Ο ίδιος έκανε λόγο για «εκμετάλλευση» της απελπισίας των ανθρώπων από τις τουρκικές αρχές, προκειμένου η γείτονα χώρα να πάρει μέρος των ανταλλαγμάτων που απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ατυχέστατο» τον χειρισμό της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, να στείλει τα  ΜΑΤ στα νησιά, κίνηση η οποία προκάλεσε την αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ πρόσθεσε πως η χώρα μας πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα, εξασφαλίζοντας πρώτα την κοινωνική συνοχή.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στον Έβρο και βέβαια στα τουρκικά παράλια επίσης, είναι άνθρωποι των οποίων την δυστυχία και την απελπισία εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να δημιουργήσει μια συνθήκη τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο απέναντι στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει για τους δικούς της λόγους να ανοίξει τα σύνορα. Να δούμε αυτό αν θα κρατήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ή θα πάρει αυτά τα οποία επιθυμεί σε επίπεδο ανταλλαγμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναφέρει το «στάτους» των προηγούμενων  μηνών και ετών, που ναι μεν δεν ήταν εκμηδενισμένες οι ροές, αλλά δεν είχαμε και το φαινόμενο οι τουρκικές αρχές να κάνουν την δουλειά της έχοντας εξελιχθεί σε διακινητές των ανθρώπων».

Ο κ. Φίλης πρόσθεσε ότι εξαιτίας της καθαρής και σκληρής στάσης που κράτησε η Ελλάδα, δεν υπάρχουν εισροές ανησυχητικές, ούτε από τον Έβρο αλλά ούτε στα νησιά. 

«Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες αλλά και στο παρελθόν με χειρότερες καιρικές συνθήκες, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να περάσουν, συνεπώς το ότι συγκεντρώνονται στα τουρκικά παράλια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα περάσουν. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την Τουρκία, εξαρτάται και από εμάς, αλλά και από την Ευρώπη».

Ανάμεσα στους ανθρώπους και στις οικογένειες, έχουν αναμιχθεί από τις τουρκικές αρχές και άλλα στοιχεία, ενδεχομένως ταραχοποιά, αναφέρει στο Reader.gr, ο διεθνολόγος.

«Ασφαλώς μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, τις οικογένειες, και τους απελπισμένους, έχουν αναμιχθεί από τις τουρκικές αρχές και άλλα στοιχεία, ενδεχομένως ταραχοποιά στοιχεία, και πράκτορες που έχουν μπει να κάνουν συγκεκριμένη δουλειά, να υποδαυλίζουν την ένταση, αλλά δεν παύει στην πλειονότητα τους, αυτοί οι άνθρωποι να είναι είτε πρόσφυγες, ή μετανάστες απ' ότι φαίνεται. Δεν είναι δηλαδή όλοι από την Συρία, όπως η Τουρκία προσπαθεί να το εμφανίσει, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών μιλάνε πολύ καλά την τουρκική γλώσσα, που σημαίνει ότι έχουν μείνει αρκετά χρόνια στην Τουρκία και η εθνικότητα είναι κυρίως αφγανική, κάποιοι Πακιστανοί και όχι Σύριοι».

Οι άνθρωποι βρίσκονται στην χειρότερη θέση, στο μέσο ενός παιχνιδιού της Τουρκίας

«Το θέμα είναι ότι αυτοί είναι στην χειρότερη θέση απ' όλους, γιατί βρίσκονται στο μέσο ενός παιχνιδιού, το οποίο η Τουρκία προσπάθησε να παίξει με αυτούς τους ανθρώπους, εκμεταλλευόμενη την απελπισία τους. Τους δημιούργησε την προσδοκία και την ελπίδα μπορούν τώρα που άνοιξε τα σύνορα να πάνε στην Ελλάδα και από εκεί να περάσουν στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι στην πορεία διαπιστώνουν ότι δεν είναι έτσι. Φαντάζομαι πως για κάποιο καιρό ακόμα η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κάνει αυτό το παιχνίδι τουλάχιστον μέχρι να πάρουν μέρος των ανταλλαγμάτων που απαιτεί».

Όσον αφορά την στάση που κρατάει η χώρα μας, ο κ. Φίλης, τόνισε ότι οι έκτακτες συνθήκες, δυστυχώς, απαιτούν και έκτακτα μέτρα.

«Η στάση που κρατάμε εμείς καθίσταται υποχρεωτική από τις έκτακτες συνθήκες. Η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν είχε αυτή την θέση, αλλά οι έκτακτες συνθήκες, απαιτούν και έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης. Προφανώς ελεγχόμαστε γιατί δυο από τα πέντε μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται εκτός ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου και ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου. Όμως εδώ, δεν μιλάμε για μια κανονική κατάσταση. Μιλάμε για μια μαζική προσπάθεια και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, έχει γίνει δια της βίας να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και από εκεί και πέρα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες υποβολής αιτήματος ασύλου. Θα το επαναλάβω. Δεν είναι μια κανονική κατάσταση που απαιτεί κανονικά μέτρα, είναι «αντικανονική» που δυστυχώς, μας υποχρεώνει να λάβουμε «αντικανονικά» μέτρα, δεδομένου ότι μιλάμε για μια ευθεία προσπάθεια εισβολής της εθνικής μας ασφαλείας. Φαντάζεστε πως αν 20.000 άτομα ξαφνικά με αυτόν τον τρόπο έμπαιναν στην ελληνική επικράτεια, αυτό αυτομάτως θα δημιουργούσε ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Άρα λοιπόν για να σεβόμαστε το διεθνές, το ανθρωπιστικό, το προσφυγικό δίκαιο, προϋπόθεση είναι να είναι κατοχυρωμένη η εθνική μας ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα, έχοντας ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

«Είναι προφανές ότι η χώρα μας από μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει. Άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα. 

Πρώτον, πρέπει να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό και να υπάρχει μια κοινή θέση απέναντι στο ζήτημα. Η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, έκανε έναν ατυχέστατο χειρισμό με την αποστολή των ΜΑΤ στα νησιά και την αντιπαράθεση αυτή που είχαν με τις τοπικές κοινωνίες.

Δεύτερον θα πρέπει να απευθυνθούμε στην Ευρώπη και να απαιτήσουμε να κάνει τα απαραίτητα. Δηλαδή, συνδρομή οικονομική αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Μια προσαρμογή της Frontex στα νέα δεδομένα και στην νέα πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα. Εφόσον τα καταφέρουμε αυτά έχει καλώς. Εάν όχι, θα υπάρχουν πλέον άλλες αντιδράσεις από δίκης μας πλευράς που έχουν να κάνουν με ενδεχόμενο μπλοκάρισμα ευρωπαϊκών αποφάσεων, αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην κατανοούν τις προτεραιότητές μας».