Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ένωση Αμερικανών Σκηνοθετών απένειμε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας της χρονιάς για κινηματογραφική ταινία μυθοπλασίας στην Κλόι Ζάο για το «Nomadland», ενισχύοντας περισσότερο τις ήδη αυξημένες πιθανότητές για οσκαρική βράβευση στις 25 Απριλίου.

Η 39χρονη Κινέζα δημιουργός έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτρια που έχει κερδίσει την συγκεκριμένη διάκριση, έπειτα από το 2010 και την Κάθριν Μπίγκελοου για το «The Hurt Locker».

Η εκδήλωση δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά και πραγματοποιήθηκε με κλήσεις zoom από όλο τον κόσμο, αντί της τυπικής τελετής στο Μπέβερλι Χιλς.

Μόνο επτά φορές στην ιστορία ο νικητής του DGA δεν κέρδισε το αντίστοιχο Όσκαρ. Πέρυσι, έγινε μια σπάνια εξαίρεση όταν η συντεχνία τίμησε τον σκηνοθέτη του «1917» Σαμ Μέντες, αλλά στη συνέχεια το Όσκαρ πήγε στον σκηνοθέτη των «Παρασίτων» Μπονγκ-Τζουν-Χο.

Αντίπαλοι της Ζάο η Έμεραλντ Φένελ, ο Άαρον Σόρκιν, ο Λι Άιζακ Τσανγκ και ο Ντέιβιντ Φίντσερ. Η μόνη διαφορά στις υποψηφιότητες των Όσκαρ είναι ότι ο Σόρκιν έχασε τη θέση του από τον Δανό Τόμας Βίντερμπεργκ.

Έτσι, η ταινία της Ζάο έχει κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο, τη Χρυσή Σφαίρα για καλύτερο δράμα, αλλά και το βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Παραγωγών.

Το βραβείο για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της χρονιάς δόθηκε στον Ντάριους Μάρντερ για το «Sound of metal».

Τα βραβεία αναλυτικά:

Σκηνοθεσία ταινίας: Κλόι Ζάο, «Nomadland»

Σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ: Μάικλ Ντεκ/Γκρέγκορι Κέρσοου, «The truffle hunters»

Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης: Ντάριους Μάρντερ, «Sound of metal»

Σκηνοθεσία δραματική σειράς: Λέσλι Λίνκα Γκλάτερ, «Homeland»

Σκηνοθεσία κωμικής σειράς: Σουζάνα Φόγκελ, «The flight attendant»

Σκηνοθεσία τηλεοπτικής ταινίας ή μίνι σειράς: Σκοτ Φρανκ, «The Queen’s Gambit»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA