Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μεγάλο βήμα της Microsoft για τα Windows της νέας εποχής έγινε και η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε πριν από μερικές ώρες τα Windows 11. Ο Panos Panay ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής, ενώ από τη σκηνή του ψηφιακού event πέρασαν αρκετά σημαντικά στελέχη, με την αυλαία να ρίχνει ο CEO της εταιρείας, Satya Nadella.

Διαβάστε ακόμη: Τα Windows 10 «σέρνουν» τη Microsoft στα δικαστήρια – Τι αλλάζει στη διαδικασία εγκατάστασής τους;

Οι αλλαγές που έρχονται στο λειτουργικό είναι αρκετές. Σε πρώτη φάση, η Microsoft ανανέωση οπτικά τα Windows. Από το μενού έναρξης και τη γραμμή εργασιών, έως και την ταυτόχρονη εργασία σε πολλαπλές εφαρμογές, όλα δείχνουν πιο «φρέσκα» και πιο σύγχρονα, με μια αλλαγή που -η αλήθεια είναι πως- χρειάζονταν τα Windows εδώ και καιρό.

Η στροφή της Microsoft προς τις cloud υπηρεσίες και το cloud γενικότερα είναι φανερή από τα πρώτα καρέ που παρουσιάστηκαν, αφού πλέον στο Start Menu θα υπάρχουν πληροφορίες που θα αντλούνται από το διαδίκτυο και θα ενδιαφέρουν τον χρήστη, όπως πχ. ο καιρός ή η κίνηση στους δρόμους. Ακόμη, θα είναι άμεσα διαθέσιμα πρόσφατα αρχεία που έχει χρησιμοποιήσει ακόμη και σε φορητές συσκευές με λειτουργικό Android και iOS

Για όσους έχουν μάθει να δουλεύουν ταυτόχρονα πολλά προγράμματα και συνήθως χάνονται στο βουνό των παραθύρων που μένουν ανοιχτά στην επιφάνεια εργασίας τους, τα Windows 11 έρχονται να βάλουν μια τάξη. Με τα Snap Layouts, Snap Groups και Desktops, ο χρήστης μπορεί να βάλει σε τάξη αυτόματα κάποια παράθυρα που έχει ανοιχτά ή και να ορίσει ένα σετ παραθύρων που θα ανοίγουν σε συγκεκριμένα σημεία της οθόνης του όταν έχει να κάνει συγκεκριμένες εργασίες. Φανταστείτε, πχ., να θέλετε να γράψετε ένα κείμενο ενώ παρακολουθείτε μια παρουσίαση. Θα μπορείτε να ορίσετε που θα εμφανίζεται το Word, που το παράθυρο του YouTube και που ο browser για να δουλέψετε όσο πιο αποδοτικά γίνεται.

Τα Windows 11 φέρνουν άλλη μια σημαντική αλλαγή, αυτή της ενσωμάτωσης του Microsoft Teams. Το πρόγραμμα της αμερικανικής εταιρείας έγινε ιδιαίτερα πετυχημένο μέσα στην πανδημία και ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί και επαγγελματίες το χρησιμοποίησαν για την επικοινωνία τους. Έτσι, θα υπάρχει καλύτερο «πάντρεμα» των Windows με το Teams που θα έρχεται ως μέρος του λειτουργικού με πιο οργανωμένες ενημερώσεις και ειδοποιήσεις, αλλά και πιο εύκολη πρόσβαση στην επικοινωνία με φίλους και συνεργάτες.

Αλλαγές ανακοινώθηκαν και στα του gaming, όπου πλέον τα Windows 11 θα είναι, όπως το χαρακτήρισε η Microsoft, «το καλύτερο λειτουργικό Windows για όσους παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή». Τεχνολογίες όπως το DirectX 12 Ultimate και το DirectStorage θα υποστηρίζονται στη νέα έκδοση του λειτουργικού για καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερες ταχύτητες, ενώ θα προσφέρεται και το Auto HDR, ένας μηχανισμός που βελτιώνει τεχνητά την αντίθεση χρωμάτων και φωτισμών. Τέλος, η υπηρεσία Xbox Game Pass θα ενσωματωθεί στο λειτουργικό για ακόμη πιο άμεση πρόσβαση στα προσφερόμενα παιχνίδια.

Με παρόμοιο τρόπο, θα προσφέρεται και ένα ανανεωμένο Microsoft Store, με καλύτερη οργάνωση στις εφαρμογές και καλύτερη απεικόνιση για τον χρήστη. Η αμερικανική εταιρεία ομαδοποίησε και καλύτερα τις εφαρμογές multimedia περιεχομένου, καθώς και όλες τις πλατφόρμες streaming για να εμφανίζονται άμεσα στην οθόνη του χρήστη. Αλλαγές θα έχουμε και στον Edge browser των Windows 11 που θα υποστηρίζει οριζόντια ή κάθετη εμφάνιση των καρτελών και καλύτερες επιδόσεις συνολικά.

Τα updates για τα Windows 11 θα είναι πλέον 40% μικρότερα για να «ενοχλούν» και τον χρήστη σαφώς λιγότερο στην καθημερινότητά του. Τα Windows 11 θα είναι διαθέσιμα σε νέους υπολογιστές μέσω δωρεάν αναβάθμισης για υπολογιστές με Windows 10 από αυτό το καλοκαίρι. Για να ελέγξει ο χρήστης αν πληροί τις προϋποθέσεις για δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 11, θα πρέπει να επισκεφτεί το Windows.com κατεβάσει την εφαρμογή της PC Health Check. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA