Μενού
  • Α-
  • Α+

Τι και αν εκατομμύρια παιδιά περιμένουν πώς και πώς σε όλο τον κόσμο την πρεμιέρα της νέας ταινίας «Toy Story, Buzz Lightyear», κάποιες χώρες πρόλαβαν ήδη να τους χαλάσουν το... χατίρι, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία τους απαγορεύεται να την προβάλλουν επειδή εμπεριέχει φιλί μεταξύ ενός ομόφυλου ζευγαριού!

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Αρκούδα ανοίγει τις πόρτες αυτοκινήτου και... κλέβει σνακ για τα μικρά της

Η νέα ταινία της Disney Plus - Pixar «Lightyear», με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ήρωα του Toy Story, Buzz Lightyear, έχει ήδη απαγορευτεί σε 14 χώρες, λόγω της επίμαχης σκηνής με φιλί. Την Δευτέρα, η ταινία κινουμένων σχεδίων απαγορεύτηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω «παραβίασης των προτύπων των μέσων της χώρας», ενώ η Disney Plus δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πρεμιέρα του Lightyear σε 14 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, μεταξύ αυτών η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και σε άλλα έθνη της Μέσης Ανατολής, η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη με τη χώρα να διακατέχεται από υψηλό αίσθημα ομοφοβίας. Το Ρυθμιστικό Γραφείο Μέσων του Υπουργείου Νεολαίας και Πολιτισμού των ΗΑΕ ανακοίνωσε, μέσω Twitter ότι, η ταινία παραβιάζει «τα πρότυπα περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης της χώρας», χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι η υποτιθέμενη παραβίαση. Το tweet περιελάμβανε μια εικόνα της αφίσας της ταινίας, με την εικόνα προφίλ του κύριου χαρακτήρα της Buzz Lightyear και ένα σύμβολο «όχι» από πάνω σε κόκκινο.

Οι κινηματογραφικές αίθουσες στα ΗΑΕ είχαν ήδη διαφημίσει ώρες προβολής της ταινίας. Όμως, το Σαββατοκύριακο, μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το αραβικό hashtag «Να απαγορευτεί το Lightyear στα Εμιράτα», τράβηξε την προσοχή των συντηρητικών των Εμιράτων. Περιέγραψαν την εμφάνιση ενός ζευγαριού λεσβιών στην οθόνη ως ενάντια στον πολιτισμό και τη θρησκεία τους.

Στην ταινία, όπου ο Κρις Έβανς δίνει την φωνή του στον πρωταγωνιστή Buzz Lightyear, υπάρχει μια σκηνή, κατά την οποία η Hawthorne -χαρακτήρας στην οποία δίνει την φωνή της η Uzo Aduba - φιλά την σύντροφό της. Σύμφωνα με τους παραγωγούς της ταινίας, πρόκειται για μία καθοριστική σκηνή, που δείχνει στον Lightyear όλα όσα έχει θυσιάσει για χάρη της αποστολής του.

Ακυρώθηκε η πρεμιέρα και στην Κίνα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ταινία δεν θα κάνει πρεμιέρα ούτε στην Κίνα, αφού η Disney Plus είχε αρνηθεί να «κόψει» την σκηνή με το φιλί, που είχαν ζητήσει οι αρχές. Στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λονδίνο, ο Κρις Έβανς αποκάλεσε τις αντιδράσεις στο φιλί «εκνευριστικές»: «Είναι υπέροχο που συμμετέχουμε σε κάτι που κάνει βήματα μπροστά στην συμπεριληπτικότητα, αλλά είναι εκνευριστικό το ότι υπάρχουν ακόμη μέρη τα οποία δεν είναι ακόμα εκεί που θα έπρεπε να είναι», είπε ο ηθοποιός.

Πριν από λίγους μήνες, πάντως, η Disney Plus είχε δεχτεί σφοδρές αντιδράσεις, μετά από μία ανοιχτή επιστολή από τους «LGBTQIA+ εργαζομένους της Pixar και συμμάχους τους», στην οποία κατηγόρησαν στελέχη της Disney ότι έχουν απαιτήσει να κοπεί «σχεδόν κάθε gay τρυφερή σκηνή, ακόμα κι αν οι δημιουργικές ομάδες και η διοίκηση της Pixar διαφωνούσαν». Μετά από τις κατηγορίες, τα στελέχη υποχώρησαν και πήραν πίσω τις δηλώσεις που είχαν κάνει.

Στις 16 Ιουνίου στις ελληνικές αίθουσες

Η ταινία «Lightyear», η οποία θα κάνει την πρεμιέρα της στις ελληνικές αίθουσες στις 16 Ιουνίου, θα είναι η πρώτη ταινία της Pixar, μετά το «Soul», το «Λούκα» και το «Πάντα στο Κόκκινο», η οποία θα παιχτεί αποκλειστικά στις κινηματογραφικές αίθουσες, και μιλάει για τις περιπέτειες του πραγματικού Μπαζ Λάιτγιαρ στο διάστημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA