Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία σκηνή διάρκειας 5 δευτερολέπτων που έπαιξε στο τρέιλερ της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» έχει ξεσηκώσει οργισμένες αντιδράσεις με τον σκηνοθέτη Νικόλα Δημητρόπουλο, να απαντά στις επικρίσεις. Στην σκηνή της ταινίας που δεν έχει κάνει ακόμα πρεμιέρα, διακρίνεται ένας ναζί να σώζει γυναικόπαιδα από το Ολοκαύτωμα που έγινε στο αχαϊκό χωριό το 1943.

Ο σκηνοθέτης παραχώρησε συνέντευξη στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και την εκπομπή «Ελένη», στην οποία μίλησε για την απόφασή του να ασχοληθεί με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θέλησε να αποτυπώσει την τραγωδία. Είπε πως η επιλογή να αναδειχθούν και οι δύο πλευρές, δηλαδή η ελληνική και η γερμανική, έγινε για να διαφοροποιηθεί η ταινία από τις συνηθισμένες του είδους της, ενώ τόνισε πως σκοπός ήταν να φανούν οι φρικαλεότητες που έκαναν οι Γερμανοί στους Έλληνες για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν «πληρώσει».

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να βγει λίγο πιο έξω. Οι Γερμανοί δεν έχουν πληρώσει ποτέ για αυτά που έχουν κάνει στην Ελλάδα και το ζήτημα ήταν να δείξουμε ότι αυτό έχει μείνει ατιμώρητο. Για να παραδεχτούν τι έκαναν εδώ», αναφέρει ο σκηνοθέτης. Για τις αντιδράσεις στην ταινία τόνισε: «Δεν υπάρχει κάλος Ναζί, αυτό είναι οξύμωρο. Κάνουμε κινηματογράφο. Θέλαμε να πούμε μια ιστορία που είναι μυθοπλασία και υπάρχουν λόγοι που βάζουμε ή βγάζουμε κάποια πράγματα».

«Παραχάραξη ιστορικών γεγονότων στα Καλάβρυτα»

Πάντως, παρά του ισχυρισμούς του σκηνοθέτη, τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος έχουν καταγγείλει τους υπευθύνους της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προανήγγειλε μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», στην οποία μάλιστα συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός, Μαξ φον Σίντοφ!

Οι κάτοικοι έχουν ακόμα ανεξίτηλες μέσα τους τις μνήμες εκείνης της θηριωδίας, όταν οι Γερμανοί ξεκλήρισαν τον ανδρικό πληθυσμό της περιοχής ως εκδίκηση για την εκτέλεση Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛ.ΑΣ. Πεντακόσιες ψυχές – ανάμεσά τους 64 παιδιά – χάθηκαν εκείνη τη μαύρη μέρα.

Παράλληλα, ο πρώην Δήμαρχος ΚαλαβρύτωνΤάκης Νικολάου, εκ των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που ήταν μέσα στο σχολείο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσπαθεί να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια. Όπως σημειώνει, «τότε ήμουν 22 μηνών, αλλά η μητέρα μου που είχε άλλα πέντε παιδιά αναγκάστηκε όταν έσπάσαν το τζάμι οι γυναίκες, μέσα σε αυτά και εγώ, μας έβγαλαν από το παράθυρο. Εμένα με βρήκε μια θεία μου και δυο βδομάδες μετά με έφερε στη μάνα μου. Έξω υπήρχαν φρουροί με όπλα. Είναι δυνατόν να ανοίγανε μια πόρτα και να τους αφήσουνε να φύγουν;».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA