Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Mastercard ανακοίνωσε το τέλος εποχής για την μαγνητική ταινία στις χρεωστικές και πιστωτικές της κάρτες, θέλοντας να κάνει το μεγάλο βήμα σε πιο σύγχρονες τεχνολογίες ασφάλειας συναλλαγών. Η γνωστή εταιρεία ανακοίνωσε πως από το 2024, όλες οι νέες κάρτες που θα εκδοθούν για πελάτες της δεν θα περιλαμβάνουν την κλασική μαύρη μαγνητική ταινία στο πίσω μέρος, καθώς πλέον υπάρχουν πιο ασφαλείς και σύγχρονες τεχνικές ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη: Νεαρός χάκερ έκανε αγορές σχεδόν 4.000 ευρώ με κλεμμένες πιστωτικές

Μιας και οι μηχανισμοί ελέγχου στα σημεία πώλησης έχουν εξελιχθεί μαζί με τα τερματικά που κάνουν τις χρεώσεις, η Mastercard πήρε την απόφαση να αλλάξει τα δεδομένα, ειδικά για περιοχές όπως η Ευρώπη όπου και οι κάρτες με chip είναι πλέον γεγονός. Στις ΗΠΑ, όπου και οι κάρτες με chip είναι πιο πίσω, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από το 2027. Η εταιρεία σημείωσε πως από το 2029 κι έπειτα, δεν θα κατασκευάζει και δεν θα κυκλοφορεί καμία κάρτα με μαγνητική ταινία και στόχος είναι να σταματήσουν να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται στην αγορά μέχρι και το 2033.

Η τεχνολογία της μαγνητικής ταινίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα 60s και ήταν από τις πρώτες δικλείδες ασφαλείας για τις συναλλαγές των χρηστών. Ουσιαστικά, ήρθε να αντικαταστήσει την χειρόγραφη καταγραφή των στοιχείων της κάρτας από τον ταμία και την σχετική σάρωσή της με τα μηχανήματα παλαιότερων εποχών. Έτσι, στα σημεία πώλησης απαιτούταν απλά να συρθεί σε ένα ειδικό πλαϊνό τμήμα του τερματικού και να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων του χρήστη, αλλά και να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στην παρούσα φάση χρησιμοποιούνται κάρτες με chip που απαιτούν και τη χρήση PIN, ενώ προσφέρουν και πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας για τους χρήστες. Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, εκτοξεύτηκε η χρήση και των ανέπαφων συναλλαγών, είτε με σχετικές κάρτες, είτε μέσα από ηλεκτρονικά πορτοφόλια (όπως το Apple Wallet) που επιτρέπουν στον χρήστη να έχει καταχωρημένη την κάρτα του σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό και το smartwatch του και να τα χρησιμοποιεί στα συμβατά τερματικά.

Η Mastercard τονίζει πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ολοκληρώθηκαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο παραπάνω (από το 2020) ανέπαφες συναλλαγές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA