Μενού
  • Α-
  • Α+

Για την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου χρειάζεται μόνο ένα πράγμα: Μεγαλείο ψυχής και αυτό η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη το διαθέτει! Δεν είναι τυχαίο ότι κατέκτησε μέσα σε 4 ημέρες 2 χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Με την κατάκτηση των μεταλλίων της, ήρθαν στο φως οι δυσκολίες που αντιμετώπισε για να ταξιδέψει από το τσιπουράδικο της οικογένειάς της που δουλεύει στην Καρδίτσα στο Μόναχο και να γράψει Ιστορία...  

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη πέτυχε το αδιανόητο, τέσσερις ημέρες μετά το χρυσό μετάλλιο στα 35 χλμ. βάδην, έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης και στα 20 χλμ. βάδην στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου. Σε ηλικία 38 ετών και 148 ημερών, έγινε επιπλέον η μεγαλύτερη σε ηλικία βαδίστρια που κατακτά 2 χρυσά μετάλλια σε μεγάλη διοργάνωση. Η ιστορία της είχε γίνει ευρέως γνωστή μετά τη διάκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου είχε κατακτήσει την 8η θέση στα 20 χλμ. βάδην.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την δεύτερη διάκριση

«Ήξερα ότι είμαι πάρα πολύ καλά. Ζήτησα από τον προπονητή μου να μπω στα 20 χλμ. βάδην, γιατί πίστευα σε μια γρήγορη κούρσα. Είναι ατομικό μου ρεκόρ. Θα μπορούσα να έχω κάνει και πανελλήνιο ρεκόρ αν είχα καταλάβει πόσο κοντά ήμουν, απείχα μόνο 5 δευτερόλεπτα» δήλωσε στην ΕΡΤ η αθλήτρια από την Καρδίτσα που κατέπληξε με τις εμφανίσεις της στα 20 χλμ. και στα 35 χλμ. βάδην τον κόσμο.

Mιλώντας για την συγκλονιστική κούρσα που την οδήγησε στο δεύτερο μετάλλιο στο Μόναχο η κορυφαία Ελληνίδα βαδίστρια δήλωσε ότι είχε τακτική: «Κράτησα σταθερό ρυθμό και τις περίμενα. Είχα την υπομονή. Δεν βιάστηκα. Έκανα στα τελευταία έξι χιλιόμετρα την επίθεσή μου. Ήμουν ξεκούραστη».

Όπως είπε η επιτυχία αυτή ξεπέρασε τους στόχους της για το συγκεκριμένο αγώνισμα λέγοντας ότι ανέμενε να είναι στη δεκάδα: «Το να είμαι στη δεκάδα, σε δεύτερο αγώνισμα, σε τέσσερις ημέρες, ήταν ό,τι είχα ονειρευτεί. Όταν είδα ότι ήμουν στις επτά και μπορούσα να ακολουθήσω το γκρουπ, ένιωθα ακόμα πιο ξεκούραστη». Και όπως εξήγησε παρακολουθούσε συνεχώς τις συναθλήτριες της όσο ετοιμαζόταν για την αντεπίθεση στα τελευταία χιλιόμετρα, έχοντας στη διαδρομή την υποστήριξη πολλών ομογενών της. 

Μάλιστα, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη είπε: «Χάρηκα τον αγώνα πάρα πολύ. Δεν είχα πίεση. Μπήκα να περάσω καλά, ήταν σημαντικό που είδα τόσα πολλά άτομα από την ομάδα. Είπα θα γίνει χαμός σήμερα. Όλη η Ελλάδα θα βλέπει βάδην τώρα. Χαίρομαι που έχω βάλει ένα μικρό λιθαράκι, ώστε το αγώνισμα μας να αλλάξει στην Ελλάδα. Το κλίμα εδώ ήταν απίθανο, ο κόσμος το ξέρει το αγώνισμα. Όλες οι χώρες το θαυμάζουν, δεν έχει σχέση με εμάς. Θεωρώ πως αυτό θα αλλάξει κι εδώ σιγά, σιγά».

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Ηπιε μπύρα για να γιορτάσει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο

Μετά το τέλος του αγώνα, η αθλήτρια του βάδην ζήτησε να πιει μία μπύρα για την… αποκατάσταση. Οι άνθρωποι της ελληνικής αποστολής δεν της χάλασαν, φυσικά, το χατίρι, με την Αντιγόνη Ντισμπιώτη να γιορτάζει τα δύο χρυσά μετάλλιά της, πίνοντας ένα ποτήρι μπύρα.

Το τσιπουράδικο και η αποχή από τον αθλητισμό για 8 χρόνια

Ανέκαθεν συνδύαζε τον αθλητισμό με τη δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση εστίασης στο κέντρο της Καρδίτσας, σερβίροντας μεζέδες της μαμάς Ντρισμπιώτη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού ολοκλήρωνε σέρβις και καθαριότητες, ξεκινούσε την προπόνησή της. Γεννημένη στην Καρδίτσα, μέχρι τα 10 της χρόνια έζησε στην Αταλάντη όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον αθλητισμό, αφού ασχολήθηκε με την ρυθμική γυμναστική.

Αργότερα, επέστρεψαν οικογενειακώς στην Καρδίτσα όπου η μητέρα της άνοιξε το τσιπουράδικο στο οποίο η Αντιγόνη εργάζεται μέχρι σήμερα και μέσα στο οποίο είχε περάσει άπειρες ώρες παρέα με τις τρεις αδελφές της. Νιώθοντας ότι έχανε χρόνο κυνηγώντας μια ουτοπία, η Αντιγόνη αποφασίζει να σταματήσει το βάδην και να ασχοληθεί με το τσιπουράδικο που συντηθεί η οικογένειά της στην Καρδίτσα. Και δεν ασχολήθηκε για… 2-3 μήνες. Η Ντρισμπιώτη απουσίασε από το αγώνισμα για οκτώ ολόκληρα χρόνια! Επέστρεψε για τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο.

Μια τόσο μεγάλη αποχή μπορεί, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, να βάλει τέλος σε οποιαδήποτε καριέρα. Να τελειώσει οποιονδήποτε αθλητή, όσο ταλέντο κι αν έχει. Η Ντρισμπιώτη, όμως, δεν είχε και δεν έχει μόνο ταλέντο αλλά και πολλή δύναμη. Και αυτό το απέδειξε οκτώ χρόνια μετά, όταν επέστρεψε για να αποδείξει πρώτα από όλους στον εαυτό της ότι μπορεί. Και το απέδειξε. Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012, χάθηκε για τέσσερα δευτερόλεπτα αλλά αυτό δεν έφερε την απογοήτευση. Αντιθέτως, έφερε ακόμη περισσότερο πείσμα. Και αυτό, όπως αποδείχθηκε, αρκούσε…Ο επόμενος σταθμός της είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όταν θα είναι 40 ετών.

Σύμμαχοί της στην προσπάθεια της ήταν πάντα η οικογένειά της και ο σύζυγός της και τελικά το πείσμα και το πάθος της για το βάδην, τη δικαίωσε. Κόντρα σε όλους όσοι έλεγαν ότι έχει μεγαλώσει αρκετά για να ασχολείται με τον πρωταθλητισμό, και παρά την παντελή έλλειψη βοήθειας από την πολιτεία, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατάφερε να κατακτήσει δυο χρυσά μετάλλια. Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα έτρεξε να αγκαλιάσει τον σύζυγό της και λίγα λεπτά μετά ξέσπασε σε κλάματα, όχι από λύπη, αλλά από υπερηφάνεια. Βλέποντας πως οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής και οι θυσίες της έπιασαν τόπο και την ανέβασαν στην κορυφή της Ευρώπης.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: «Χίλια μπράβο στην αθλήτρια, στην Ελληνίδα» - Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Τα συγχαρητήριά του στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το δεύτερο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο στο άθλημα του βάδην. «Παντοτινά χρυσή στις καρδιές μας», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα social media, για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που έχει κάνει ρεκόρ στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο.

«Δεύτερο χρυσό για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, και στα 20χλμ βάδην. Κι όμως, αυτή η μεγάλη αθλήτρια αναγκάστηκε να μείνει 8 χρόνια εκτός αθλητισμού και να επιστρέψει με νυχτερινές προπονήσεις. Ο αγώνας της, παράδειγμα για όλους μας», αναφέρει στην ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την συνεχάρη με μήνυμά του στο Twitter: «Θερμά συγχαρητήρια στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη για το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο, αυτή τη φορά στα 20 χιλιόμετρα βάδην. Αντιγόνη, σε ευχαριστούμε!».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα social media συνεχάρη επίσης την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Χαρακτηριστικά έγραψε: «Χίλια μπράβο στη σπουδαία αθλήτρια, στη σπουδαία Ελληνίδα, στη σπουδαία γυναίκα Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Μοναδική με το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο βάδην στους πανευρωπαϊκούς αγώνες. Υποκλινόμαστε!».

«Διπλά χρυσή! Θερμά συγχαρητήρια στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Πρωταθλήτρια Ευρώπης και στα 20χλμ βάδην στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο Twitter. «Μας κάνεις όλους υπερήφανους γράφοντας Ιστορία, ξανά!», σημείωσε.

«Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, στην κορυφή της Ευρώπης», σημειώνει σε ανάρτησή του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το νέο χρυσό της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη. Και προσθέτει: «Θερμά συγχαρητήρια στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη που μετά το χρυσό μετάλλιο στα 35 χλμ. βάδην κατέκτησε το χρυσό και στα 20 χλμ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA