Μενού
  • Α-
  • Α+

H Microsoft προχώρησε σε συμφωνία με την βρετανική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου υπερ-υπολογιστή καιρού. Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία (Met Office) ανέθεσε στην αμερικανική εταιρεία να δημιουργήσει το πιο ισχυρό υπολογιστικό σύστημα που έχει φτιαχτεί μέχρι σήμερα, έναντι 1.2 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στην παρούσα φάση, το Met Office έχει έναν υπερ-υπολογιστή που μπορεί να κάνει 16.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, αλλά το νέο μηχάνημα θα είναι δύο φορές πιο ισχυρό! Στόχος αυτής της επένδυσης είναι η καλύτερη μελέτη των καιρικών φαινομένων, αλλά και η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ενημέρωση για ακραία περιστατικά που μπορεί να στοιχίσουν μέχρι και ζωές.

Ο νέος υπερ-υπολογιστής θα εγκατασταθεί στο νότιο τμήμα της Μ. Βρετανίας και θα τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια, γλιτώνοντας την ατμόσφαιρα από 7415 τόνους διοξειδίου του άνθρακα μόνο για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Οι βρετανοί επιστήμονες σημειώνουν σε πρόσφατες έρευνές τους πως μια μεγάλη πλημμύρα εμφανίζεται στη χώρα κάθε χρόνο από το 2007. Η λειτουργία του υπερ-υπολογιστή αναμένεται το επόμενο καλοκαίρι και η Microsoft σημειώνει πως το σύστημα θα έχει 285.000 πυρήνες επεξεργαστή και 10.000 GPUs, φτάνοντας σε επιδόσεις συνολικά αυτά που μπορούν να καταφέρουν οι 5 πιο ισχυροί υπολογιστές του πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή, ο πιο ισχυρός υπολογιστής στον κόσμο είναι ο Fugaku της Ιαπωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA