Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αλλάζει τα δεδομένα για τους συνδρομητές τηλεφωνικών συνδέσεων που έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς και οριοθετεί εκ νέου το επίπεδο αλλαγών που μπορεί να επιβάλλει ένας πάροχος στα της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, με το νέο Κανονισμό Γενικών Αδειών, η Επιτροπή προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στον καταναλωτή και δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο με λιγότερα προβλήματα για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξόφληση του υπολοίπου τους. 

Διαβάστε ακόμη: e-Καταναλωτής: Πλατφόρμα για καθημερινή ενημέρωση για τις τιμές σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, οι πάροχοι υποχρεούνται πλέον να παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσίας στο συνδρομητή στην περίπτωση προσωρινής ή μόνιμης διακοπής σύνδεσης λόγω οφειλής. Σε αυτές, περιλαμβάνονται οι εισερχόμενες κλήσεις, οι εξερχόμενες κλήσεις σε αριθμούς χωρίς χρέωση, η πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητα τουλάχιστον 256Kbps και η πρόσβαση στις ιστοσελίδες gov.gr και στην αντίστοιχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Από την άλλη, στην περίπτωση που η συνεργασία των δύο πλευρών οδηγείται σε λήξη, οι πάροχοι οφείλουν να προειδοποιούν εγκαίρως τον συνδρομητή, το αργότερο δύο μήνες πριν τη λήξη της σύμβασής του αν μιλάμε για συμβόλαιο ή 15 μέρες αν μιλάμε για υπηρεσία στη λογική της προπληρωμής. Ακόμη, ο νέος Κανονισμός απαγορεύει την αύξηση του παγίου σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση τεχνολογικών αλλαγών στο δίκτυο. Και πάλι όμως, σε τέτοια φαινόμενα, ο συνδρομητής έχει πλέον το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση χωρίς έξτρα χρέωση, λόγω αυτής της αλλαγής στην τιμολογιακή πολιτική.

Μια ενδιαφέρουσα αλλαγή είναι αυτή που προτρέπει τις εταιρείες να ενημερώνουν τον συνδρομητή τους για καλύτερα πακέτα σε σχέση με τις υπηρεσίες που λαμβάνει μέχρι και τη στιγμή λήξης του συμβολαίου του, τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Ακόμη, θα πρέπει να τον ενημερώνουν όταν φτάσει στα όρια υπέρβασης του προγράμματός του (στο 80% και στο 100%), ενώ μειώνεται το ελάχιστο όριο στο οποίο ο πάροχος (κατόπιν εντολής του συνδρομητή) διακόπτει την παροχή υπηρεσιών. Το όριο αυτό πάει στα 100 ευρώ για τις μηνιαίες τιμολογήσεις και στα 200 ευρώ στις διμηνιαίες από τα 150 και 300 ευρώ που είναι σήμερα, αντίστοιχα.

Ο νέος Κανονισμός Γενικών Αδειών υποχρεώνει, δε, τις εταιρείες ακόμη να αναρτούν ξεκάθαρα τα προϊόντα και υπηρεσίες για χρήστες με αναπηρία. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πρόωρες διακοπές συμβολαίων, απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού του σχετικού τέλους. H εφαρμογή του νέου Κανονισμού θα γίνει σταδιακά, ενώ θα ισχύουν στο σύνολό τους, 8 μήνες μετά από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές αποφάσεις και το νέο Κανόνα Γενικών Αδειών της ΕΕΤΤ εδώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA