Διεκδικεί, για 2η φορά την είσοδο του στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επιθυμώντας όπως σημειώνει να συνεχίσει την δράση που έχει ξεκινήσει και που αποσκοπεί τόσο στην ανάπτυξη των σχέσεων της χώρα μας και των Ελλήνων στην Ευρώπη, όσο και την καταπολέμηση των «κακών κειμένων» της ευρωζώνης.

Δηλώνει ένας «αισιόδοξος σε απόγνωση», σημειώνοντας πως τα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ αυτών και η αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και με σχέδιο και θεωρεί πως η διέξοδος είναι η στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέλιος Κούλογλου, που εδώ και δεκαετίες δείχνει πως είναι ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει στα «σύνορα», μιλάει στο Reader.gr για το «στοίχημα» των επικείμενων Ευρωεκλογών και αναλύει τη σημασία τους.

Η Ευρώπη αλλάζει. Είστε αισιόδοξος γι' αυτή την αλλαγή και τι ρόλο μπορεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν;

«Από τη φύση μου είμαι ένα αισιόδοξο άτομο, όμως τώρα είμαι ένας αισιόδοξος σε απόγνωση. Τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού. Υπάρχει το Brexit, οι ηγέτες του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού που δεν αλλάζουν παρότι έχει γυρίσει μπούμερανγκ η πολιτική τους, αλλά επιμένουν σε αυτή δημιουργώντας μια κακή εικόνα που φαίνεται πως θα μεταφραστεί σε άνοδο της ακροδεξιάς.

Στην Βρετανία προηγείται ο Νάιτζελ Φαρατζ γιατί καταρρέει το κόμμα των Συντηρητικών, αφού η Μέι είναι ακατάλληλη. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες τραβούσαν τα μαλλιά τους με όσα έχουν ακούσει από την άλλη πλευρά όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία η δημιουργία ενός εναλλακτικού μετώπου σαν αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την σύμπραξη των Δημοκρατικών δυνάμεων των Σοσιαλιστών, των Πράσινων και της αριστεράς με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού μπλοκ που θα μπει σαν ανάχωμα, θα προτείνει μια εναλλακτική επιλογή, με αισιοδοξία και θα περιορίσει τον φόβο που τροφοδοτεί την ακροδεξιά».

Αναφέρατε ως πρόβλημα τους «ηγέτες του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνετε και τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο συχνά έχει κατηγορήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τις θέσεις του; Θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιαστικά η παρουσία του στη θέση του προέδρου της ΕΕ τη χώρα μας;

«Θα ήταν καταστροφή για την ΕΕ και την Ελλάδα ένας πολιτικός που συμβολίζει ακριβώς αυτό τον γερμανικό οικονομικό εθνικισμό, ένας εκπρόσωπος της Βαυαρίας, υπερσυντηρητικός, που όλες τις κρίσιμες στιγμές πήρε θέση κατά της Ευρώπης και της Ελλάδας, να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Η στάση του απέναντι στη χώρα μας ήταν πάντα σκληρή, παρόμοια με εκείνη του Σόιμπλε.

Το 2015 ήθελε να πετάξει την Ελλάδα έξω από την ζώνη Σένγκεν με αφορμή την προσφυγική κρίση λες κι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολέμους και τις ροές των προσφύγων. Δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ποντίων κι είναι κατά της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, κάτι που εμείς επιθυμούμε, αφού αυτή η προοπτική κρατάει την Τουρκία σε κάποια πλαίσια. Τώρα μίλησε και εναντίον του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λες και του ζήτησε κανείς τον λόγο. Δεν είναι αρεστός στις υπόλοιπες ομάδες και μου προκαλεί έκπληξη η στάση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δηλώνει πως ο Βέμπερ είναι φίλος του».

Το «τάιμινγκ» της ανακοίνωσης των μέτρων αλληλεγγύης πάντως, επικρίθηκε από αρκετές πλευρές, αφού η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για παροχές που ουσιαστικά αποτελούν «προεκλογικό τρικ».

«Τα κοινωνικά επιδόματα του 2016, του 2017 και του 2018 δεν δόθηκαν προεκλογικά. Επίσης αν ήταν προεκλογικά τρικ δεν θα είχαν μόνιμο χαρακτήρα. Τα επιδόματα δίνονται τώρα, γιατί η οικονομία έχει ανακάμψει, βγήκαμε από τα μνημόνια και η κυβέρνηση μπορεί πλέον να ασκήσει την δική της πολιτική, χωρίς να έχει δεμένα τα χέρια. Τώρα επίσης λάβαμε την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων».

«Παραδοσιακά είχε αυτο το ποσοστό η ακροδεξιά στην Ελλάδα»

Θα ήθελα να επιστρέψουμε στο ζήτημα της ακροδεξιάς η οποία υπάρχει φυσικά και στην Ελλάδα κι όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή διατηρεί τα ποσοστά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ πως αντιμετωπίζει το φαινόμενο;

«Λόγω της εγκληματικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής έχει περιοριστεί το ποσοστό της ακροδεξιάς, το οποίο πήρε την πιο αποκρουστική της μορφή με ναζιστικές- χουντικές ιδέες. Ένα ποσοστό ακροδεξιών υπήρχε πάντα στην Ελλάδα, ακόμα και μετά της κατάρρευσης της Δικτατορίας το 1977, με την προδοσία της Κύπρου ακόμη νωπή, η ακροδεξιά είχε ποσοστό που έφτανε το 7%, παραδοσιακά.

Δεν έχει αναπτυχθεί παραπάνω τα τελευταία χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε θετικό ρόλο, αφού κατάφερε να διοχετεύσει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών σε μία δημοκρατική φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση. Μας απασχολεί η άνοδος της ακροδεξιάς ευρωπαϊκά κι εμένα προσωπικά, γι' αυτό κι έχω βγάλει δύο βιβλιαράκια τα οποία διανέμω δωρεάν το ένα λέγεται «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά» και το άλλο «γιατί μαμά είναι κακιά η ακροδεξιά». Γιατί «μαμά», αφού οι ακροδεξιοί είναι και μισογύνηδες και δεν το κρύβουν. Όπως ένας ακροδεξιός Πολωνός ευρωβουλευτής ο οποίος είπε πως οι γυναίκες πρέπει να αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες καθώς είναι πιο αδύναμες και λιγότερο έξυπνες.

Η αντίληψη πως οι γυναίκες είναι «αδύναμες» δεν υπάρχει μόνο στην ακροδεξιά όμως, σωστά;

«Όχι, αλήθεια είναι αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχόλιο του κ. Ψαριανού για την κ. Αχτσιόγλου με το οποίο δεν ασχολήθηκε κανείς. Τους ενόχλησε ο Πολάκης κι αυτό το σχόλιο, το οποίο σε ολόκληρη την Ευρώπη θα είχε γίνει ένα πολύ βασικό θέμα πέρασε στα... ψιλά. Και ο κ. Μητσοτάκης βέβαια είπε πως «δεν είναι κακό οι γυναίκες να δουλεύουν από το σπίτι». Γιατί οι γυναίκες; Γιατί όχι και οι άντρες; Η γυναίκα να δουλεύει από το σπίτι για να πλένει και τα πιάτα συγχρόνως;»

Δεν είναι φιλοευρωπαϊκή η στάση του κ. Μητσοτάκη

Οι πολίτες τείνουν να αντιμετωπίζουν τις Ευρωεκλογές ως κάτι που δεν επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα τους. Είναι έτσι; Κι αν όχι μήπως η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως οι Ευρωεκλογές είναι «δημοσκόπηση» δεν βοηθάει στο να κατανοήσει ο κόσμος την σημασία τους;

«Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε την λέξη «δημοσκόπηση» ως απάντηση στον κ. Μητσοτάκη που είπε πως θα μετατρέψει τις ευρωεκλογες σε δημοψήφισμα για να πέσει η κυβέρνηση. Σε αυτό απαντούσε. Η δικιά μας θέση, η θέση του προοδευτικού μετώπου που αποτελείται από Σοσιαλιστές, πράσινους και την αριστερά είναι ν' αλλάξουμε την πορεία της Ευρώπης που οδηγείται στα... βράχια. Δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν μας έχει δώσει την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση για τα πραγματικά ευρωπαϊκά θέματα που καθορίζουν τη ζωή μας. Το 2009 “αρρώστησε” η ευρωζώνη και την πλήρωσε η Ελλάδα. Οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις αφορούν άμεσα την καθημερινότητα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει πως είναι φιλο-ευρωπαίος, όμως η πολιτική του και η στάση του δεν είναι φιλοευρωπαϊκές. Όταν χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές «δημοψήφισμα» όταν λέει πως η συμφωνία των Πρεσπών έγινε με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων, ό,τι δηλαδή σε ένα ... υπόγειο ο Γιούνκερ και η Μέρκελ, που μάλιστα ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα με τον κ. Μητσοτάκη, είχαν μυστικές συναλλαγές και συνωμότησαν για την συμφωνία, ε, αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι “φιλοευρωπαϊκή” στάση.»

Παρακολουθείτε τις δημοσκοπήσεις; Ανησυχείτε για τη μεγάλη διαφορά που εμφανίζεται να υπάρχει μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;

«Στις περιοδείες που κάνω αυτό το διάστημα, ήμουν και στην Ήπειρο με τον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχω αυτή την αίσθηση. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια στιγμή, αλλά το κλίμα αλλάζει. Είδα στις περιοδείες πολύ μεγάλη αλλαγή του κόσμου. Και με την ένθερμη υποστήριξη του χορηγού επικοινωνίας μας, του κ. Μητσοτάκη, πιστεύω πως το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι θετικό για μας».

Γιατί ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ κι εσάς προσωπικά στις επικείμενες εκλογές;

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πω πως ανέλαβε την διακυβέρνηση σε πολύ δύσκολες συνθήκες κι έκανε το καλύτερο που μπορούσε. Αναγκάστηκε να εφαρμόσει το αναπόφευκτο μνημόνιο και τώρα που αποδέσμευσε τη χώρα από τους δανειστές παίρνει μέτρα υπέρ των ασθενέστερων.

Στην Ευρώπη προτείνει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της λιτότητας, περιορισμένα μέτρα στην φορολόγηση των εταιρειών, περιορισμό της φτώχειας, προτείνει να μην υπάρχουν μισθοί πείνας αλλά ένα ενιαίο μισθολόγιο σε ολόκληρη την ΕΕ, ισότητα των δύο φύλων, προστασία του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά εμένα, όταν πήγα στο ευρωκοινοβούλιο η εικόνα της χώρας μας ήταν άσχημη. Υπήρχε η εντύπωση πως οι Έλληνες ήμασταν διεφθαρμένοι και τεμπέληδες. Προσπάθησα πολύ να αναδείξω την πραγματική μας εικόνα και το καλό μας πρόσωπο. Έκανα περισσότερες δράσεις από οποιονδήποτε άλλον ευρωβουλευτή τονίζοντας την ανάγκη των γερμανικών επανορθώσεων, τα ελληνικά ολοκαυτώματα, ανέδειξα την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρα μας μέσα από μεγάλες εκδηλώσεις στο κοινοβούλιο με γεύματα από εκατοντάδες ελληνικά προϊόντα μαγειρεμένα από Έλληνες σεφ. Οργάνωσα επαφές μεταξύ Ελλήνων παραγωγών με Βέλγους κι Ευρωπαίους παραγωγούς, ώστε να έχουμε εξαγωγές

Ανέδειξα νέες επιχειρήσεις κι ανθρώπους κι ασχολήθηκα με την καταπολέμηση της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο, δράση για την οποία έλαβα βραβείο ως ο 3ος δικαιότερος πολιτικός στην Ευρώπη. Καθιέρωσα επίσης ένα ετήσιο βραβείο στην ΕΕ για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και την Ελευθερία της Πληροφόρησης. Θέλω να συνεχίσω, έχω μάθει τη δουλειά και πιστεύω πως δικαιούμαι μία δεύτερη θητεία. Είναι μια απαιτητική δουλειά που χρειάζεται να αφιερώσει κανείς χρόνο και να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, να έχει κουλτούρα και προσόντα για να πετύχει».