Τεχνολογία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

LiveLeak: Έκλεισε το site με τα πιο φρικαλέα video του κόσμου

Χωρίς ιδιαίτερες ανακοινώσεις και μετά από 15 χρόνια, το LiveLeak κατέβασε ρολά

Το LiveLeak, το site που φιλοξενούσε τα πιο βίαια videos του κόσμου τερμάτισε τη λειτουργία του. Στη θέση του εμφανίζεται πλέον η ιστοσελίδα «ItemFix», η οποία μάλιστα φιλοξενεί videos αλλά απαγορεύει από τους χρήστες να ανεβάζουν υλικό με μεγάλες δόσεις βίας και αίματος.

Ο ιδρυτής του LiveLeak, Hayden Hewitt, δεν δικαιολόγησε την απόφαση του κλεισίματος, αναφέροντας απλά πως «ο κόσμος έχει αλλάξει πλέον και μαζί με αυτόν και το internet», ενώ ανέβασε και ένα σχετικό vlog στο προφίλ του.

Το LiveLeak ήταν ένα μέρος της «άγριας» φύσης του διαδικτύου και έγινε συνώνυμο προβολής φρικαλέου υλικού από δολοφονίες, αυτοκτονίες, καταστροφές και εγκλήματα, τα οποία και δεν φίλτραρε καθόλου. Μάλιστα, είχε δικό του player που έκανε και πιο εύκολη τη διαδικασία διαμοιρασμού του σχετικού υλικού. Στην περίπτωση μάλιστα ενός άγριου καυγά μεταξύ παιδιών, ο Hewitt είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο BBC πως «αυτή είναι η ζωή, αυτά συμβαίνουν, πρέπει να τα δείξουμε».

Το 2014, προκάλεσε μεγάλη αντίδραση η απόφαση του LiveLeak να φιλοξενήσει αμοντάριστο video του ISIS να αποκεφαλίζει τον Αμερικανό δημοσιογράφο James Foley και από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα πάρθηκε η απόφαση να μην ανέβει ξανά παρόμοιο υλικό. Συνήθως αποτελούσε πηγή πληροφόρησης μετά από μαζικές δολοφονίες, όπου ανέβαινε οτιδήποτε βρισκόταν στα…σκοτεινά σοκάκια του διαδικτύου, κάνοντάς το προσβάσιμο στους πάντες και χωρίς καμία περικοπή.

Ήταν τέτοια η δημοφιλία του που η New York Times ανέφεραν σε άρθρο τους το 2019 πως το LiveLeak ήταν στην 695η θέση παγκοσμίως, βάζει της πλατφόρμας Alexa που κάνει σχετικές μετρήσεις.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Βίντεο #ίντερνετ