Ταινίες

Δέκα πολύτιμα μαθήματα ζωής που μας έδωσε ο «Νονός» του Κόπολα

Ο σκηνοθέτης της τριλογίας «Ο Νονός», Φράνσις Φορντ Κόπολα, έκλεισε τα 82 του χρόνια. Αδράξαμε την ευκαιρία για να συγκεντρώσουμε μερικά αποστάγματα σοφίας από το αριστούργημά του.

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου. Ασχολείται επίσης με την οινοποιία, την έκδοση περιοδικών και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι διάσημος και πολυβραβευμένος για τη σκηνοθεσία του σε ταινίες όπως «Ο Νονός» και «Αποκάλυψη Tώρα», οι οποίες θεωρούνται απο τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ο Νονός (Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ), ίσως η θρυλικότερη κλασική κινηματογραφική τριλογία, έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Δεν είναι μόνο μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, αλλά και μια ιστορία που απεικονίζει τη δύναμη του (βρώμικου) χρήματος, την αγάπη για την οικογένεια και τη λατρεία στον καπιταλισμό.

Σήμερα που ο Φράνσις Κόπολα γίνεται 82 ετών (γεννημένος στις 7 Απριλίου του 1939), είναι ίσως η ιδανική ευκαιρία να θυμηθούμε μερικά από τα μαθήματα ζωής που διδαχτήκαμε μέσα από το αριστούργημά του.

10
Η οικογένεια είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή

«Ένας άντρας που δεν περνά χρόνο με την οικογένειά του, δεν μπορεί ποτέ να είναι ένας πραγματικός άντρας». Και «Ο μόνος πλούτος σε αυτόν τον κόσμο είναι τα παιδιά, περισσότερο από όλα τα χρήματα και την εξουσία πάνω στη γη»
- Δον Βίτο Κορλεόνε.

Ηθικό δίδαγμα: Είναι καθήκον σου να είσαι εκεί για την οικογένειά σου, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Αυτό θα τους βοηθήσει να είναι ασφαλή όσο είσαι εν ζωή, αλλά και να κληρονομήσουν αξίες μετά τον θάνατό σου. 

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Μην ασχολείσαι με την προσωπική ζωή των άλλων

Αποτελεί ελάττωμα των περισσότερων ανθρώπων. Όταν έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στους άλλους, χάνουμε τον εαυτό μας. Εξάλλου, η προσωπική ζωή κάποιου είναι ακριβώς αυτό: προσωπική. Και πρέπει να είναι σεβαστή. Όταν Κόνι και ο Κάρλο λογομαχούν σε κάποια σκηνή της ταινίας, ο οξύθυμος Σόνι προσπαθεί να εμπλακεί, όμως η Καρμέλα Κορλεόνε, σχεδόν τον διατάσσει: «Σόνι, δεν σε αφορά».

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Δημιούργησε ένα ισχυρό περιβάλλον γύρω σου

Κράτα με να σε κρατώ ν' ανεβούμε το βουνό. Βοηθώντας τους άλλους, θα λάβεις κι εσύ βοήθεια όταν τη χρειαστείς. Θα λάβεις επίσης και σεβασμό. Ο Δον Βίτο Κορλεόνε έχτισε μια ισχυρή αυτοκρατορία βασιζόμενος σε μια ισχυρή κοινότητα. Βοήθησε τις γειτονιές που όριζε, τους φίλους -και λιγότερο τους συγγενείς- με σκοπό να αποκτήσει ένα ισχυρό όνομα.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Να σχεδιάζεις κάθε κίνηση

Το να βλέπεις μακριά είναι αρετή. Κάθε κίνηση απαιτεί χειρουργικής ακρίβειας σχεδιασμό. Και το κλειδί είναι η υπομονή. 

«Θέλω κάποιον καλό -και εννοώ πολύ καλό- να φυτέψει τη σφαίρα. Δεν θέλω τον αδελφό μου, που βγαίνει από την τουαλέτα κρατώντας μόνο το πουλί του στα χέρια του, εντάξει;»
-Σόνι Κορλεόνε.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Μην εμφανίζεις τα σχέδιά σου

Δεν είναι σοφό τα να συζητάς τις μελλοντικές σου σκέψεις με τον περίγυρό σου. Ούτε φυσικά να αποκαλύψεις το μυστικό της επιτυχίας σου. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για δικό του όφελος ή ακόμη και εναντίον σου.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Μην σε καθοδηγεί το συναίσθημα

Η κίνηση ματ είναι να σκέφτεσαι κυνικά και διπλωματικά. Οι συναισθηματικές εκρήξεις, όπως εκείνες του Σόνι Κορλεόνε, οδηγούν σε ενδεχόμενη καθαίρεση. Και ο βασικός λόγος είναι επειδή γίνονται προβλέψιμες και σε καθιστούν ευάλωτο. 

«Ποτέ μην μισείς τους εχθρούς σου. Επηρεάζει την κρίση σου»
- Μάικλ Κορλεόνε

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Να έχεις τους φίλους κοντά, αλλά τους εχθρούς πιο κοντά

Διατήρησε επαφή με τους αντιπάλους, αντίζηλους ή σφετεριστές σου και να ελέγχεις πάντα τις κινήσεις σου. Αυτό θα βοηθήσει να είσαι πάντα σε εγρήγορση. Άλλωστε, η ζωή έχει να κάνει με την ακρίβεια, την αφοσίωση και τη διακριτικότητα. Πάντα να κρατάς το λόγο σου και ποτέ να μην απομακρυνθεί με κάποιον, επειδή απλά διαφώνησες. Όταν ο Μάικλ Κορλεόνε απειλείται από τον γερουσιαστή Πατ Γκάρυ, απλά απαντά: «Η προσφορά μου είναι αυτή: τίποτα».

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Υπάρχει πάντα λύση

Όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, προσπέρασέ το και ασχολήσου με αυτό αργότερα, όταν το μυαλό θα είναι καθαρό. Τότε, θα διαπιστώσεις, ότι υπάρχει για όλα μια λύση.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Μην δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να κρατήσεις

Δεν πρέπει να είσαι υπερφίαλος. Δεσμεύεσαι για όσα μπορείς να βγάλεις πράγματι εις πέρας. Ειδάλλως, χαρακτηρίζεσαι αναξιόπιστος. Ίσως και ανιδιοτελής. 

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Να έχεις προτεραιότητες
Οι προτεραιότητες πρέπει να είναι ο βασικός στόχος των ανθρώπων. Απαιτείται η περιποίηση του εαυτού μας, αλλά και η φροντίδα των ανθρώπων που είναι πραγματικά στο πλευρό μας.
Προηγούμενο
TAGS
#Νονός