Μενού
  • Α-
  • Α+

Θα φανταζόταν κανείς ότι μια διοργάνωση που την διαχειρίζεται το Hollywood Foreign Press Association, δηλαδή ένας οργανισμός που εξ ορισμού θα έπρεπε να αποτελείται από ανθρώπους που εκπροσωπούν κάθε φυλή και κάθε χρώμα, δεν θα είχε τόσο έντονα ζητήματα διαφορετικότητας να επιλύσει, ίσως εντονότερα κι από την Ακαδημία Κινηματογράφου. Κι όμως το προσδοκώμενο δεν είναι πάντα αυτό που όντως συμβαίνει. Κι αυτό οδηγεί τις Χρυσές Σφαίρες σε ένα μεγάλο διάλειμμα, στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση.

Η φετινή απονομή στις Χρυσές Σφαίρες ανέδειξε ένα μεγάλο πρόβλημα και ένα λιγότερο μεγάλο. Και τα δύο όμως πολύ σοβαρά. Από τη μία η κυριαρχία των λευκών τόσο στις υποψηφιότητες όσο κυρίως στα μέλη του HFPA, κι από την άλλη μια παράτυπη οικονομική διαχείριση, η οποία αποτυπώθηκε αρκετά στα δώρα που παίρνουν οι νικητές, σύμφωνα με όσα αποκάλυπτε το ρεπορτάζ των Los Angeles Times.

Έτσι, το HFPA δεσμεύτηκε, κατόπιν της έντονης κοινωνικής πίεσης, να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου αλλαγών που θα συμπεριελάμβανε περισσότερους εκπροσώπους από Λατίνους, Ασιάτες και μαύρους. Έχουν περάσει όμως αρκετοί μήνες και δεν διαφαίνεται κάποιο ξεκίνημα για να γίνει αυτή η αλλαγή, κάτι που ανάγκασε το NBC, δίκτυο που συνεργάζεται χρόνια με τη διοργάνωση και προβάλλει τις Χρυσές Σφαίρες, να ανακοινώσει πως δε θα προβάλει την απονομή του 2022.

Αυτό σημαίνει πως είτε το HFPA θα πρέπει να αναζητήσει άλλο πάροχο είτε να προχωρήσει σε οριστική ακύρωση της επόμενης απονομής και να προετοιμαστεί κατάλληλα για το 2023. Όπως αναφέρει το Variety, το δεύτερο σενάριο είναι το πιθανότερο, με τον στόχο της διοργάνωσης να έχει τεθεί για τον Ιανουάριο του 2023.

Άλλωστε, πρόκειται για τη χρονιά που και η Ακαδημία Κινηματογράφου έχει ορίσει ως την αρχή μιας νέας εποχής, στην οποία οι υποψήφιοι στα Όσκαρ θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια και θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό παρουσίας ανθρώπων που δεν ανήκουν στη λευκή φυλή.

Εκτός από το ζήτημα της διαφορετικότητας, στις Χρυσές Σφαίρες θα μειωθεί και το κόστος των δώρων που δίνονται, με βασικό κριτήριο για το χρηματικό έπαθλο να είναι η προσφορά στην κοινότητα.

Η ανακοίνωση του NBC ήρθε ως συνέχεια του μποϋκοτάζ που ανακοίνωσαν το Netflix, η Amazon και η WarnerMedia προς τις Χρυσές Σφαίρες «μέχρι να βεβαιωθούμε πως θα έρθουν οι απαιτούμενες αλλαγές». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η κίνηση του Τομ Κρουζ να επιστρέψει τις 3 Χρυσές Σφαίρες που έχει κερδίσει, εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA