Μενού
  • Α-
  • Α+

Το γκρουβαριστό intro του είναι από τις πιο χαρακτηριστικές μελωδίες των τιμημένων δεκαετιών του '80 και του '90. Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτησε η Έμμα Στόουν στο La La Land από τον Ράιαν Γκόσλινγκ για να το παίξει. Το Take On Me συνδέθηκε με μια μπάντα που έκανε παγκόσμια επιτυχία χωρίς να έχει τη μοίρα μαζί της. Ποιος θα περίμενε τρία αγόρια από τη Νορβηγία να πετύχουν κάτι τέτοιο; Ιδίως όταν ήδη πριν απ΄αυτούς ένα συγκρότημα από τη Σκανδιναβία, οι ABBA, φαινόταν να έχουν εξαντλήσει τις πιθανότητες. Οι A-ha έγραψαν τη δική τους ιστορία στη μουσική, στη ντίσκο, στην pop και δικαιολογημένα θα δουν την πορεία τους σε ντοκιμαντέρ.

Στις 8 Ιουλίου κυκλοφορεί στις αίθουσες ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στους θρύλους της synth pop, τον Μάγκνε Φουρουχόλμεν, τον Πελ Σαβόι και τον Μόρτεν Χάρκετ που μια ημέρα του 1982 σχημάτισαν του A-ha και μέσα σε 3 χρόνια είχαν βγάλει το πρώτο τους άλμπουμ που τους έστειλε στη δεύτερη θέση του βρετανικού chart και στην 15η θέση του αμερικάνικου billboard. Μέχρι το 1993 είχαν κυκλοφορήσει συνολικά 5 άλμπουμ και δε σταματούσαν να κατακτούν θέσεις στην πρώτη δεκάδα στις λίστες των χωρών της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Eternals: Η Marvel κυκλοφόρησε το πρώτο trailer και σκόρπισε ενθουσιασμό

Από το 1998 και μετά η διεθνής επιτυχία τους μειώθηκε, αλλά παρέμεναν δημοφιλείς στη Σκανδιναβία και τη Γερμανία. Το 2010 διαλύθηκαν και ξαναενώθηκαν το 2015 για το φεστιβάλ Rock In Rio, όπου είχαν ένα κοινό 198.000 ανθρώπων στο στάδιο Μαρακανά και αυτό τους έβαλε στα Ρεκόρ Γκίνες. Συνολικά οι A-ha έβγαλαν 10 studio albums, 4 live και οι συνολικές πωλήσεις δίσκων και singles ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια.

Το ντοκιμαντέρ του Νορβηγού Τόμας Ρόμπσαμ περιλαμβάνει υλικό από τις περιοδείες των A-ha, συνεντεύξεις των τριών μελών τους και των ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα τους από κάποιο πόστο στις εποχές της τεράστιας δόξας και σίγουρα θα ξυπνήσει μνήμες στις γενιές που έζησαν εκείνες τις εποχές.

«Ήμασταν οι πρώτοι από τη Νορβηγία που κατακτούσαμε τον κόσμο»...

Δείτε το trailer:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA