Τέχνη
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Τρίτη, 18 Μαΐου

Τις πόρτες τους για το κοινό ανοίγουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι την Τρίτη, 18 Μαΐου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Μουσείο της Ακρόπολης. Πηγή: Eurokinissi
Το Μουσείο της Ακρόπολης. Πηγή: Eurokinissi

Η είσοδος στα μουσεία και στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους θα γίνεται δωρεάν για τους επισκέπτες την Τετάρτη (18/5), λόγω του καθιερωμένου εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Παράλληλα, θα λάβει χώρα και πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων.

Διαβάστε ακόμη: Λίνα Μενδώνη: Η απάντηση στο δημοσίευμα της Liberation για την Ακρόπολη

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμπίπτει με τη χρονική περίοδο της επαναλειτουργίας του Πολιτισμού και της έναρξης λειτουργίας των μουσείων σε όλη τη χώρα από τις 14 Μαϊου. Την περασμένη χρονιά αναγκαστήκαμε να γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα μόνο ψηφιακά. Φέτος, η μεγάλη γιορτή των μουσείων έχει ξεχωριστή σημασία. Αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά από κοντά τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων, αλλά και για τα ίδια τα μουσεία, να υποδεχτούν τους επισκέπτες, που έλειψαν, από τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας.

Οι χώροι των μουσείων είναι χώροι αλληλεπίδρασης. Χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και με ασφάλεια για επισκέπτες και εργαζόμενους, αυτή η επικοινωνία πλέον αποκαθίσταται».

«Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση»

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021.Οι συλλογές του μουσείου, αλλά και οι επετειακές του δράσεις, αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της ιστορίας της χώρας με το βλέμμα στο μέλλον. Την Τρίτη (18/5), η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#μουσείο #αρχαιολογικός χώρος #Δωρεάν #Λίνα Μενδώνη