Μενού
  • Α-
  • Α+

Μάνος Κατράκης - Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Ο «ένας από εδώ ο άλλος από εκεί»… κι οι δυο μαζί μύθοι της υποκριτικής! Στις 12 Ιουλίου του 1912 γεννήθηκε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Τέσσερα χρόνια πριν είχε γεννηθεί ο Μάνος Κατράκης. Και οι δυο πέθαναν το 1984 με τελευταία επαγγελματική εμπειρία το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 μεγαλύτερα blockbuster του παλιού ελληνικού σινεμά 

Μια ταινία που ήταν λίγο έως πολύ το σκιαγράφημα της πραγματικής ζωής και των δυο ηθοποιών - θρύλων. 

Εξόριστος από ξερονήσι σε ξερονήσι

Ο Μάνος Κατράκης, στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο υπήρξε μπροστάρης. Στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και στα τραγικά χρόνια του Εμφυλίου, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της Αντίστασης: Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ. Η άρνησή του να υπογράψει «δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των κομμουνιστικών ιδεών», προκάλεσε την απόλυσή του από το Εθνικό Θέατρο και υπέστη διώξεις, βασανιστήρια και εξορία στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη μέχρι το 1952. Η φιλία του και η κοινή πορεία με συναγωνιστές του, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Τζαβαλάς Καρούσος και ο Γιάννης Χοντζέας, τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυτές στιγμές.

Και αργότερα, ο Κατράκης, ήταν πάντα μπροστάρης σε όλους τους λαϊκούς αγώνες και πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό του. Χαρακτηριστικό είναι ένα επεισόδιο που έχει διηγηθεί, ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, όταν οι βασανιστές του προσπαθούσαν να τον λυγίσουν: «Γονάτισε Κατράκη » - του έλεγαν - «αλλιώς θα πεθάνεις». «Οχι, ρε παιδιά, τέτοια χάρη δε σας την κάνω». «Τι παριστάνεις, ρε;» - συνέχιζαν - «Τον Μαρίνο Κοντάρα;» (τον ήρωα του Αργύρη Εφταλιώτη και της ομώνυμης ταινίας του 1948, που είχε ενσαρκώσει ο Κατράκης τον ατρόμητο ήρωα). Κι ο Κατράκης απάντησε «...όχι ρε παιδιά, δεν παριστάνω τον Μαρίνο Κοντάρα, απλά τον άνθρωπο».

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος υπήρξε διακεκριμένος έφεδρος ανθυπολοχαγός, στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου. Το 1940 επιστρατεύθηκε και παρουσιάσθηκε στο 6ο σύνταγμα πεζικού που ήταν εμπροσθοφυλακή. Στη Χειμάρρα του ήλθε το γράμμα που τον πληροφορούσε πως ο πατέρας του πέθανε από εγκεφαλικό. Έμεινε στην πρώτη γραμμή του πυρός μέχρι και την συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς. Τότε, όπως λέγεται, γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Διακοφτό της Αχαΐας, με τα πόδια! Ο Παπαγιαννόπουλος ήταν δεξιός και φιλοβασιλικός, αλλά ουδέποτε σχετίστηκε με τη χούντα των συνταγματαρχών, όπως λανθασμένα έχει γραφτεί. Είχε ιδιαίτερη φιλία με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για την οποία ποτέ δεν κόμπαζε.

Όπως επισημαίνει ο ανιψιός του Παπαγιαννόπουλου, ηθοποιός Τάκης Βλαστός: «Η προτίμησή του στη δεξιά παράταξη οφειλόταν εν πολλοίς στη φιλία αυτή με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή». Λέγεται πως ένα βράδυ αρνήθηκε να δεχτεί στο καμαρίνι του τον Μαξ Μέρτεν, τον διαβόητο ανώτατο εισαγγελέα της ναζιστικής Γερμανίας, ο οποίος ήθελε να τον συγχαρεί για την ερμηνεία του. «Ο Παπαγιαννόπουλος πολέμησε όντως στην πρώτη γραμμή του ελληνοαλβανικού μετώπου μαζί με τον ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο. Ποτέ δεν ανήκε όμως στις τάξεις του Εθνικού Στρατού και ποτέ δεν πολέμησε στον Εμφύλιο, αφού τότε ήταν ήδη επαγγελματίας ηθοποιός και έπαιζε στο θέατρο» έχει δηλώσει ο Τάκης Βλαστός.

Μάνος Κατράκης και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ερμήνευσαν περίπου τους εαυτούς τους στο κύκνειο άσμα της καριέρας τους στο «Ταξίδι στα Κύθηρα». 

Δυο ηθοποιοί, δυο διαφορετικοί κόσμοι σε αντίπαλα στρατόπεδα, τόσο στην ταινία όσο και στην πραγματική ζωή. Ο πρώτος, ο αριστερός που επιστρέφει στον τόπο του μετά 32 χρόνια εξορίας στη Σοβιετική Ένωση και όλοι τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία και εχθρότητα. Ο δεύτερος, ο εθνικόφρων, που έμεινε στον τόπο του και έζησε την Ιστορία παρακολουθώντας υπό την ασφαλή σκέπη του σπιτιού και των φρονημάτων του.

https://www.youtube.com/watch?v=gOkl9jMnOz8

Και η κορύφωση του δράματος: Ο Παπαγιαννόπουλος πλησιάζει τον Κατράκη και ανοίγει την ψυχή του σαν πόρτα στο ξεροβόρι: «Μας βάλανε και πολεμήσαμε, βγάλαμε τα μάτια μας, εσύ από εδώ, εγώ απ’ την άλλη μεριά. Χάσαμε και οι δυο. Ο άνθρωπος με τον άνθρωπο, ο λύκος με το λύκο. Τίποτα δεν απόμεινε εδώ πέρα...».

Εσύ από εδώ, εγώ από εκεί… Κι οι δυο μαζί ένα άστρο στον ουρανό των ανέσπερων αστέρων του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. «Έφυγαν» μαζί τη χρονιά που ολοκληρώθηκε το «Ταξίδι στα Κύθηρα», για το δικό τους ταξίδι στην αιωνιότητα!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA