Μενού
  • Α-
  • Α+

Έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από πενήντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου που άλλαξε την καριέρα του Φράνσις Φορντ Κόπολα και κατά κάποιον τρόπο και το σινεμά. Η εμβληματική ταινία Νονός έγινε συνώνυμο της σκηνοθετικής ματιάς του Κόπολα και ορόσημο στον κινηματογράφο. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει παραδεχτεί πως το βιβλίο του Mario Puzo του άλλαξε τη ζωή αν και στην αρχή είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας το κείμενο του Puzo. Του είχε φανεί ένα «μπεστσελεράκι γεμάτο σεξ κι ανοησίες», ωστόσο τη δεύτερη φορά που το διάβασε ήταν μία πραγματική αποκάλυψη για αυτόν και -ευτυχώς- βρήκε σε αυτό κάτι το διαχρονικό.

Όπως αποκάλυψε στο Entertainment Weekly «Αυτό που ανακάλυψα κάτω από την επιφάνεια ήταν μία εκπληκτική ιστορία εφάμιλλη των κλασικών αφηγήσεων· ένας βασιλιάς με τρεις γιους, ο καθένας από τους οποίους έχει κληρονομήσει ένα τμήμα της προσωπικότητάς τους. Σκέφτηκα ότι αν μπορούσα να εξάγω αυτό το κομμάτι του βιβλίου και να κάνω μία ταινία για αυτό το θέμα, θα μπορούσα να δώσω μία νέα πνοή στην ιστορία».

Και συνεχίζει, «Στην σκηνή όπου ο Clemenza περιγράφει τη συνταγή στον Michael, εγώ έγραφα "Πρώτα περνάμε το λουκάνικο από το τηγάνι κι ύστερα ρίχνουμε τις ντομάτες". O Mario όμως έκανε διορθώσεις από πάνω: "Οι γκάνγκστερ δεν "περνάνε", οι γκάνγκστερ τηγανίζουν". Ήταν κάτι συνηθισμένο και συνέβαινε κάθε λίγο και λιγάκι στο σενάριο -χειρόγραφες σημειώσεις του Puzo που έκαναν όμως τεράστια διαφορά».

Μάλιστα ο Κόπολα άκουσε τη συμβουλή του συγγραφέα όσον αφορά τις σχέσεις με τους μαφιόζους, ότι δεν πρέπει πει να τους αφήσει να πιστέψουν ότι μπορεί να γίνουν φίλοι μαζί του. 'Ετσι, όταν ο περιβόητος John Gotti, ο αρχηγός της μαφιόζικης οικογένειας Gambino από τη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε στο σετ του Ο Νονός 2 για να συναντήσει τον σκηνοθέτη, ο τελευταίος αρνήθηκε να εμφανιστεί. Αυτή την έξυπνη κίνηση οφείλεται στη λαϊκή σοφία που κουβαλούσε ο Mario Puzo, κάτι που δεν ξεχνάει ποτέ ο Κόπολα.

https://www.youtube.com/watch?v=dO_MZgjNtmk
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA