Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Roblox έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική στις νεαρές ηλίκιες τα τελευταία χρόνια. Η ανάγκη των καλλιτεχνών να προσεγγίσουν αυτές ακριβώς τις ηλικίες τους έχουν κάνει να ασχολούνται αρκετά τόσο με τις νέες τάσεις στα social media (όπως το TikTok), αλλά και με αρκετές νέες πλατφόρμες. Η σειρά του Roblox δεν άργησε να έρθει.

Διαβάστε ακόμη: To TikTok στον αγώνα προστασίας των παιδιών στα social media

Πρόκειται για ένα videogame που κυκλοφόρησε το 2006 και επιτρέπει στους παίκτες να φτιάξουν -ουσιαστικά- το δικό τους videogame στην κατηγορία sandbox (sandbox, ονομάζονται τα videogames που επιτρέπουν στον παίκτη να πειραματιστεί σχεδόν με οτιδήποτε βλέπει στον κόσμο τους). Μάλιστα, κάθε παίκτης μπορεί να ζήσει τη δική του ψηφιακή ζωή ως Robloxian και να συμμετέχει σε μια σειρά από δημοφιλή videogames. Κάποια από αυτά είναι τόσο ρεαλιστικά φτιαγμένα που θυμίζουν την πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, κάποιοι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο ενός μάγειρα σε ένα εστιατόριο, ενός αστυνομικού κοκ.

Λόγω της τεράστιας δημοφιλίας του, το Roblox ξεκίνησε και ένα ξεχωριστό μουσικό είδος με κομμάτια rap και πολλά εφέ. Η ονομασία του είναι robloxcore και χαρακτηριστικό παράδειγμά της είναι το “Threat”, ένα κομμάτι από έναν 13χρονο μουσικό, με κάθε νότα να έχει προσαρμοστεί ανάλογα με τα χτυπήματα που είχε πετύχει σε κάποιον εχθρό ή κάποιο εμπόδιο που είχε αποφύγει.

Από τα τέλη του 2013, οι χρήστες μπορούσαν να ανεβάσουν στο παιχνίδι και τα δικά τους MP3s, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό ενσωμάτωσης μουσικής στην πλατφόρμα, ενώ με τη χρήση του αντικειμένου boombox, μπορούσε η μουσική του σαν αναπαράγεται πιο δυνατά όσο πλησίαζαν σε κάποιον άλλο.

Μουσική και... μουσικοί

Για να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί μουσική με στίχους που δεν είναι κατάλληλοι για νεαρά παιδιά που παίζουν στο Roblox, οι προγραμματιστές είχαν δημιουργήσει κάποια φίλτρα, αλλά η ώρα που και αυτά τα όρια ξεπεράστηκαν δεν άργησε. Είτε με απλές διαδικασίες (χαμηλώνοντας την ένταση σε συγκεκριμένα σημεία), είτε με μια απλή μείξη, τα σχετικά μουσικά κομμάτια έχουν καταλήξει χωρίς κανένα πρόβλημα στον κόσμο του παιχνιδιού.

Με αυτόν τον τρόπο και μόνο, η δημοφιλία του Roblox εκτινάχθηκε και οι “hackers” που περνούν με διάφορους τρόπους τα μουσικά κομμάτια κάθε κατηγορίας έχουν αρχίσει να βγάζουν πάρα πολλά χρήματα, αφού βοηθούν απλούς χρήστες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με αντίτιμο που μπορεί να φτάσει και σε αξία τα 40 δολάρια.

Κάποιοι παίκτες κατάφεραν να δημιουργήσουν και μια μουσική περσόνα που στη συνέχεια αξιοποίησαν και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν κι εκεί χιλιάδες ακόλουθους, μοιράζοντας απλά το ίδιο περιεχόμενο.

Ο 15χρονος “Foreign” ξεκίνησε από το Roblox και μέχρι το 2020 κατάφερε να συνθέτει δικά του κομμάτια rap και να τα διαφημίζει παντού. Στην παρούσα φάση έχει στο προφίλ του στο TikTok πάνω από 45.000 videos.

Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη αυτή έχει φέρει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία της μουσικής και μένει να δούμε πως θα μπορέσουν να αντιδράσουν οι πιο παραδοσιακές της δυνάμεις απέναντι σε αυτό το νέο ρεύμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA