Τεχνολογία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

To Facebook τα κατάφερε: Αφαιρεί αυτόματα τις αναρτήσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματοποιημένες τεχνικές για την αφαίρεση αναρτήσεων που σχετίζονται με τρομοκρατία άρχισαν να αποδίδουν καρπούς σύμφωνα με ανακοίνωση του Facebook.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματοποιημένες τεχνικές για την αφαίρεση αναρτήσεων που σχετίζονται με τρομοκρατία άρχισαν να αποδίδουν καρπούς σύμφωνα με ανακοίνωση του Facebook.

Το 99% του υλικού που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Facebook εντοπίζεται αυτόματα και όχι από άλλους χρήστες.

Το Facebook ανέφερε ότι, αφού εντοπίσθηκε το ύποπτο υλικό, το 83% (και οποιοδήποτε αντίγραφο του ίδιου περιεχομένου) αφαιρέθηκε αυτόματα μέσα σε μόνο μια ώρα από την ανάρτησή του. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, αναρτήσεις διαγράφηκαν «εν τη γενέσει» τους, προτού καν καταστούν διαθέσιμες online στο Facebook.

Όμως το Facebook, σύμφωνα με το BBC και το Reuters, αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνει πολλή ακόμη δουλειά για την ανίχνευση άλλων τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων που διακινούν υλικό μέσω του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ έως πρόσφατα το Facebook χρησιμοποιούσε ένα μίγμα ανθρώπων και λογισμικού για να εντοπίζει ποιές αναρτήσεις πρέπει να αφαιρεθούν, αυτή η εργασία πια γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από αυτοματοποιημένα συστήματα, τα οποία αναλύουν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, που έχουν τα δικά τους ξεχωριστά «ψηφιακά αποτυπώματα».

Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης με μηχανική μάθηση «εκπαιδεύεται» μόνο του σταδιακά να αναγνωρίζει το περιεχόμενο των κειμένων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, με βάση συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις.

Η εταιρεία δήλωσε ότι μέχρι στιγμής εστίασε τις προσπάθειές της στην Αλ Κάιντα και στο ISIS, επειδή αποτελούσαν την μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως. Αλλά διαβεβάιωσε ότι πλέον επεκτείνει το «δίχτυ» της και σε άλλες ομάδες, αν και, όπως είπε, το να εντοπισθούν οι αναρτήσεις όλων αυτών των διαφορετικών ομάδων, «δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο το πάτημα ενός κουμπιού».

Η αμερικανική κυβέρνηση και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν το Facebook με τα 2,1 δισεκατομμύρια χρήστες του να κινηθεί ταχύτερα, έτσι ώστε όλο το τρομοκρατικό και εξτρεμιστικό υλικό να διαγράφεται το πολύ σε δύο ώρες από την ανάρτησή του. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αφήσει να αιωρείται η απειλή προστίμων κατά του Facebook, αν αυτό δεν ανταποκριθεί.

Την άλλη εβδομάδα το Facebook, το Twitter, η Alphabet και άλλες τεχνολογικές εταιρείες θα συναντηθούν με τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητήσουν πώς θα διευρυνθεί και θα επιταχυνθεί η αφαίρεση του τρομοκρατικού και εξτρεμιστικού περιεχομένου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.