Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε χρόνο το Halloween γίνεται αφορμή για «movie night» στο σπίτι με ταινίες τρόμου και ταινίες θρίλερ. Φέτος η συγκυρία είναι ευνοϊκότερη, καθώς διανύουμε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αλλαγή ώρας σε χειμερινή. Οσοι λοιπόν επιλέξουν να γιορτάσουν το Halloween με μία, δύο, τρεις back to back ταινίες θρίλερ ή τρόμου μπορούν εύκολα να αφεθούν χωρίς ενδοιασμούς ή άγχος σε ένα μεταμεσονύχτιο binge watching, καθώς ο χρόνος είναι σύμμαχος και... περισσότερος καθώς τα ρολόγια γυρίζουν πίσω μια ώρα.

Και από τη στιγμή που Halloween χωρίς «trick or treat» δεν γίνεται, ένα γλυκό μετά τον κουβά με τα ποπ κορν/πατατάκια/πακοτίνια/δρακουλίνια κ.λπ, το σουβλάκι ή κάποια άλλη διατροφική επιλογή έρχεται να συμπληρώσει ιδανικά τη βραδιά. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στον καναπέ, ανάψτε κεριά για ατμόσφαιρα (ή το dolby ακόμα καλύτερα), τυλιχτείτε με μια κουβέρτα και απολαύστε το Halloween με μια ταινία τρόμου ή θρίλερ.

Ακολουθούν 9+1 ταινίες για να επιλέξετε

  • Ψυχώ (1960)

Λίστα με θρίλερ χωρίς τον μετρ του τρόμου Αλφρεντ Χίτσκοκ δεν γίνεται. Κλασική ταινία τρόμου με τη χαρακτηριστική σκηνή στο μπάνιο μετά τους τίτλους αρχής, το «Ψυχώ» εκτυλίσσεται σε ένα απομονωμένο μοτέλ, όπου η μία δολοφονία διαδέχεται την άλλη. Ο Άντονι Πέρκινς και η Τζάνετ Λι ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ (Α΄ Ανδρικός Ρόλος και Β’ Γυναικείος Ρόλος) χωρίς όμως να το κατακτήσουν. Το ίδιο συνέβη και με τον Χίτσκοκ στη σκηνοθεσία (ας όψεται η «Γκαρσονιέρα» του Μπίλι Γουάιλντερ).

  • Το μωρό της Ρόζμαρι (1968)

Λίγους μήνες πριν από την άγρια δολοφονία της Σάρον Τέιτ από τους οπαδούς του Μάνσον βγαίνει στους κινηματογράφους «Το μωρό της Ρόζμαρι». Ατμοσφαιρικό, ψυχολογικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Τέιτ και περίμεναν το πρώτο τους παιδί. Μία Φάροου, Ρουθ Γκόρντον και ο (δικός μας) Τζον Κασσαβέτης (από το Βρυσοχώρι Ιωαννίνων) στην ιστορία που διαδραματίζεται γύρω από μια εγκυμοσύνη και τις ανησυχίες της εγκύου ότι οι «περίεργοι» γείτονες σκοπεύουν να της πάρουν το παιδί.

  • Εξορκιστής (1973)

Η ταινία του Γουίλιαμ Φρίντκιν «Ο Εξορκιστής» δημιούργησε ολόκληρη... σχολή στις ταινίες τρόμου. Εσπασε τα ταμεία παγκοσμίως και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις εμπορικότερες ταινίες τρόμου. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του William Peter Blatty η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από ένα κορίτσι, στο σώμα του οποίου έχει ρίξει «άγκυρα» ένας δαίμονας που δεν λέει να φύγει. Ο Μαξ Φον Σίντοφ, 16 χρόνια μετά την Εβδομη Σφραγίδα, δίνει εκ νέου τα διαπιστευτήριά του, χαρίζοντας μία ακόμη κορυφαία ερμηνεία.

  • Halloween aka Η Νύχτα με τις Μάσκες (1978)

Low budget φιλμ (325.000 δολάρια), το οποίο έγινε από τις πιο κερδοφόρες ταινίες ανεξάρτητης παραγωγής στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου. Ο Μάικλ Μάγιερς με το κουζινομάχαιρο ανά χείρας και τη χαρακτηριστική μάσκα στο πρόσωπο σκορπά τον τρόμο και τον θάνατο στη φανταστική πόλη Χάντονφιλντ του Ιλινόις. Σε σκηνοθεσία Τζον Κάρπεντερ και πρωταγωνιστές Ντόναλντ Πλέζανς, Τζέιμι Λι Κέρτις και Νικ Καστλ, η ταινία αποτέλεσε «αφετηρία» και πηγή έμπνευσης για πολλούς μετέπειτα σκηνοθέτες και σεναριογράφους που ασχολήθηκαν με το σλάσερ. Η ταινία Halloween απογείωσε την καριέρα της Τζέιμι Λι Κέρτις και συνοδεύτηκε από σίκουελ με το πιο πρόσφατο να παίζεται αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους.

  • Παρασκευή και 13 (1980)

Αμερικανική ταινία τρόμου που τιμά το σλάσερ. Σε σκηνοθεσία Σον Κάνινγκχαμ και σενάριο Βίκτορ Μίλερ, το φιλμ εντάσσει με συνοπτικές διαδικασίες τον «Τζέισον» στον οπτικό πολιτισμό των ταινιών τρόμου. Μια παρέα εφήβων θέλει σώνει και καλά να ανοίξει ξανά μια εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση, όπου στο παρελθόν είχε συμβεί μια ανείπωτη τραγωδία. Ο «Τζέισον» παίρνει το όπλο του, το αίμα ρέει άφθονο στην οθόνη και η low budget ταινία (550.000 δολάρια) φέρνει στα ταμεία της παραγωγής 59,8 εκατ. δολάρια. Τέσσερα χρόνια πριν από το Footloose ο Κέβιν Μπέικον κάνει τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο και γίνεται μέρος αυτής της κλασικής -στο είδος της- ταινίας.

  • Λάμψη (1980)

Το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που στηρίχθηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ με τον οποίο όμως είχαν θεμελιώδεις διαφωνίες στο σενάριο. Από τις σπουδαιότερες ταινίες τρόμου η «Λάμψη» μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε τινάξει από τον καναπέ. Ένας συγγραφέας βιβλίων τρόμου αναζητά έμπνευση και πηγαίνει σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο. Μαζί παίρνει και την οικογένειά του... Ακόμα και σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν η συγκεκριμένη ταινία να μην προτάθηκε για κανένα Οσκαρ ή Χρυσή Σφαίρα, έχοντας έναν συγκλονιστικό Τζακ Νίκολσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο...

  • Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες (1984)

Αλλη μια κλασική ταινία τρόμου, η οποία έρχεται να προσθέσει τον Freddy Krueger στις φιγούρες που στοίχειωσαν τα βράδια πολλών που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο φιλμ. Οταν ο δολοφόνος παραμονεύει στο όνειρό σου, πώς μπορείς να ξεφύγεις; Στα αξιοσημείωτα, η πρώτη εμφάνιση του Johnny Depp σε ταινία.

  • Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη (1999)

Ατμοσφαιρικό, ψυχολογικό θρίλερ εποχής, σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Τζόνι Ντεπ, ο οποίος υποδύεται ένα επιθεωρητή από τη Νέα Υόρκη που προσπαθεί να λύνει τα πάντα με τη λογική, βασιζόμενος στη σχέση «αιτίου - αιτιατού». Όταν καλείται να εξιχνιάσει τις δολοφονίες στο χωριό Σλίπι Χόλοου, η πίστη του δοκιμάζεται. Κριστίνα Ρίτσι, Μιράντα Ρίτσαρντσον και Κρίστοφερ Γουόκεν πρωταγωνιστούν επίσης σε αυτήν την ταινία τρόμου που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα μεταφυσικά φαινόμενα δεν αποκλείουν μια λογική εξήγηση.

  • Οι Αλλοι (2001)

Οσα χρόνια και αν περάσουν, το τέλος της συγκεκριμένης ταινίας δεν ξεχνιέται. Οπως συνέβη και με την «Εκτη Αίσθηση» δύο χρόνια νωρίτερα, το ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν έχει ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα «plot twist» για φινάλε. Σκηνοθέτης ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ. Η ταινία σάρωσε στα ισπανικά βραβεία Γκόγια παρόλο που κατά τη διάρκεια της αφήγησης δεν υπάρχει ούτε μία ισπανική λέξη.

  • Η πλατφόρμα (2020)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ταινίας που όσο κουρασμένος και να είσαι, σου ανοίγει το μάτι και σε καθηλώνει. Εχεις γυρίσει εξουθενωμένος από τη δουλειά, κάθεσαι στον καναπέ και ψάχνεις κάτι στο Netflix για να χαζέψεις. Έχεις τυλιχτεί με την κουβέρτα και πέφτεις πάνω στην «Πλατφόρμα». Αυτό ήταν... Πριν το καταλάβεις, έχει περάσει 1,5 ώρα και είσαι γεμάτος σκέψεις. Το αμφιλεγόμενο φινάλε με τις πολυεπίπεδες ερμηνείες είναι το «κερασάκι» στην τούρτα σε αυτό το ψυχολογικό θρίλερ με τα έντονα στοιχεία σπλάτερ. Σε μια φυλακή, η οποία εκτείνεται σε βάθος πολλών μέτρων, μια πλατφόρμα μεταφέρει ένα «λουκούλλειο γεύμα» από όροφο σε όροφο. Όταν το φαγητό τελειώνει, η επιβίωση γίνεται αυτοσκοπός -ειδικά από τη στιγμή που οι φυλακισμένοι βρίσκονται εν μια νυκτί από τα ψηλά στα χαμηλά...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA