Μενού
  • Α-
  • Α+

Χρειάστηκαν 300 χρόνια για να αποκαλυφθεί το μυστικό του πίνακα «Κορίτσι που διαβάζει Γράμμα δίπλα σε Ανοιχτό Παράθυρο» του Johannes Vermeer. Το μυστικό του πίνακα ανακάλυψαν οι συντηρητές της Πινακοθήκης Τσβίνγκερ, στη Δρέσδη της Γερμανίας. 

Διαβάστε ακόμη: Johannes Vermeer: Οι πλαστοί πίνακές του που εξαπάτησαν μέχρι και τον ναζί Hermann Goring

Το «Κορίτσι που διαβάζει Γράμμα δίπλα σε Ανοιχτό Παράθυρο» ανήκει στην Πινακοθήκη για πάνω από 250 χρόνια. Το 1979, μια ακτινογραφία είχε αποκαλύψει ότι ο πίνακας είχε «πειραχτεί» από κάποιον, ο οποίος κάλυψε ένα από τα αρχικά στοιχεία του έργου, αλλάζοντας σημαντικά τη σύνθεση του. Αρχικά οι συντηρητές πίστευαν πως η παρέμβαση είχε γίνει από τον ίδιο τον Vermeer, μελέτες που έγιναν το 2017 ανέτρεψαν αυτή την εικασία. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η «διαλυτότητα» της μπογιάς που είχε καλύψει εκείνο το σημείο του πίνακα διέφερε από αυτή των χρωμάτων, που είχε χρησιμοποιήσει ο ζωγράφος. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν, επίσης, πως ανάμεσα στον αρχικό πίνακα και την εκδοχή που είχαν οι συντηρητές τα χέρια τους, βρίσκονταν πολλές στρώσεις σκόνης και μιας συνδετικής, κολλώδους ουσίας.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η «παρέμβαση» στον πίνακα του Johannes Vermeer έγινε αρκετές δεκαετίες μετά τη δημιουργία του, καθώς ο ζωγράφος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή το 1675. Οι συντηρητές της Τσβίνγκερ προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τον πίνακα στην αρχική του μορφή, αποκαλύπτοντας με προσοχή το «μυστικό» του. Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους, ο μικρός Έρως που κοσμούσε τον τοίχο του «Κοριτσιού» ήρθε ξανά στην επιφάνεια.

«Πρόκειται για την μαγευτικότερη εμπειρία της καριέρας μου», δήλωσε η επικεφαλής συντηρήτρια της Πινακοθήκης Τσβίνγκερ, Ούτα Νάιντχαρντ. «Αυτό που προέκυψε είναι ένας τελείως διαφορετικός πίνακας». Το «ανανεωμένο» Κορίτσι του Βερμέερ θα εκτίθεται από αύριο και μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2022 στην Πινακοθήκη Τσβίνγκερ (Gemäldegalerie Alte Meister), στα πλαίσια της έκθεσης «Γιοχάνες Βερμέερ: Αντανακλάσεις», που θα περιλαμβάνει άλλα 10 σημαντικά έργα του Johannes Vermeer.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA