Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του 19ου αιώνα, είναι το «κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ». Είναι ο πίνακας που άλλαξε την κατεύθυνση της σύγχρονης τέχνης αποτελώντας ουσιαστικά το σημείο εκκίνησης μιας ολόκληρης νέας περιόδου που οι ειδικοί ονόμασαν νέο – ιμπρεσιονισμό! Δημιουργός αυτού του πίνακα είναι ο Georges Seurat ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του πουαντιγισμού ή αλλιώς της στιγματογραφίας.

Ο Georges Seurat, τον οποίο σήμερα τιμά η Google με το doodle της, γεννήθηκε 2 Δεκεμβρίου 1859 στο Παρίσι και ήταν γόνος μίας εξαιρετικά πλούσιας οικογενείας. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός υπάλληλος και καταγόταν από την Καμπανία. Σπούδασε αρχικά τέχνη με τον γλύπτη Justin Lequiene. Παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών το 1878 και το 1879. Μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας στη στρατιωτική ακαδημία στη Βρέστη, επέστρεψε στο Παρίσι το 1880. Μοιράστηκε ένα μικρό εργαστήριο με δύο φίλους φοιτητές πριν μετακομίσει σε ένα δικό του στούντιο. Τα επόμενα δύο χρόνια αφοσιώθηκε στην τέχνη του ασπρόμαυρου σχεδίου. Κατά τη διάρκεια του 1883 ζωγράφισε τον πρώτο του μεγάλο πίνακα - έναν τεράστιο καμβά με τίτλο Κολυμβητές στην Ασνιέρ.

Όταν αυτός ο πίνακας απορρίφθηκε από το Σαλόν, ο Georges Seurat απομακρύνθηκε από τα επίσημα ιδρύματα και συγκαταλέγονταν στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες του Παρισιού. Το 1884 μαζί με άλλους καλλιτέχνες (μεταξύ των οποίων και ο Μαξιμιλιάν Λους) δημιούργησαν την εταιρεία ή Σαλόν ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Εκεί γνώρισε και έγινε φίλος με τον καλλιτέχνη Πωλ Σινιάκ. Ο ζωγράφος μοιράστηκε τις νέες ιδέες του για τον πουαντιγισμό με τον Σινιάκ, ο οποίος στη συνέχεια ζωγράφισε στην ίδια τεχνοτροπία. Το καλοκαίρι του 1884 ο Σερά άρχισε να εργάζεται για το αριστούργημά του Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί Λα Γκραντ Ζατ, το οποίο χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Τι είναι ο πουαντιγισμός

Η λέξη πουαντιγισμός (στα γαλλικά pointillisme) προέρχεται από τη γαλλική «point» που σημαίνει τελεία. Σε αυτή την τεχνοτροπία τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα, κουκίδα κουκίδα, και απευθείας πάνω στον καμβά. Το αποτέλεσμα είναι να συγχωνεύονται οι λεπτομέρειες των χρωμάτων ως σύνολο με τη βοήθεια του εγκεφάλου και όχι της όρασης, όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση. Βασίζεται στην τεχνοτροπία κατά την οποία απορρίπτεται η χρήση γραμμών και γεννάται ένα αποτέλεσμα από κουκίδες βασικών χρωμάτων (π.χ. κόκκινο και άσπρο).

Ο Georges Seurat πέθανε μόλις στα 31 του χρόνια και η αιτία θανάτου παρέμεινε άγνωστη αν και έχει υποτεθεί ότι πέθανε από μηνιγγίτιδα. Ο γιος του πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα από την ίδια ασθένεια, ενώ η γυναίκα του ήταν έγκυος σε δεύτερο παιδί που πέθανε και αυτό κατά τη γέννηση. Το τελευταίο του φιλόδοξο έργο, The Circus, έμεινε ημιτελές κατά τη στιγμή του θανάτου του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA