Μενού
  • Α-
  • Α+

Το TikTok είναι αναμβισβήτητα μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τους νέους, αλλά εξακολουθεί να μην λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα: αυτό της τοξικότητας και της πόλωσης. Απάντηση σε αυτό το καίριο θέμα θέλει να δώσει το Polemix, μια νέα πλατφόρμα που κάνει τα πρώτα της βήματα.

Διαβάστε ακόμη: Το YouTube φέρνει στην Ελλάδα τα YouTube Shorts, την απάντηση στο TikTok

To Polemix έχει σκοπό να προωθήσει τον ελεύθερο διάλογο ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, βάζοντας ένα φρένο στη διασπορά μίσους και fake news. Ήδη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και μάλιστα έχει αποκτήσει φανατικό κοινό.

Ανάμεσα στους χρήστες υπάρχουν 40 επιλεγμένοι νεαροί που έχουν ξεχωρίσει στους τομείς τους και κατά βάση στα Πανεπιστήμια που σπουδάζουν. Αυτοί ονομάζονται Leaders και από αυτούς ξεκινάει η επέκταση της εφαρμογής, καθώς επιλέχθηκαν και για τον δημόσιο λόγο που είχαν. Ανήκουν σε διαφορετικές φυλές και ηλικιακές ομάδες, ενώ και η επιλογή τους δεν έχει περιορισμό σε επίπεδο φύλου.

Η αρχική ιδέα ήταν να μεταφερθεί σε ένα κοινωνικό δίκτυο η συζήτηση που μπορεί να γίνει σε ένα Πανεπιστήμιο, όπως δήλωσε και ο ιδρυτής της πλατφόρμας και CEO της εταιρείας, Ian Sielecki. Μάλιστα, πρόθεσή του ήταν να καταπολεμήσει την διαδικτυακή ηχώ που έχει ο μέσος χρήστης, δηλαδή το αποστειρωμένο περιβάλλον που του μεταφέρει ερεθίσματα που ταιριάζουν μόνο στα δικά του θέλω και πιστεύω. «Τα κοινωνικά δίκτυα είναι έτσι δημιουργημένα που χρησιμοποιούν αλγόριθμο για να σας φέρνουν αποτελέσματα που σας βρίσκουν σύμφωνους. Κάπως έτσι χάνεται η μαγεία της συζήτησης», συμπλήρωσε ο Sielecki.

Το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής θυμίζει το TikTok, καθώς με τη λειτουργία του swipe down εμφανίζεται ένα νέο video διάρκειας έως και 30 δευτερολέπτων, αλλά το περιεχόμενό του είναι εντελώς τυχαίο. Κάθε post έχει και διαφορετικό θέμα και κάθε απάντηση προσφέρει και μια σειρά από videos. Ανάλογα με το πως θα αντιδράσει ο χρήστης (αν θα τα δει ολόκληρα ή θα τα προσπεράσει), δημιουργείται αυτόματα μια θέση που λειτουργεί σαν ψήφος είτε στο «Με έπεισες», είτε στο «Σέβομαι την άποψή σου, αλλά διαφωνώ». Μάλιστα, τα videos που συγκεντρώνουν περισσότερες ψήφους στο δεύτερο, είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε περισσότερους χρήστες.

Αρκετοί από τους “leaders” δηλώνουν ότι προτιμούν αυτόν το νέο τρόπο επικοινωνίας μέσω των social media γιατί πραγματικά μπορούν να εκφράσουν μια άποψη και να την τεκμηριώσουν, αλλά και να δουν αντιδράσεις παρά να… «κριθούν στο δευτερόλεπτο». Ένας από αυτούς, μάλιστα, δήλωσε πως «νιώθω σαν να έχω το δικό μου talk show».

Στην παρούσα φάση το Polemix έχει 2.500 χρήστες, με αρκετές χιλιάδες να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση αναμονής. Οι δημιουργοί του εκτιμούν πως η δυνατότητα για σοβαρό διάλογο σε φλέγοντα θέματα, χωρίς την παρεμβολή των trolls και των τοξικών χρηστών, θα κάνουν το Polemix την πλατφόρμα που θα ξεχωρίσει στα social media.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA