Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναμφίβολα μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στον παγκόσμιο κινηματογράφο είναι η Norma Jeane Mortenson, γνωστή περισσότερο με το καλλιτεχνικό της όνομα, Marilyn Monroe. Η πανέμορφη ξανθιά ηθοποιός με τη βελούδινη φωνή, για την οποία θα δημιουργούνταν ο τίτλος του «συμβόλου του σεξ», σαν σήμερα στις 5 Αυγούστου 1962 θα έφευγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος το Χόλιγουντ και τους αναρίθμητους θαυμαστές της. Παράλληλα, όμως θα «ξυπνούσε» και πολλές θεωρίες συνωμοσίας για τους λόγους που την οδήγησαν στον θάνατο.

Η πασίγνωστη ηθοποιός θα βρισκόταν νεκρή, μόλις στα 36 της χρόνια, ξαπλωμένη γυμνή στο κρεβάτι της. Οι αστυνομικοί που θα έφταναν στο σημείο θα έβρισκαν στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι της άδεια μπουκάλια από χάπια, όμως πουθενά κάποιο ποτήρι, με τα χάπια να καταγράφονται ως η επίσημη αιτία θανάτου, όπως επιβεβαιώνει αργότερα ο ιατροδικαστής. «Σε κάθε 100 κυβικά εκατοστά του αίματος της νεκρής υπήρχαν 4,5 χιλιοστόγραμμα υπνωτικού φαρμάκου. Αρκούν 2,5 για να προκαλέσουν τον θάνατον», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ιατροδικαστική έκθεση. 

Οπως είναι λογικό (κακά τα ψέματα), το αιφνίδιο του θανάτου της μαζί με τα κουτσομπολιά που την ακολουθούσαν σε όλη τη ζωή, ήταν αρκετά για να «ξυπνήσουν» δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας για το πώς μπορεί να έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή η ντίβα του Χόλιγουντ, με πολλούς να είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως δεν πέθανε λόγω υπερβολικής δόσης υπνωτικών χαπιών, αλλά ότι δολοφονήθηκε! Και τι δεν έγραψαν οι συνωμοσιολόγοι. Από αυτούς που έβλεπαν δολοφονία λόγω των σχέσεων που είχε στο παρελθόν η Μέριλιν με τον πρόεδρο Τζον Κένεντι, μέχρι εκείνους που υποστήριζαν ότι όλο το σκηνικό ήταν μία καλά σκηνοθετημένη δολοφονία για να «αναστήσει» την καριέρα της.

Το (επίσημο) χρονικό του θανάτου

Η Μέριλιν Μονρόε πέρασε την τελευταία μέρα της ζωής της, το Σάββατο 4 Αυγούστου, στο σπίτι της στο Μπρέντγουντ. Το πρωί, είχε συναντήσεις για να συζητήσει τη δυνατότητα του Playboy να δημοσιεύσει γυμνές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αυτήν, ενώ στη συνέχεια έκανε μασάζ. Παρόντες στο σπίτι της ήταν επίσης η οικονόμος της, η Eunice Murray, και η δημοσιογράφος Πατρίσια Νιούκομπ, η οποία είχε παραμείνει μια νύχτα. Σύμφωνα με την Νιούκομπ, είχε κοιμηθεί εκεί επειδή η Μονρόε δεν είχε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ. Στις 16:30, ο ψυχίατρος της Μονρόε, Ραλφ Γκρίνσον, έφτασε στο σπίτι για να κάνει μια θεραπευτική συνεδρία και ζήτησε από την Νιούκομπ να φύγει.

Πριν φύγει ο Γκρίνσον περίπου στις 19:00, ζήτησε από την Μάρεϊ να διανυκτερεύσει εκεί και να κάνει συντροφιά στην Μονρόε. Περίπου 19:00 με 19:15, η Μονρόε έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον γιο του Τζο Ντιμάτζιο, με τον οποίο είχε καλές σχέσεις παρά το διαζύγιο που είχε πάρει από τον πατέρα του. Της είπε ότι είχε χωρίσει με μια κοπέλα που δεν του άρεσε και, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν εντόπισε τίποτα ανησυχητικό στην συμπεριφορά της Μονρόε. Μισή ώρα αργότερα η Μέριλιν τηλεφώνησε στον Ραλφ Γκρίνσον για να του πει τα νέα για τη διάλυση της σχέσης του Ντιμάτζιο και της φίλης του.

Η Μονρόε πήγε στην κρεβατοκάμαρά της περίπου στις 20:00 όπου και έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον ηθοποιό Πίτερ Λόφορντ, ο οποίος προσπάθησε να την πείσει να έλθει στο πάρτι του εκείνο το βράδυ. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο Λόφορντ, ανησύχησε επειδή η Μέριλιν ακουγόταν σαν να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών καθώς του είπε «να πείτε αντίο στην Πατ, αντίο στον πρόεδρο (κουνιάδο του Λόφορντ), και αντίο στον εαυτό σας, γιατί είστε καλός άντρας», πριν του κλείσει το τηλέφωνο. Μη μπορώντας να φτάσει εγκαίρως στη Μονρόε, ο Λόφορντ κάλεσε τον πράκτορά του Μίλτον Εμπινς, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πάει στον Γκρίνσον, και αργότερα κάλεσε τον δικηγόρο της Μονρόε, Μίλτον Ρούντιν, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε πως η ηθοποιός ήταν μια χαρά, αφού πρώτα είχε καλέσει στο σπίτι της.

Περίπου στις 03:30 το πρωί, ξημερώνοντας η Κυριακή, 5 Αυγούστου, η Μάρεϊ ξύπνησε «και αισθάνθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά» καθώς είδε φως κάτω από την πόρτα του υπνοδωματίου της Μονρόε, αλλά δεν πήρε καμιά απάντηση και βρήκε την πόρτα κλειδωμένη. Η Μάρεϊ τηλεφώνησε στον Γκρίνσον, ο οποίος τη συμβούλεψε να κοιτάξει μέσα από ένα παράθυρο, και είδε την Μονρόε ξαπλωμένη μπρούμυτα στο κρεβάτι της, καλυμμένη από ένα σεντόνι και κρατούσε ένα ακουστικό τηλεφώνου.

Ο Γκρίνσον έφτασε λίγο αργότερα και μπήκε στο δωμάτιο σπάζοντας ένα παράθυρο όπου βρήκε τη Μονρόε νεκρή. Κάλεσε τον γιατρό της, Χάιμαν Εντζέλμπεργκ, ο οποίος έφτασε στο σπίτι περίπου στις 03:50, ο οποίος και επιβεβαίωσε επίσημα το θάνατο της. Στις 04:25, ενημέρωσαν το Αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες.

Ο απροσδόκητος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε έγινε πρωτοσέλιδο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τον βιογράφο Lois Banner, «λέγεται ότι το ποσοστό αυτοκτονίας στο Λος Αντζελες διπλασιάστηκε τον μήνα μετά το θάνατό της και το ποσοστό κυκλοφορίας των περισσότερων εφημερίδων ανέβηκε εκείνο τον μήνα». Παράλληλα, η Chicago Tribune ανέφερε ότι είχαν λάβει εκατοντάδες τηλεφωνικών κλήσεων από μέλη του κοινού ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το θάνατό της. Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ζαν Κοκτώ σχολίασε ότι ο θάνατός της «πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα φοβερό μάθημα σε όλους εκείνους, των οποίων το κύριο επάγγελμα συνίσταται στην κατασκοπεία και στο βασανισμό των πρωταγωνιστών του κινηματογράφου», ενώ ο πρώην συμπρωταγωνιστής της Λόρενς Ολίβιε δήλωσε «ότι ήταν το πλήρες θύμα του ballyhoo και της αίσθησης». Τέλος ο σκηνοθέτης Τζόσουα Λόγκαν δήλωσε ότι ήταν «ένας από τους πιο ανεκτίμητους ανθρώπους στον κόσμο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA