Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι πολλά εκείνα που έχουμε να θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία και ένα από αυτά ήταν και οι ταινίες της Disney. Το χαρούμενο τέλος, μετά τα εμπόδια που συναντούσαν οι ήρωες, πάντα άφηνε μια ελπιδοφόρα αίσθηση στα παιδικά μας μάτια. Είναι γνωστό πως οι ταινίες βασίζονταν σε ιστορίες παραμυθιών, που δεν τις ξέχασε ο χρόνος. Όμως, ίσως αυτό που δεν γνωρίζαμε, ήταν πως οι περισσότερες ήταν βίαιες και σκοτεινές. Το εντελώς αντίθετο από αυτό που παρουσιάζονταν.

Με αφορμή τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει στη Disneyland της Καλιφόρνια, που άνοιξε μετά από 400 ημέρες εξαιτίας της πανδημίας, για το διάσημο φιλί που έδωσε ο πρίγκιπας στη Χιονάτη για να ξυπνήσει, το οποίο έχει παρομοιαστεί με σεξουαλική επίθεση αφού δόθηκε χωρίς τη συναίνεση της Χιονάτης, βάζουμε στο μικροσκόπιο τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις διάσημες ταινίες.

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

Το δηλητηριασμένο μήλο που έδωσε η κακιά μητριά, που τη ζήλευε, έδωσε τη χαριστική βολή στη Χιονάτη. Αυτή είναι η ιστορία που έχουμε όλοι παρακολουθήσει. Σύμφωνα, όμως, με τους αδερφούς Γκριμ, η πραγματική εκδοχή είναι πολύ πιο σκοτεινή. Η κακιά μητριά προσπάθησε να τη σκοτώσει τρεις φορές, χωρίς επιτυχία. Αποφάσισε να τελειώσει μια και καλή μαζί της, την ημέρα του γάμου της, δίνοντας οδηγίες σε έναν κυνηγό να της κόψει το συκώτι και τους πνεύμονες και να τα πάει σε εκείνη να τα φάει. Τελικά ούτε αυτή η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και η τιμωρία ήταν να να αναγκάζεται να χορεύει μέχρι θανάτου φορώντας πυρωμένα γοβάκια.

Σταχτοπούτα

Κι εδώ, η αληθινή ιστορία ήταν εξίσου βίαιη. Οι θετές αδερφές της Σταχτοπούτας ήταν τόσο απεγνωσμένες για να γίνουν οι εκλεκτές του πρίγκιπα, που ακρωτηρίασαν τα δάχτυλα και τις φτέρνες για να χωρέσουν στο γοβάκι. Τελικά, περιστέρια που έστειλε η νεκρή μητέρα της Σταχτοπούτας, όρμησαν καταπάνω τους και τσίμπησαν τα μάτια τους με αποτέλεσμα να μείνουν τυφλές για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μικρή Γοργόνα

Στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η μεταμόρφωση τής σε ανθρώπινη μορφή είχε βαρύ τίμημα, με αβάσταχτο πόνο σε κάθε της βήμα. Τελικά, ο πρίγκιπας παντρεύτηκε μια άλλη, δίνοντας στη γοργόνα άλλη μία ευκαιρία να ζήσει, με τον όρο να σκοτώσει τον αγαπημένο της και να πάρει πίσω την ουρά της. Εκείνη αρνήθηκε και τελικά μεταμορφώθηκε σε αφρό της θάλασσας.

Μουλάν

Το νεαρό κορίτσι που ντύθηκε αγόρι για να σώσει τον πατέρα της από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, διαφέρει από την εκδοχή του συγγραφέα Chu Renhuo το 1675, όπου η γυναίκα επέστρεψε σπίτι από τον πόλεμο και ανακάλυψε ότι ο πατέρας της έχει πεθάνει και η μητέρα της έχει ξαναπαντρευτεί. Μαζί με τον τίτλο της ερωμένης, που της δόθηκε, με τον νέο αυτοκράτορα, την οδήγησε στην αυτοκτονία από την ντροπή της.

Ραπουνζέλ

Η πραγματική εκδοχή, από αυτή που είδαμε να συμβαίνει με τη Ραπουνζέλ και τα μακριά μαλλιά της που έριξε στον πρίγκιπα για να τη φτάσει στον πύργο όπου ήταν κλεισμένη, ήταν πως η μάγισσα έκοψε τα μαλλιά της πριν καν φτάσει στο σημείο να τα πιάσει ο πρίγκιπας, ο οποίος μόλις ανέβηκε, σπρώχτηκε από εκείνη, με αποτέλεσμα τα αγκάθια από τους θάμνους να σκίσουν τα μάτια του.

Ωραία Κοιμωμένη

Στην αυθεντική εκδοχή του παραμυθιού του Ιταλού συγγραφέα, Giambattista Basile, η ηρωίδα έπεσε θύμα βιασμού από έναν βασιλιά, ο οποίος την άφησε έγκυο. Η γυναίκα του βασιλιά από τη ζήλεια της, ζήτησε να ξεφορτωθούν τα δίδυμα που γέννησε η ηρωίδα στον ύπνο της και να τα προσφέρουν σαν γεύμα, αλλά τελικά δε στάθηκε τυχερή και πέθανε με τον ίδιο μαρτυρικό τρόπο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA