Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολυμπιακοί Αγώνες και ένας γοητευτικός Σουηδός με παιδικό πρόσωπο, ο Αρμάντ Ντουπλάντις, έλαμψε στο αγώνισμα του άλματος επί κοντώ. «Ποιος Μπούμπκα», λένε οι ειδικοί του αθλήματος, «...να δείτε τι θα κάνει ο Ντουπλάντις». Αυτοί βλέπουν στον Σουηδό άλτη το ταλέντο που θα ξεχωρίσει στα επόμενα χρόνια!

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακοί Αγώνες - Εμμανουήλ Καραλής: Καταπληκτικός και τέταρτος στο επί κοντώ - Το μήνυμα στους γονείς του

Οι φίλοι του τον φωνάζουν Mondo, μια λέξη που στα ιταλικά σημαίνει κόσμος. Κι ο Αρμάντ Ντουπλάντις δεν θέλει να κακοκαρδίσει τον Ιταλό φίλο του πατέρα του, που του το κόλλησε: Κατακτάει τον κόσμο και αυτή την εποχή τον βλέπει αφ’ υψηλού... Ο Αρμάντ κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 6.18, ρεκόρ που πέτυχε σε Grand Prix Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη το 2020.

Ο Σουηδός αθλητής εκφράζει μια πολυπολιτισμική προσωπικότητα, που το απομεσήμερο (στην Ευρώπη) της Τρίτης κράτησε το ενδιαφέρον ακόμα και των σε κατάσταση πολιορκίας από καύσωνα και πυρκαγιές Ελλήνων φιλάθλων, που τον παρακολουθούσαν να προσπαθεί περάσει τα 6μέτρα και 19 εκατοστά! Δεν τα κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ, ο Ντουπλάντις, όμως κέρδισε το χειροκρότημα, το χρυσό μετάλλιο και τη συμπάθεια εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις γεννήθηκε το 1999 από γονείς που έχουν τον αθλητισμό για θρησκεία. Τόπος γέννησης; Η Λουϊζιάνα των ΗΠΑ. Η μητέρα του Σουηδή, ήταν επταθλήτρια και βολεϊμπολίστρια. Ο πατέρας του ο σπουδαίος Αμερικανός επικοντιστής Γκρεγκ Ντουπλάντις με προσωπικό ρεκόρ 5.80. Οι δικοί του λένε ότι από πέντε χρονών, ο Αρμάντ προσπαθούσε να πηδήξει με κοντάρι, όταν είδε τους επικοντιστές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Από τότε η εμμονή πως θα γίνει κάποτε Ολυμπιονίκης στο επί κοντώ τον ακολουθούσε σαν στη σκιά του το πρωί και σαν όνειρο τα βράδια. Δεν άργησε να βρεθεί με ένα πραγματικό κοντάρι στα χέρια και με πολλά ρεκόρ πίσω του...

Το 2015, σε ηλικία 16 χρονών ήταν ήδη υπολογίσιμος άλτης παγκοσμίως! Εκείνη τη χρονιά αποφασίζει να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο της Σουηδίας. Γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και ρίχνεται στις τρελές απίθανες πτήσεις του. Τον εντόπισε ένας σουηδός προπονητής που του τηλεφωνούσε καθημερινά: «Θα σου εξασφαλίσουμε τα πάντα. Πρέπει να αγωνιστείς για τη Σουηδία», του έλεγε και ο Αρμάντ πείστηκε. Οι Σουηδοί δεν τον αγκάλιασαν με την πρώτη. Ήταν διστακτικοί. Δεν γνώριζε τη γλώσσα τους, δεν είχαν δει με καλό μάτι την... σουηδοποίηση της Λουντμίλα Ένγκβιστ και της Αντέμπα Αρεγκάουι. Ομως ο Ντουπλάντις τους κέρδισε γρήγορα. Έμαθε τη γλώσσα τους και ακούμπησε με θέρμη στην ψυχρή λογική τους. Αποτέλεσμα; Σε δημοσκόπηση εφημερίδας ανάμεσα σε 1.500 Σουηδούς πέρυσι, ο Ντουπλάντις αναδείχτηκε με συντριπτική πλειοψηφία ως ο πιο δημοφιλής αθλητής της χώρας, νικώντας ακόμα και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς!

https://www.instagram.com/p/CR9CAY7owrw/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Από τότε ο Ντουπλάντις άρχισε να μαθαίνει σουηδικά, να να κάνει φίλους στη Σουηδία, αγόρασε σπίτι στον τόπο των Βίκινγκς για να περνάει τα καλοκαίρια και έχει δεσμό με τη Σουηδή καλλονή Ντεσιρέ Ίνγκλαντερ. Σήμερα, ο Duplantis μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Λουιζιάνα και Σουηδίας, όπου τα καλοκαίρια είναι «μαγικά», παραδέχεται. Κι ενώ κάποτε οδηγούσε μια παλιά Toyota, τώρα τρέχει με σουηδικά αυτοκίνητα: ένα Volvo στη Λουιζιάνα και ένα Polestar στη Σουηδία. 

Τα ρεκόρ κάτω από τα πόδια του

Η ημερομηνία λήξης των ρεκόρ εξαρτάται από το πάθος και το ταλέντο του αθλητή που θα τα βάλει στόχο. Ο Νουπλάντις και πάθος έχει και ταλέντο και το χρόνο σύμμαχο για την εξέλιξη σε ένα άθλημα που η πείρα είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας.

Το 2020, στα 21 χρόνια του, ο Ντουπλάντις έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ του Ρενό Λαβιλενί πηδώντας σχεδόν πάνω από μια πολυκατοικία: 6 μέτρα και 18 εκατοστά! Ο Μπούμπκα είχε σταματήσει τις πτήσεις του, όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ 35 φορές και ο πήχης έμεινε σταθερός στα 6.14! Ο Ντουπλάντις 26 χρόνια μετά το ρεκόρ του ιπτάμενου Ουκρανού και σε ηλικία σχεδόν 20 χρονών θάμπωσε τη λάμψη του Μπούμπκα. «Θέλω να κάνω περισσότερα από ό,τι έχει κάνει η Μπούμπκα. Περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια από αυτόν, περισσότερα παγκόσμια πρωταθλήματα», έχει δηλώσει ο Ντουπλάντις.

Άγγιξε το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά...

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο ο Ντουπλάντις κατέκτησε άνετα το χρυσό μετάλλιο με άλμα 6.02, αλλά - αν και έδειξε ότι μπορεί - δεν κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ.

«Πάντα πίστευα ότι είχα την ικανότητα να γίνω ο καλύτερος επικοντιστής στον κόσμο», είπε πριν από τους Αγώνες του Τόκιο. «Το πίστευα από μικρό παιδί», είπε και όλοι το κατάλαβαν βλέποντας τον να αιωρείται πάνω από τον πήχη σαν γεράκι που έχει εντοπίσει τη λεία του...

Ο Ντουπλάντις είναι φανατικός παίκτης του γκολφ και μάλιστα στους μήνες της πανδημίας, όταν όλα τα στάδια είχαν κλείσει τις πόρτες τους, ο σουηδός αθλητής έπαιζε πέντε ημέρες την εβδομάδα γκολφ με τους φίλους του στη Λουϊζιάνα.

Οι φανατικοί του στίβου και οι ειδικοί που μελετούν επιδόσεις, αθλητές και προβλέπουν τα μελλούμενα λένε για τον Ντουπλάντιτς: Αληθινά θα έχουμε να λέμε πολλά γι' αυτόν στα χρόνια που έρχονται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA