Τεχνολογία

Τα 10 απίστευτα χαρακτηριστικά της νέας Mercedes EQS

Ο ρόλος της κορυφαίας ηλεκτρικής λιμουζίνας της γερμανικής μάρκας είναι πρωταγωνιστικός όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Mercedes EQS
Mercedes EQS

Το αμιγώς ηλεκτρικό και κορυφαίο μοντέλο στη γκάμα της Mercedes, η νέα EQS, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο φορέας της κορυφαίας τεχνολογίας στην αυτοκίνηση. Εντυπωσιάζοντας περισσότερα με τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, παρά με το απαράμιλλο επίπεδο άνεσης και πολυτέλειας που εξασφαλίζει το τεράστιο αμάξωμα των περίπου 5,2 μέτρων.

Τις καινοτομίες που λανσάρει σήμερα η EQS θα τις δούμε να ενσωματώνονται σταδιακά στα προσιτά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής την επόμενη δεκαετία. Ένα παράθυρο στο μέλλον της αυτοκίνησης λοιπόν, τόσο εντυπωσιακό όσο και χρήσιμο ταυτόχρονα.

Mercedes EQS
10
Mutliplex σε τροχούς

Με το MBUX Hyperscreen, τρεις οθόνες πίσω από μια ενιαία γυάλινη επιφάνεια συνθέτουν μία εντυπωσιακή κυρτή μονάδα απεικόνισης στο ταμπλό, πλάτους περίπου 1,5 μέτρων! Το εμβαδόν που αντιλαμβάνονται οι επιβάτες είναι 2.432,11 τ. εκ. Αν και αυτό δεν είναι αρκετό, το προαιρετικό head-up display έχει εμβαδόν αντίστοιχο μιας οθόνης με διαγώνιο 77 ιντσών. Η μονάδα απεικόνισης αποτελείται από ένα υψηλής ανάλυσης matrix 1,3 εκατομμυρίων κατόπτρων.

Προηγούμενο
Επόμενο
Mercedes EQS
9
Αθόρυβη σαν κουκουβάγια

Ως ηλεκτρική, η EQS ακούγεται ελάχιστα. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τη Mercedes. Το μοντέλο επιτυγχάνει τον καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή στον κόσμο με τιμή 0,20, κάτι που το καθιστά όχι μόνο αποτελεσματικό ενεργειακά, αλλά και εξαιρετικά αθόρυβο. Όταν στα άλλα ηλεκτρικά μοντέλα από μια ταχύτητα και πάνω ακούγονται μόνο ο αέρας και τα ελαστικά, στην EQS ακούγεται... τίποτα.

Προηγούμενο
Επόμενο
Mercedes EQS
8
Άγχος αυτονομίας τέλος

Η κορυφαία εκδοχή του μοντέλου από άποψη χωρητικότητας μπαταρίας μπορεί με μια πλήρη φόρτιση να καλύψει απόσταση έως 770 χλμ! Απίστευτη εμβέλεια, ενώ σε ισχυρό ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος μπορεί μέσα σε 15 λεπτά να ανακτήσει ενέργεια για ακόμα 300 χλμ. κίνησης. Σε αντίστοιχους φορτιστές, η ανάκτηση ενέργειας των μπαταριών έως το 80% της χωρητικότητάς τους απαιτεί μόλις 31 λεπτά.

Προηγούμενο
Επόμενο
m
7
Οδηγείται και χωρίς χέρια

Κι όμως, εκεί που ο οδηγός μπορεί να κάνει λάθος, η EQS δεν μπορεί. Εξοπλισμένη με συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης επιπέδου 3, είναι ικανή  να επιταχύνει, να επιβραδύνει, να διατηρεί την πορεία της ή να αλλάζει λωρίδα χωρίς ο οδηγός να κρατά το τιμόνι. Φυσικά, αναγνωρίζει άλλα οχήματα ή πεζούς στις διασταυρώσεις και σταματά αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος.

Προηγούμενο
Επόμενο
Mercedes EQS
6
Αυτοκινητομουρμούρα

Για να είμαστε αντικειμενικοί, η υπέροχη φωνή που αποκρίνεται στις ηχητικές μας εντολές και ενεργοποιείται με το Hey Mercedes, απαντά μόνο σε ότι τη ρωτάς και ποτέ με τη λέξη «τίποτα» στην ερώτηση «τι έχεις». Αλλά καθώς μετά βίας πήραμε το Lower του Palso στα αγγλικά, το γεγονός ότι μπορεί να αντιληφθεί και να επικοινωνήσει σε 27! γλώσσες είναι εξοργιστικό.

Προηγούμενο
Επόμενο
Mercedes EQS
5
Φώτα για βραδινό τελικό ποδοσφαίρου

Το σύστημα DIGITAL LIGHT διαθέτει μια μονάδα φώτων με τρεις εξαιρετικά ισχυρές λυχνίες LED σε κάθε προβολέα, το φως των οποίων διαθλάται και κατευθύνεται από 1,3 εκατομμύρια μικρο-κάτοπτρα. Έτσι, η ανάλυση υπερβαίνει τα 2,6 εκατομμύρια pixel στους προβολείς της EQS. Προβολείς γηπέδων – EQS, στάνταρ 2.

Προηγούμενο
Επόμενο
Mercedes EQS
4
MBUX όπως Cray

Ακόμα και ο πιο διάσημος υπέρ υπολογιστής θα ωχριούσε μπροστά στην υπολογιστική ισχύ του συστήματος πολυμέσων της EQS. Σημειώστε τον 8πύρηνο επεξεργαστή, τη μνήμη RAM 24 GB και την ταχύτητα μνήμης RAM των 46,4 GB ανά δευτερόλεπτο. Στα παραπάνω προσθέστε και τη λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει στο σύστημα πολυμέσων να προσαρμόζει τη λειτουργία τους στις ανάγκες του οδηγού!

Προηγούμενο
Επόμενο
Mercedes EQS
3
Πόσα ηχεία είναι αρκετά;

Ακόμα και αν στο σπίτι σας έχετε το κορυφαίο home cinema με ηχητική κάλυψη Dolby Surround, μάλλον ο αριθμός των ηχείων του δεν θα φτάνει αυτόν της EQS. Το κορυφαίο ηχοσύστημα Burmester, περιλαμβάνει 15 μεγάφωνα τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία, συνολικής ισχύος 710 watt.

Προηγούμενο
Επόμενο
Mercedes EQS
2
Ο μεγαλύτερος αδελφός

Αν κάποιος νοιώθει εντός της EQS ότι τον παρακολουθούν, σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μανία καταδίωξης. Ανάλογα με τον εξοπλισμό, το αυτοκίνητο διαθέτει ως 350 αισθητήρες. Σε αυτόν τον αριθμό έρχονται να προστεθούν ραντάρ και κάμερες. Οι αισθητήρες καταγράφουν, για παράδειγμα, αποστάσεις, ταχύτητες και επιταχύνσεις, συνθήκες φωτισμού, βροχόπτωση και θερμοκρασίες, όπως επίσης το βλέμμα του οδηγού ή την ομιλία των επιβατών.

Προηγούμενο
Επόμενο
Mercedes EQS
1
Στρίβοντας με τα τέσσερα

Πως ένα μεγάλο αμάξωμα 5,2 μέτρων μπορεί να παρκάρει εύκολα; Μα φυσικά με τετραδιεύθυνση. Οι πίσω τροχοί έχουν ελευθερία στρέψης 4,5 μοιρών που προαιρετικά μπορείς να φτάσει έως και τη γωνία των 10 μοιρών. Αυτή η δυνατότητα καθιστά την EQS τόσο ευέλικτη όχι όσο ένα Smart, αλλά τουλάχιστον όσο ένα τυπικό μικρό – μεσαίο αυτοκίνητο 4,5 μέτρων.

Προηγούμενο
TAGS
#Mercedes