Μενού
  • Α-
  • Α+

Κέρινα γλυπτά του Urs Fischer καίγονται και λιώνουν πολύ αργά μέσα στο Bourse de Commerce στο Παρίσι. Η επανασχεδιασμένη εγκατάσταση του 2011 «Untitled» του Ελβετού καλλιτέχνη είναι τοποθετημένη στη Ροτόντα του Μουσείου και έχει στο κέντρο της το σε φυσικό μέγεθος αντίγραφο του γλυπτού «Η Αρπαγή των Σαβίνων» (1579-1582) του Τζαμπολόνια.

Διαβάστε ακόμη: Papernoyo: Παίρνει σχέδια από χαρτί και... επεμβαίνει κάνοντάς τα ξεκαρδιστικά

Ένα κέρινο ομοίωμα του καλλιτέχνη Rudolf Stingel, φίλου του Fischer, στοχάζεται καθώς περιεργάζεται επτά διαφορετικές καρέκλες. Άναψαν τα φυτίλια την πρώτη ημέρα της έκθεσης και τα ομοιώματα θα λιώσουν σε λιμνούλες από κερί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Από τις επτά καρέκλες, τέσσερις έχουν ως μοντέλα καθίσματα από το Μαλί (κάθισμα των Mandé), την Γκάνα (κάθισμα των Ashanti), την Μπουρκίνα Φάσο (κάθισμα των Bwa) και την Αιθιοπία (κάθισμα των Οromo) τα οποία αποτελούν μέρος της συλλογής του Musée du Quai Branly Jacques Chirac. Πλαισιώνονται από ένα κάθισμα αεροπορικού τύπου, ένα κάθισμα γραφείου με ροδάκια και μια μαζικής παραγωγής καρέκλα για κήπο.

Το σύνολο είναι μια αναφορά στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης.Όπως σημειώνεται στο κείμενο της έκθεσης, είναι «σύμβολα της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης, απαντούν στις αναπαραστάσεις διηπειρωτικού εμπορίου στα τέλη του 19ου αιώνα, στιγματισμένων από την ιδεολογία της αποικιοκρατίας και τη λαϊκή κουλτούρα εκείνης της εποχής».

Η εγκατάσταση «Untitled» είναι ένα μνημείο στην παροδικότητα, τη μεταβολή, το πέρασμα του χρόνου, τη μεταμόρφωση και τη δημιουργική καταστροφή. Πριν ανάψουν, αυτά τα «κεριά» περικλείουν τις έννοιες της αριστοτεχνίας, του ρεαλισμού, της καθετότητας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αυτές οι αξίες αναστρέφονται από το τυχαίο και την εντροπία· το γλυπτό γίνεται παράτυπο, ακόμη και άμορφο.

https://www.instagram.com/p/CQYDHSjL885/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA