Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε τραγωδία μετατράπηκαν τα γυρίσματα της ταινίας Rust στο Μεξικό, με την διευθύντρια φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς να πέφτει νεκρή και τον σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, χτυπημένος από το όπλο, που κρατούσε ο πρωταγωνιστής Άλεκ Μπάλντουιν

Διαβάστε ακόμη: Αλεκ Μπάλντουιν: Πώς σκότωσε τη γυναίκα στα γυρίσματα του Rust με το όπλο - Τι ερευνούν οι Αρχές

Όπως είπε το πρωί της Παρασκευής (22/10) ο βαλλιστικός αναλυτής Γ. Ραυτογιάννης στον ΑΝΤ1, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το ένα είναι να χρησιμοποιήθηκε κανονικό όπλο που είχε μεν άσφαιρα, αλλά δεν είναι ειδικό για ανάλογες χρήσεις, και το άλλο να υπήρξε προβληματική γόμωση. 

Τι όπλα χρησιμοποιούνται στα κινηματογραφικά σετ

Το συμβάν με τον πυροβολισμό του Αλεκ Μπάλντουιν στα γυρίσματα του Rust δεν είναι δυστυχώς το πρώτο στην Ιστορία του κινηματογράφου, παρά το γεγονός πως τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε κάθε κινηματογραφικό σετ. Πιο συγκεκριμένα, για να γυριστεί μια σκηνή πυροβολισμών υπολογίζονται όλα τα πιθανά σενάρια, αλλά και το ρίσκο για τυχόν τραυματισμούς. 

Υπάρχει πάντα ένας υπεύθυνος ασφαλείας, ο οποίος δουλεύει στενά με τον σκηνοθέτη και τον βοηθό του, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά. Παράλληλα, οι ηθοποιοί και οι κασκαντέρ που θα πάρουν μέρος στο σετ είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για τη χρήση των όπλων, ενώ ξέρουν ακριβώς τις κινήσεις που θα κάνουν πάνω στη σκηνή. Σε αυτό τους έχει βοηθήσει ένας ειδικός εκπαιδευτής όπλων, που υπάρχει σε κάθε γύρισμα ταινίας.

Για να φαίνονται οι σκηνές των πυροβολισμών στις ταινίες πιο αληθοφανείς, χρειάζονται δύο απαραίτητα συστατικά. Σωστά όπλα και καλή κίνηση από τους ηθοποιούς. Όσον αφορά τα πρώτα τώρα, υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη, τα οποία επιλέγουν οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες του Χόλιγουντ για τις ταινίες τους.

α) Τα κανονικά όπλα, τα οποία γεμίζονται με άσφαιρα φυσίγγια. Είναι αυτά που επιλέγουν οι περισσότεροι, προκειμένου οι σκηνές να μοιάζουν πραγματικές. Με ένα τέτοιο, βέβαια, έγινε το κακό στην περίπτωση του Μπάλντουιν. 

β) Τα ακριβή αντίγραφα όπλων, τα οποία μοιάζουν εκπληκτικά με τα κανονικά όπλα, αλλά μπορούν να βγάλουν μόνο ήχο ή καπνό από την κάννη τους. 

γ) Τα ψεύτικα όπλα, τα οποία είναι φτιαγμένα από υλικά όπως μέταλλο ή πλαστικό και δεν μπορούν να πυροβολήσουν. Χρησιμοποιούνται μόνο για εφέ. 

Τέλος, για να μοιάζει αληθινή μια σκηνή χολιγουντιανής ταινίας, πρέπει να υπάρχουν τρεις συγκεκριμένοι ήχοι. Του όπλου, του τραύματος και της πτώσης. Πολλές φορές αυτό το λάθος κοστίζει στις ταινίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA