Μενού
  • Α-
  • Α+

Η περίοδος της πανδημίας, η περίοδος της καραντίνας γέννησε ανάγκες σε διάφορους τομείς. Στον κινηματογράφο γέννησε την ανάγκη να υπερβεί η παραγωγή τα προβλήματα που προκύπτουν σε μια τέτοια περίπτωση, κυρίως με τα ταξίδια ηθοποιών που δε βρίσκονται στην ίδια χώρα. Αυτή η συνθήκη ίσως φέρει νωρίτερα μια εξέλιξη στην κινηματογραφική λήψη που θα ερχόταν σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτή αφορά στην προσθήκη των smartphones στην κινηματογράφιση είτε επικουρικά προς τις κάμερες είτε ως αποκλειστικό τρόπο λήψης. Το πρώτο Smartphone Film Festival που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο ίσως αποτελέσει την εισαγωγή για το σινεμά της νέας εποχής.

Πίσω στο 2015, ο Σον Μπέικερ είχε προκαλέσει το θαυμασμό σε όλα τα κινηματογραφικά φεστιβάλ που βρέθηκε, καθώς η ταινία του Tangerine, που εξιστορούσε τη ζωή μιας transgender εργαζόμενης στη βιομηχανία του σεξ, είχε γυριστεί εξ ολοκλήρου με smartphone και για την ακρίβεια με τρία iPhone 5.

«Όλοι μπορούν τώρα πια να κάνουν ένα υπέροχο φιλμ. Το μόνο που χρειάζεται είναι το όραμα και το ταλέντο. Δεν τίθεται πια ερώτημα αν μπορείς να αγοράσεις τον κατάλληλο εξοπλισμό ή να εξασφαλίσεις μια συμφωνία διανομής» αναφέρει ο Άνταμ ΜακΓκι, ένας από τους παραγωγούς του Smartphone Filme Festival του Λονδίνου, που θα διεξαχθεί 21-25 Ιουνίου.

Κι είναι μια αλήθεια αυτό που λέει. Με την εξέλιξη που έχουν τα smartphones και με δεδομένο ότι υπάρχουν εργαλεία για μοντάζ, για μίξη ήχου και φυσικά κανάλια δωρεάν διοχέτευσης της ταινίας, ο καθένας μπορεί να γίνει σκηνοθέτης, ο καθένας μπορεί να βρεθεί από το πουθενά στα Όσκαρ!

Άλλωστε, ο σκηνοθέτης της φετινής απονομής, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ανήκει στους σκηνοθέτες που επεξεργάζονται τα δεδομένα της κινηματογράφισης με ένα smartphone με την ταινία του 2019 High Flying Bird να έχει γυριστεί με iPhone 8 κατά βάση, ενώ το ίδιο γοητευμένος παρουσιάζεται και ο Πάολο Σορεντίνο. Παρόλο που τα κινητά είναι παντού και κάποια κοστίζουν πολλά λεφτά, όταν τα δούμε υπό το κινηματογραφικό πρίσμα, γίνονται συνώνυμο του ερασιτεχνισμού, αποκτούν έναν ρομαντισμό και καθώς δεν είναι mainstream εργαλείο, χτίζουν πάνω σε πιο δυνατές βάσεις τον μύθο των ταινιών.

«Στήσαμε το φεστιβάλ με επίκεντρο ταινίες που γυρίστηκαν με smartphones γιατί επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση και διαφορετικότητα, αλλά και πρωτοπορία» εξηγεί ο ΜακΓκι γι΄αυτή την καινοφανή πρωτοβουλία για ένα φεστιβάλ που μπορεί να αλλάξει το σινεμά!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA