Μενού
  • Α-
  • Α+

Με εικόνες και ήχους να απλώνονται σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, η Thessaloniki PhotoBiennale 2021, με ένα πρόγραμμα 19 εκθέσεων ελληνικής και διεθνούς φωτογραφίας, με τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες, σε 13 χώρους.

Κεντρική έκθεση της φετινής διοργάνωσης -της πρώτης που διοργανώνεται από το MOMus-Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης- είναι η διεθνής πρωτότυπη παραγωγή «The Real and the Record», που θα φιλοξενηθεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο MOMus- Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, από τις 9 Οκτωβρίου 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

Στα κοινωνικά αντανακλαστικά της φετινής διοργάνωσης αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Τάκης, πρόεδρος ΔΣ του MOMus, ενώ η Μαρία Κοκορότσκου, αν. διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε τη Photobiennale «γιορτή της φωτογραφίας», που έρχεται μετά την αναβολή του 2020, λόγω πανδημίας.

Φέτος αποφασίστηκε να δοθεί ένα συμβολικό ποσό (500 ευρώ) για το έργο κάθε Έλληνα καλλιτέχνη και ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε την ανανέωση του φετινού Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι από τους 94 καλλιτέχνες που συμμετέχουν φέτος, οι 60 δεν έχουν πάρει άλλη φορά μέρος στη διοργάνωση.

Την καλλιτεχνική επιτροπή απαρτίζουν οι: Μιχάλης Βαλαούρης, ιστορικός της τέχνης, Ηρώ Κατσαρίδου, ιστορικός της τέχνης, επιμελήτρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και Γιώργος Πρίνος, καλλιτέχνης, επιμελητής εκθέσεων

Ολόκληρη η πόλη γεμίζει εικόνες

Σε 13 χώρους σε όλη την πόλη φιλοξενούνται, με την υποστήριξη και τη συνδιοργάνωση πολιτιστικών φορέων και οργανισμών, φωτογράφοι σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις.

Η αρχή γίνεται στο κέντρο της πόλης, με τη ματιά του Fred Boissonas και τις περιηγήσεις του στην Αίγυπτο, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, καθώς και την εμβληματική φωτογραφική αποτύπωση του Παρθενώνα, από τη συλλογή Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ (Με τη σχεδία του Οδυσσέα, Αγιορειτική Εστία, 01.10-13.11.2021).

Ο Stefan Canham και η Sabine Höpfner στη Μονή Λαζαριστών «συνομιλούν» με τα έργα της συλλογής Κωστάκη (The 27 Bus, Kammer, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, 01.10.2021-20.02.2022), ενώ στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, βαλκανικοί ήχοι θα γίνουν εικόνες μαζί με το οπτικακουστικό υλικό του εθνολόγου Martin Koenig και της ανθρωπολόγου Margaret Mead (Βαλκανικοί αντίλαλοι. Ηχο-πορτρέτα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη 1962 - 1987, Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, 02.10.2021-30.01.2022).

Το «νέο αίμα» στη φετινή διοργάνωση, αποτέλεσμα του ανοιχτού καλέσματος που έγινε το καλοκαίρι, είναι οι δύο πρωτοεμφανιζόμενοι φωτογράφοι, Εύα Σταματίου (Ruins Reversed, esp+ gallery/ IEK esp, 04.10-07.11.2021) και Βασίλης Παντελίδης (μονόλογοι, Stereosis, 04.10-05.12.2021). Δείγμα των συγκεκριμένων εκθέσεων παρουσιάζεται και στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ (26.09-10.10.2021). Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 221 νέοι καλλιτέχνες και τα έργα τους αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους: Αρετή Λεοπούλου, ιστορικό της τέχνης-επιμελήτρια MOMus, Ελένη Μαλιγκούρα, φωτογράφο και Παύλο Φυσάκη, φωτογράφο-καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ MEDPHOTO.

Οι ιστορικές εκθέσεις συμπληρώνονται στο πρόγραμμα της «Thessaloniki Photobiennale 2021», με το ταξίδι των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Η κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 05.10.2021-19.01.2022).

Μέσα από τις φωτογραφικές εργασίες των μελών της ομάδας «The Provinces» επαναπροσδιορίζεται ο όρος «επαρχία», στην έκθεση Τοποανθρωπολογίες (Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 06.10-04.12.2021). Οι φωτογραφικές εκδόσεις στην Ελλάδα φιλοξενούνται στην ομαδική έκθεση του προγράμματος της διοργάνωσης Photobook/ Η Ελληνική Περίπτωση (Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 08.10-12.12/2021).Τον κύκλο των ομαδικών εκθέσεων του προγράμματος της διοργάνωσης, κλείνει η έκθεση Βλέμματα-Μαρτυρίες με το δραματικό υλικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από τις λήψεις των φωτογράφων του διεθνούς πρακτορείου Magnum (08.11.2021-16.01.2022).

Τέλος, η φωτογράφος Vanja Bučan αποτυπώνει μέσα από ανώνυμα πορτραίτα και τις νεκρές φύσεις της, τη διφορούμενη σχέση μας με τη φύση που ορίζεται από την κυριαρχία, την εξερεύνηση και, παραδόξως, την εξιδανίκευσή της στην έκθεση Sequences of Truth and Conception (Γκαλερί ΡΩ, 07-30.10.2021).

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ολοκληρώνεται με επτά εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο MOMus (εντός ΔΕΘ). Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα υλοποιηθεί τηρώντας τα πιο επικαιροποιημένα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA