Μενού
  • Α-
  • Α+

Το mouse (ή «ποντίκι») είναι από τα πλέον χρήσιμα τμήματα ενός σύγχρονου υπολογιστή και πριν από 40 χρόνια έκανε την πρώτη του εμφάνισή ως εμπορικό προϊόν από την Xerox PARC. Μπορεί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να είχαν μπει στη ζωή μας αρκετά πιο νωρίς, ωστόσο στις 27 Απριλίου του 1981 άλλαξε για πάντα ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε μαζί τους.

Η Xerox PARC (Xerox Palo Alto Research Center) έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγξουν τις λειτουργίες του υπολογιστή 8010 Star Information System, κουνώντας ουσιαστικά ένα περιφερειακό με ελάχιστα πλήκτρα και μηχανισμούς. Το εν λόγω κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Xerox δημιουργήθηκε το 1970 και στόχο είχε να εξελίξει τις τεχνολογίες που θα εμπορευόταν οι εταιρεία στα επόμενα χρόνια.

Με την πάροδο των ετών, οι υπεύθυνοι του τομέα κλήθηκαν να δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα έκαναν τη χρήση ενός υπολογιστή πιο εύκολη για τον μέσο καταναλωτή, ξεφεύγοντας από την απλή εφαρμογή ενός πληκτρολογίου. Έτσι, και με την ανάπτυξη που άρχισε να γνωρίζει το περιβάλλον χρήσης στα διάφορα λειτουργικά, στις 27 Απριλίου 1981 έδωσαν στην αγορά μια εμπορική έκδοση των υπολογιστών που χρησιμοποιούσε η εταιρεία εσωτερικά για πάνω από 5 χρόνια και μάλιστα με τη συνοδεία ενός περιφερειακού που έδειχνε το μέλλον.

Το 8010 Star Information System ήταν ο πρώτος υπολογιστής που συνοδευόταν από το δικό του mouse. Μέχρι και τα τέλη των 80s, το mouse έγινε σχεδόν ο αποκλειστικός τρόπος χειρισμού στα περισσότερα λειτουργικά και υπολογιστικά συστήματα και εξελίχθηκε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα από τις απλές λύσεις γραφείου, μέχρι τις πολύ ακριβές εκδόσεις για gamers. 

Για την ιστορία, η πρώτη δημόσια εμφάνιση mouse έγινε το 1968, ενώ «πατέρας» του θεωρείται ο Douglas Engelbart του Ινστιτούτου Ερευνών του Stanford. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA