Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ένα μικρό... Χόλιγουντ μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη! Τα γυρίσματα κινηματογραφικών υπερπαραγωγών του εξωτερικού θα συνεχιστούν στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν και νέες υπερσύγχρονες υποδομές με στόχο την μεγαλύτερη ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην χώρα μας. Η επιχειρηματική διάσταση του οπτικοακουστικού κλάδου στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη: Τηλεοπτικές σειρές: Σε ποια κανάλια, ποιες μέρες και τι ώρες θα παίζονται τα κορυφαία ελληνικά σίριαλ της σεζόν

Συγκεκριμένα, στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη που θα διαθέτει production και post production offices στην Αθήνα πρόκειται να υλοποιήσει η εταιρεία Nu Boyana Studios που ελέγχει η αμερικανική Nu Image-Millenium Films. Όπως έκανε γνωστό ο Γιάννης Καλαφάτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έχει πραγματοποιήσει σειρά μεγάλων παραγωγών (π.χ. “Αναλώσιμοι”) στην Ελλάδα σε ειδική εκδήλωση για την οπτικοακουστική παραγωγή του ΕΚΟΜΕ και του Enterprise Greece στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η εταιρεία μέσα στον μήνα θα καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης το φάκελο ένταξης του έργου στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας.

Το project ύψους 50 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων στη Θερμή, κτηριακών συγκροτημάτων 30.000 τ.μ. Θα δημιουργηθούν έξι σύγχρονα πλατό, τμήματα παραγωγής και το σύνολο των υποδομών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας κινηματογραφικής παραγωγής, όπως ανέφερε ο κ. Καλαφάτης. Η εταιρεία θα δημιουργήσει και production και post production offices σε ιδιόκτητο κτηριο στο Ελληνικό και βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου.

Απουσιάζουν οι κατάλληλες υποδομές

Μπορεί η χώρα, λόγω και των ενισχύσεων μέσω του καθεστώτος cash rebate, να έχει καταστεί ελκυστική στις διεθνείς παραγωγές, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υποδομές, τα κινηματογραφικά δηλαδή στούντιο, των οποίων η απουσία αποστερεί το συγκριτικό πλεονέκτημα. Και αυτό διότι οι ξένοι παραγωγοί, που επιλέγουν τη χώρα, θα πρέπει είτε να εξαρτώνται από την περιορισμένη διαθεσιμότητα των υφιστάμενων, περίπου επτά, στούντιο - κατάλληλων κυρίως για τηλεοπτικές παραγωγές - είτε να πραγματοποιούν τα γυρίσματά τους σε ανοιχτούς χώρους, οι οποίοι υπόκεινται σε αστάθμητους παράγοντες, όπως ο καιρός.

Αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις, ωστόσο, συμπληρώνουν μαζί με τις εταιρείες post production και σημαντικό αριθμό άλλων παικτών του θεάματος, τον καμβά της κινηματογραφικής βιομηχανίας, που διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους οικονομικούς πολλαπλασιαστές. Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έχει υπολογίσει, παλαιότερα, ότι εάν, κάθε χρόνο, γυρίζονταν στη χώρα 20 ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, της τάξεως των 450.000 ευρώ καθεμία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξανόταν κατά 14,2 εκατ. ευρώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA