Αποφάσισε να το κάνει θέλοντας όπως σημειώνει να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις να μην επιστρέψει η χώρα σε άλλες εποχές που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και στην εξαθλίωση μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.

Παραδέχεται τα λάθη της κυβέρνησης, σημειώνει πως ακόμη κι ο Αλέξης Τσίπρας είχε περισσότερες προσδοκίες, ενώ επισημαίνει πως μεγάλο ρόλο στην ήττα των ευρωεκλογών έπαιξε η έλλειψη επικοινωνίας του έργου της κυβέρνησης στους πολίτες.

Σημειώνει πως η μεγαλύτερη «ασφάλεια» για τους πολίτες προέρχεται μέσα από την σταθερότητα της καθημερινότητας και σημειώνει πως η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια θεωρία, αφού σε κάθε κοινωνία ο ένας εξαρτάται από τον άλλον.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στις εκλογές;

Είναι πιθανό. Έχουν συμβεί άλλωστε αρκετά πράγματα στη χώρα την τελευταία τετραετία που δεν τα είχε προβλέψει κανείς. Βγήκαμε από τα μνημόνια, η κυβέρνηση κατάφερε να μην εφαρμοστούν οι περικοπές που απαιτούσαν οι δανειστές στις συντάξεις, καταργήθηκε η μείωση του αφορολόγητου. Υπάρχει ανάπτυξη και η χώρα έχει επιστρέψει πλέον σε μία κανονικότητα. Τίποτα λοιπόν δεν είναι απίθανο.

Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση ωστόσο έφερε μια βαριά ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να πω δυο πράγματα για τις ευρωεκλογές. Ένα καταλογίζω στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το αποτέλεσμα, ό,τι δεν έδωσε σημασία στην ενημέρωση του κόσμου για το έργο του και «επέτρεψε» οι πολίτες να χειραγωγούνται κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ και τα social media. Η αριστερά είχε μόνο μια ενημερωτική πηγή, την εφημερίδα Αυγή για να εκφράσει τις απόψεις και να ενημερώσει για το έργο της κι αυτή την βρίσκει κάποιος σε ένα από τα δέκα περίπτερα στην Αττική. Την ίδια στιγμή ένα σωρό μίντια και social ψευδολογούν και διαστρεβλώνουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Το άλλο είναι το ζήτημα της μνήμης. Έγραφε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1952, πως «η μνήμη της ανθρωπότητας για τα δεινά που έχει υποστεί είναι εντυπωσιακά αδύναμη». Εάν οι άνθρωποι «ξέχασαν» σε 7 μόλις χρόνια τη φρίκη του πολέμου, φανταστείτε πόσο πιο εύκολα ξεχνάνε μια μεγάλη κρίση. Είναι μια θεραπευτική διαδικασία: οι πληγές πρέπει να επουλωθούν. Όμως ο κίνδυνος υπάρχει, αν δεν θυμόμαστε. Αν δεν κοιτάμε προς τα πίσω για να δούμε από πού ερχόμαστε, δε μπορούμε να χαράξουμε το δρόμο μας μπροστά: θα επαναλαμβάνουμε λάθη που οδηγούν από το φαύλο κύκλο μέχρι το γκρεμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερεκτίμησε τις δυνατότητες που είχε στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους

Λάθη δεν έκανε η κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Φυσικά κι έκανε λάθη. Δεν κάνει λάθη όποιος δεν κάνει τίποτα. Η κυβέρνηση πήρε ρίσκα, έκανε λάθη και παίρνει την ευθύνη γι' αυτά. Χρειάστηκε να κάνει επίσης συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, έπεσε σε παγίδες που δεν μπορούσε να προβλέψει, καθώς δεν είχε ξαναβρεθεί ποτέ στο παρελθόν στην εξουσία.

Υπερεκτίμησε τις δυνατότητες που είχε στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και υποτίμησε αρκετά τα εργαλεία που είχαν για να επιβάλουν τη λεηλασία της χώρας και του λαού της. Όμως παίρνει και την ευθύνη, λαμβάνει τα μηνύματα, ακούει και διορθώνει. Το έκανε ήδη σε αρκετά θέματα. Είχε τα μάτια και τ' αυτιά της ανοιχτά στην κοινωνία. Αντιμετώπισε με διάλογο, όχι με βία και καταστολή τις διαμαρτυρίες. Ακόμα και την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής διόρθωσε στον Ποινικό Κώδικα τον ορισμό του βιασμού, ώστε να μην αποτελεί πλημμέλημα, αλλά κακούργημα.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια σε αυτές τις, δύσκολες όπως φαίνεται για το ΣΥΡΙΖΑ, εκλογές;

Προσωπικά αποφάσισα να στρατευθώ με το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πήρε την ευθύνη: έβαλε πλάτη, οργάνωσε τη μάχη της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας του λαού. Με έπεισε για τις προθέσεις του: ήταν πάντα με τη δική μας πλευρά, όχι με την πλευρά του «θηρίου». Τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς έκαναν στην άκρη μην τυχόν και χάσουν την ιδεολογική τους παρθενία. Μας άφησαν αβοήθητους. Διεκδικούν μιαν ακρούλα στο πολιτικό σκηνικό, απλώς για να καταγγέλλουν και να πυροβολούν. Με την αλαζονεία του αμέτοχου κριτή που προφανώς, αφού δεν δρα, παραμένει αλάθητος!

Έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ, να με χρησιμοποιήσει όπως έκρινε σκόπιμο και μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του Β1 Βόρειου τομέα της Αθήνας.

Αυτό που με παρακίνησε ήταν η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ο κίνδυνος να ακυρωθούν οι τεράστιες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός και να μας επαναφέρει ο νεοφιλελευθερισμός σε συνθήκες ακραίας κρίσης. Το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστο, καθένας μας έχει αντιληφθεί μονάχα το μικρό κομμάτι που τον αφορά προσωπικά. Συνολικά όμως αφορά το μεγάλο μέρος του λαού, εκτός από τις «ελίτ». Και είναι έγκλημα να κατεδαφιστεί, όπως υπόσχεται η ΝΔ (και δεν αμφιβάλλω καθόλου) ότι θα κάνει.

Οι άνθρωποι έχουν πια τη δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες που πριν δεν κάλυπταν

Πώς ευελπιστείτε ό,τι μπορεί να «κλείσει η ψαλίδα» με τη ΝΔ από τις ευρωεκλογές;

«Στις ευρωεκλογές υπήρξε πολύ μεγάλη αποχή, ένα κομμάτι ανθρώπων που ψήφιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πήγε να ψηφίσει, κάποιοι γιατί θέλησαν να διαμαρτυρηθούν, να αντιδράσουν γιατί οι ανάγκες τους δεν ικανοποιήθηκαν όσο χρειάζονταν. Όπως επίσης υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι πολιτών που δεν γνωρίζει καν το έργο του ΣΥΡΙΖΑ αφού τα Μέσα Ενημέρωσης το απέκρυψαν, το συκοφάντησαν και το διαστρέβλωσαν

Τί είναι αυτό δηλαδή που δεν γνωρίζει ο κόσμος;

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να μας αφορούν προσωπικά και δεν τα γνωρίζουμε. Για παράδειγμα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν πλέον πλήρη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Από κάθε είδους εξετάσεις, μέχρι πανάκριβες θεραπείες και χειρουργεία εντελώς δωρεάν. Δεν θα αρρωστήσουν φυσικά όλοι μαζί για να το καταλάβουν!

Η κυβέρνηση πάντως έχει παραδεχτεί πως είναι δικαιολογημένη έως έναν βαθμό η δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης, στοιχείο στο οποίο έχει στηρίξει την πανάκριβη προεκλογική της καμπάνια η Νέα Δημοκρατία.

Είναι αυτό που σας είπα νωρίτερα, πως σαν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ακούει την κοινωνία. Βλέπω ότι ήδη έχει κάνει διορθώσεις στο πρόγραμμα του, γιατί τώρα είναι η στιγμή που η οικονομία της χώρας έχει τα περιθώρια να πάει σε πολύ πιο θαρραλέα μέτρα υποστήριξης και των μεσαίων στρωμάτων.

Όμως επίσης θεωρώ πως η κοινωνία δεν είναι άθροισμα ατόμων, ή ξεχωριστών κοινωνικών ομάδων. Όλοι εξαρτόμαστε από όλους:

Κοιτάξτε: η ανεργία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε από το 28% στο 18%. Μόνο από το Γενάρη του 2019 μέχρι το Μάη δημιουργήθηκαν και 265 χιλ. νέες θέσεις εργασίας και αυτό εκτός τουριστικής περιόδου. Αυξήθηκε ο κατώτατος και καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός. Αυτά είναι μέτρα για τους εργαζόμενους. Εντάξει. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί έχουν πια τη δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες που πριν δεν κάλυπταν. Θα πάνε στα μαγαζιά, θα επισκευάσουν το σπίτι τους, θα πάνε στο γιατρό, στον επαγγελματία κι εκεί θα ξοδέψουν το επιπλέον εισόδημα. 300 χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης ακριβώς γιατί δεν πέρναγε πελάτης την πόρτα τους. Άρα δεν είναι μέτρα μονάχα για τους εργαζόμενους.

Και άρα η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια θεωρία ή μια παραμυθένια εικόνα. Είναι μια πρακτική που λέει πως καμιά κοινωνία δε μπορεί να ευημερεί, όταν ένα σημαντικό κομμάτι της δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση!

Ένας σεισμός γκρεμίζει το σπίτι σε 1-2 λεπτά, όμως για να ξαναχτιστεί, χρειάζεται χρόνος, κόπος και πόροι

Η μείωση της φορολογίας που υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία δεν θα βοηθήσει;

Η Νέα Δημοκρατία λέει πως θα κάνει οριζόντιες μειώσεις στους φόρους και θα το κάνει μειώνοντας τις δαπάνες. Δεν λέει όμως πως οι δαπάνες είναι 2-3 συγκεκριμένα πράγματα: οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα (ανεργίας, παιδιού, στέγασης, αναπηρίας). Ας μας πει, τί απ’ όλα αυτά θα περικόψει λοιπόν; Επιπλέον τις τελευταίες μέρες της «ξεφεύγει» ότι στην πραγματικότητα καμία μείωση φόρων δεν πρόκειται να κάνει μέχρι το 2021 τουλάχιστον. Εκτός από το ΦΠΑ στην εστίαση, που τον έχει ήδη μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ νυν ΚΙΝΑΛ, έχουν δοκιμαστεί. Χρεοκόπησαν την χώρα, την παρέδωσαν στη λεηλασία, οδήγησαν το λαό της σε ανθρωπιστική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ότι ήταν δυνατό, κι ακόμα περισσότερο. Ξέρετε, ένας σεισμός γκρεμίζει το σπίτι σε 1-2 λεπτά. Όμως για να ξαναχτιστεί, χρειάζεται χρόνος, κόπος και πόροι.

Ας θυμηθούμε που βρισκόμασταν πριν από τέσσερα χρόνια. Παιδιά λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία, πολίτες βρέθηκαν άστεγοι από τη μια μέρα στην άλλη, αυτοκτονούσαν από τα χρέη, μητέρες παρέδιδαν τα παιδιά τους στα χωριά SOS γιατί δεν είχαν να τα ταΐσουν. Κόσμος πέθανε γιατί δεν είχε πρόσβαση σε κανενός είδους περίθαλψη και θεραπεία. Άνθρωποι έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια, άλλοι πέθαναν από τις αναθυμιάσεις των μαγκαλιών γιατί δεν είχαν άλλο τρόπο να ζεσταθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε προτεραιότητα και στήριξε το κομμάτι της κοινωνίας που ήταν στα όρια της επιβίωσης, το βοήθησε να σταθεί στα πόδια του, να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του.

Η διαφθορά επίσης καταπολεμήθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που δεν έβαλε χέρι στο δημόσιο ταμείο. Έχει τα ίδια οικονομικά με αυτά που είχε αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας και τα χρέη του είναι εμπρόθεσμα και ρυθμισμένα. Έβαλε όμως χέρι στη διαφθορά, στις μίζες, στη φοροδιαφυγή, στην εισοφοροδιαφυγή. Νοικοκύρεψε τα δημόσια οικονομικά και έτσι κατάφερε να βρει τους πόρους, να εξοικονομήσει τα χρήματα για να κάνει κοινωνική πολιτική

Είδα πρόσφατα ό,τι, από τις οκτώ χώρες της ΕΕ που μπήκαν σε μνημόνια, στις επτά, τα κόμματα που έφεραν τα μνημόνια έχουν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη ή διώκονται ποινικά. Μονάχα στην Ελλάδα διεκδικούν να επανέλθουν στην εξουσία!

Είναι μάλλον το θέμα της μνήμης που προανέφερα.

Ο Τσίπρας πιστεύω ό,τι είχε μεγαλύτερες προσδοκίες, θα μπορούσε να είναι πιο μετρημένος

Αρκετά όμως από αυτά που ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί προ τετραετίας δεν έγιναν πραγματικότητα. Έτσι δεν είναι;

Ο ίδιος ο Τσίπρας πιστεύω ό,τι είχε μεγαλύτερες προσδοκίες. Ήταν ένα σημαντικό λάθος, θα μπορούσε να είναι πιο μετρημένος, όμως ήταν ζήτημα απειρίας. Η αριστερά δεν είχε ποτέ στο παρελθόν σχέση με την εξουσία και τα μέσα που διαθέτει το σύστημα για να εκβιάζει όποιον τολμήσει να απειλήσει την παντοδυναμία του. Το γνώρισε μονάχα απ’ τους διωγμούς, τις εξορίες και τις φυλακές.

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο έχει «ποντάρει» προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είναι αυτό της ασφάλειας. Θεωρείτε πως υπάρχει ζήτημα με την ασφάλεια των πολιτών;

Tα στατιστικά δείχνουν πως έχει μειωθεί αισθητά η εγκληματικότητα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η γενεσιουργός της αιτία, η φτώχεια.

Θα το θέσω όμως αλλιώς: ασφαλής είναι ο άνθρωπος που κοιμάται ήσυχος το βράδυ γιατί ξέρει πως το πρωί που θα ξυπνήσει, θα έχει τη δουλειά του, ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του, ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση, ιατρική φροντίδα αν αρρωστήσει, τα παιδιά του τη μόρφωση που δικαιούνται κι ο ίδιος την αξιοπρέπειά του. Έτσι ορίζω την ασφάλεια. Αυτή την ασφάλεια υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο και θα συνεχίσει να το κάνει. Κι αυτή την ασφάλεια την κατεδάφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης: την αντικατέστησαν με το δόγμα του σοκ, την καθημερινή τρομοκρατία της αβεβαιότητας. Με τον εξευτελισμό της εξαθλίωσης.

θα ήθελα να ρωτήσω, ποιος πιστεύετε ότι κινδυνεύει περισσότερο από ανασφάλεια: Αυτός που χάνει τη δουλειά του δεν κινδυνεύει; Όταν στα χρόνια της κρίσης έπεφτε για ύπνο και δεν ήξερε όταν ξημερώσει τι κεραμίδα θα του έρθει στο κεφάλι, εάν θα έχει δουλειά, ασφάλεια, σπίτι, νερό, φως, θέρμανση, τότε αισθανόταν ασφαλείς; Για να αισθάνεται κάποιος ασφάλεια πρέπει να έχει τα στοιχειώδη για την επιβίωση του.

Ο κ. Μητσοτάκης πώς να ξέρει από ανισότητα ανάμεσα στα φύλα και οικογενειακές υποχρεώσεις;

Ασχολείστε χρόνια με τα δικαιώματα των γυναικών κι όχι μόνο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ό,τι θα είναι καλό μια εργαζόμενη μητέρα να δουλεύει από το σπίτι. Συμφωνείτε;

Από την εφηβεία μου ασχολούμαι με τα δικαιώματα γυναικών. Μέσα από το φεμινιστικό και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και με ερευνητική δουλειά. Έχω λάβει μέρος σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τηλεργασία στο σπίτι και ήδη από τη δεκαετία του 90 είναι γνωστό πως η δουλειά από το σπίτι είναι από τις πιο απάνθρωπες μορφές: Καταργούνται πλήρως τα ωράρια και τα όρια ανάμεσα στον εργασιακό και τον ελεύθερο χρόνο, την οικογένεια και την εργασία, τις υποχρεώσεις και τις ανθρώπινες ανάγκες. Η κοινωνική ζωή και τα εξωτερικά ερεθίσματα εκμηδενίζονται και ειδικά για τις γυναίκες, που επωμίζονται κατά κανόνα και τις οικογενειακές υποχρεώσεις, μπορεί να οδηγήσει στη φυσική εξόντωση και στην ψυχική κατάρρευση.

Ο κ. Μητσοτάκης «έχει πλήρη αίσθηση πως οι δουλειές στο σπίτι γίνονται από τη νοικοκυρά». Δεν έχει αίσθηση ότι και η ανατροφή και μόρφωση των παιδιών, η φροντίδα των ηλικιωμένων, των αρρώστων, η ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας κι ένα βουνό άλλα καθήκοντα είναι στους ώμους των γυναικών. Ένας τεράστιος όγκος δωρεάν εργασίας, τον οποίο οι γυναίκες προσφέρουν όχι απλά στην οικογένειά τους, αλλά στην κοινωνία! Βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης είναι από τζάκι όπου κανείς δεν κάνει τις δουλειές στο σπίτι, γιατί τις κάνει το υπηρετικό προσωπικό. Τι να ξέρει από ανισότητα ανάμεσα στα φύλα και οικογενειακές υποχρεώσεις;