Συνέντευξη στον Απόστολο Μαγγηριάδη

Ξεκινώ από αυτό που υποθέτω ρωτούν πολλοί: Γιατί με το Κίνημα Αλλαγής και όχι με το ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο ήταν εκλεγμένος ο πατέρας σας. Δεν θα ήταν πιο εύκολη η εκλογή;

Θα ήταν υπό την έννοια ότι θα «κληρονομούσα» την εκλογική βάση, τους τηλεφωνικούς του καταλόγους, ακόμα και την κεκτημένη ταχύτητα της επιλογής του ονόματος στο ψηφοδέλτιο. Δεν είναι όμως αυτός ο σκοπός. Είμαι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής επειδή είμαι Σοσιαλδημοκράτης, αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο πρεσβεύω, αυτές τις αξίες υπηρετώ, για αυτά διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου. Σκοπός μου είναι να προσφέρω ώστε να μεγάλωσει ο χώρος μας ξανά και να εκφράσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Γι αυτό άλλωστε δεν μου ταιριάζει κι απορρίπτω τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δίχασε τους πολίτες, χρησιμοποίησε ακραίο λόγο, μίσος, στιγματισμό για να πάρει την εξουσία για λίγους, δικούς του κι εκλεκτούς. Σε αντίθεση με όλα αυτά, η παράταξη που εκπροσωπώ έβαλε πλάτη στα δύσκολα και προέταξε το εθνικό αντί κομματικό συμφέρον.

Λέτε για τα δύσκολα. Πιστεύετε ότι τα έχουμε αφήσει πίσω; Οι εκλογές αυτές κλείνουν τον κύκλο της κρίσης;

Μακάρι να ήταν έτσι. Όμως για να μπορέσει να ξεπεράσεις τα δύσκολα και να βάλεις οριστικά τελεία, σημαίνει ότι έχεις διαγνώσει τα αίτια και τα έχεις αντιμετωπίσει. Κι εμείς περάσαμε τρία μνημόνια μέχρι στιγμής και ακόμα δεν έχουμε κοιτάξει την αλήθεια κατάματα για το τι έφταιξε.

Είδα χθες μια πρόσφατη τοποθέτησή σας ότι η δεκαετής ελληνική κρίση έχει στοιχεία από τα πέντε στάδια του πένθους. Συμφωνώ μαζί σας. Μάλιστα πριν κάποιες ημέρες είπα κάτι αντίστοιχο σε μια συζήτησή μου με πολίτες. Τα πρώτα χρόνια είχαμε άρνηση απέναντι σε αυτό που μας συνέβαινε, ακολούθησε οργή με αγανακτισμένους στους δρόμους και τη νομιμοποίησή τους από τον Αντώνη Σαμαρά που δεν συναινούσε σε τίποτα, φουσκώνοντας τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ. Ακολούθησε η διαπραγμάτευση, ως συνέπεια της θλιβερής διαπραγμάτευσης με τα πουκάμισα έξω που μας φόρτωσε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και 100 δις ευρώ. Και αυτό το μνημόνιο σήμανε την έναρξη του τέταρτου σταδίου, της κατάθλιψης, όταν ο κόσμος παραδώθηκε πλήρως σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, ανήμπορος πια να αντιδράσει.

Εδώ είναι που όμως διαφωνώ μαζί σας. Εκτιμώ ότι δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει το στάδιο της κατάθλιψης, για να περάσουμε στης αποδοχής. Κι αυτό είναι το στοίχημα, να συνειδητοποιήσουμε γιατί η χώρας μας έπρεπε να υποστεί τρία μνημόνια και να είναι ακόμα και σήμερα σε επιτροπεία, όταν οι άλλες χώρες που είχαν μνημόνια κατάφεραν να κάνουν την κρίση ευκαιρία και να αποτελούν παραδείγματα ανάπτυξης. Όταν το συνειδητοποιήσουμε θα καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής της ανεύθυνης στάσης τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που έταζαν μαγικές λύσεις στα Ζάππεια και τα προγράμματα Θεσσαλονίκης. Θα καταλάβουμε λοιπόν ότι μόνη προοδευτική επιλογή αποτελεί το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στη συντήρηση των δύο κομμάτων.

Πιστεύετε δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα;

Ευθύνη έχουμε όλοι και σε αυτό τον κόσμο όλοι γνωριζόμαστε. Όμως σημασία έχει ποιος την αναλαμβάνει και τι κάνει για να δώσει λύσεις. Ξέρετε, το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει 21 χρόνια, η ΝΔ 17, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5. Αν δούμε τι έχουν να επιδείξουν ως έργο καθένα από τα κόμματα, ένας ανεξάρτητος παρατηρητής θα δει τη ζυγαριά να γέρνει προς τη Δημοκρατική Παράταξη, από τη δημιουργία κράτους δικαίου και κοινωνικού κράτους μέχρι τα μεγάλα έργα της χώρας και την υπεράσπιστη των δικαιώματων. Κυρίως όμως για το ποιος έβαλε τα χέρια στη φωτιά για να βγάλει τα κάστανα της οικονομικής κρίσης.

Υποθέτω ότι και στις περιοδείες σας ρωτάνε για τα περιστατικά διαφθοράς που είχε αυτός ο χώρος;

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να στιγματίζουμε το μόνο χώρο που έχει πάρει θεσμικά αντίβαρα κατά της διαφθοράς. Διαφθορά υπάρχει παντού, ακόμα και στις πιο προηγμένες από εμάς χώρες, καθώς είναι μετρήσιμη, υπάρχουν δείκτες γι αυτή. Σημασία έχει τι κάνεις για την αντιμετώπισή της. Σε αυτή την εξίσωση λοιπόν δουλειά έχει κάνει μόνο το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά: από τον ΑΣΕΠ μέχρι τη Διαύγεια, από τη θωράκιση του πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών και την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Αρχής μέχρι τη δημιουργία του Οικονομικού Εισαγγελέα. Θυμίζω ότι η δράση του κ. Τσοχατζόπουλου αποκαλύφθηκε με το νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Προκαλώ λοιπόν οποιονδήποτε να μου υποδείξει ένα θεσμικό μέτρο που έφεραν ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία τα τελευταία 45 χρόνια. Κι όμως, δεν μπορούν να φέρουν μισό.

Ποιος είναι ο πήχης για το Κίνημα Αλλαγής;

Ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό των τελευταίων εκλογών.

Σαν πρόβλεψη ποδοσφαιρικού αγώνα ακούγεται αυτό. Όμως αυτό το αποτέλεσμα αρκεί για να πάρεις το πρωτάθλημα, σωστά;

Ως ΠΑΟΚτζης έχω μάθει να κάνω υπομονή για να φέρω ένα καλό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, όταν δουλεύεις συστηματικά, το έδειξε κι η ομάδα μου τα τελευταία χρόνια, μπορεί να μην τα καταφέρεις με την πρώτη, με τη δεύτερη όμως μπορείς να γίνεις πρωταθλητής. Αυτός είναι κι ο στόχος για το Κίνημα Αλλαγής. Να συνταντηθούμε γύρω από τις ιδέες μας, μακριά από την εξουσία, να δουλέψουμε γι αυτές κι ύστερα θα έρθει κι η πρωτιά.

Είστε αισιόδοξος πάντως.

Είμαι πραγματιστής, διότι ξέρω πως όταν παλεύεις και κυρίως δουλεύεις συστηματικά, δεν μπορεί παρά να τα καταφέρεις. Κι εμείς, η παράταξή μας, είμαστε για τα δύσκολα.

Τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα των εκλογών;

Θα κοιμηθώ επιτέλους οκτώ ώρες, θα δω τους ανθρώπους μου χωρίς να έχω το νου μου στην ώρα και το τηλέφωνο και θα αρχίσω να σχεδιάζω τις διακοπές μου.

Στη Χαλκιδική να υποθέσω;

Πού αλλού; Σαν την Χαλκιδική δεν έχει αφού.

Διαβάστε επίσης:

«MasterChef»: Ο Σωτήρης Κοντιζάς πόσταρε το απολυτήριό του κι έγινε... χαμός (pic)

Τηλεθέαση: Χτύπησε κόκκινο ο ΣΚΑΙ με καλεσμένο τον Αλέξη Τσίπρα

Δέκα δημοσιογράφοι... ανακρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον ALPHA

Υπόθεση Παπαγεωργίου: Όλοι ένοχοι από το Εφετείο για τη δολοφονία του Μάριου