους Cilla Black, Frankie Vaughn, Gerry, αλλά και τους Pacemakers.

Από την άλλη πλευρά όμως το Μάντσεστερ «καυχιέται» πως αντίστοιχα κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 και του '90 με γκρουπ όπως τους Stone Roses, Happy Mondays, Joy Division και Oasis.

Κωμωδία

Ένας ακόμα τομέας στον οποίο «συγκρούονται» είναι αυτός των κωμικών ηθοποιών. Τόσο το Μάντσεστερ όσο και το Λίβερπουλ θεωρούν πως η δική τους πόλη είναι αυτή που παράγει το καλύτερο... χιούμορ.

Αρχικά η κόντρα ξεκίνησε με το αν ο Steve Coogan ή ο Jason Manford του Μάντσεστερ ήταν καλύτεροι από τον Jimmy Tarbuck ή τον Ken Dodd, από το Λίβερπουλ. Τη δεκαετία του '90 μία κωμική παραγωγή από το Μάντσεστερ που έδειχνε μία οικογένεια από το Λίβερπουλ χτύπαγε τρελά νούμερα, κυρίως λόγω των αστείων που αφορούσαν τη διαμάχη των δύο πόλεων.

Η... κόντρα συνεχίζεται μέχρι σήμερα με κωμικούς όπως ο John Bishop και ο Jason Manford που έχουν βασίσει πολλές παραστάσεις τους στην αντιπαλότητα αυτή.

Ποδόσφαιρο

Καμία από τις παραπάνω κόντρες όμως δεν συγκρίνεται με αυτή του ποδοσφαίρου. Πόσα πρωταθλήματα έχει πάρει η κάθε ομάδα; Ποια πήρε το πρώτο; Πόσα Ευρωπαϊκά κύπελλα; Ποιος είχε τον καλύτερο προπονητή στην ιστορία; Ποιος έχει τον καλύτερο προπονητή σήμερα;

Η επιτυχία ή η αποτυχία κάθε ομάδας αφορά άμεσα την επιτυχία ή την αποτυχία της άλλης. Οι συγκρίσεις δεν τελειώνουν ποτέ.

Της Λίβερπουλ υποστηρίζουν πως πήραν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία, αυτοί της Μάντσεστερ λένε όμως πως πλέον έχουν τα περισσότερα.

Αυτό της Μάντσεστερ λένε πως πήραν το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο, όμως αυτοί της Λίβερπουλ λένε πως έχουν τα περισσότερα...

Τα μεταξύ τους ντέρμπι, ανεξάρτητα από το βαθμολογικό ενδιαφέρουν που παρουσιάζουν ή δεν παρουσιάζουν, είναι αυτά που τραβούν πάνω τους την μεγαλύτερη προσοχή, όχι μόνο μέσα στο «νησί», αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μουρίνιο ή Κλοπ; Λίβερπουλ ή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Όποιος κι αν είναι στο τέλος ο νικητής απόψε, το βέβαιο είναι πως το συγκεκριμένο ντέρμπι είναι ίσως ο μοναδικός λόγος για να σκεφτεί κάποιος πως τελικά η Δευτέρα δεν είναι και τόσο άσχημη ημέρα...