Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία έδωσε και την κατάλληλη αφορμή σε ορισμένους χρήστες να μοιραστούν αρκετά μεγάλο όγκο fake news, κάτι που παραδέχεται και το Facebook πλέον με επίσημη τοποθέτηση και αναφορά για το μεγάλο όγκο των λογαριασμών που αναγκάστηκε να κάνει ban.

Διαβάστε ακόμη: Σκληρή δήλωση Μπάιντεν με «καρφιά» για το Facebook: Τα social media με τα Fake News για τα εμβόλια σκοτώνουν τον κόσμο

Η πλατφόρμα έχει προχωρήσει αρκετές φορές σε απομάκρυνση και διαγραφή περιεχομένου που παραπληροφορεί σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID-19 και πλέον έχουμε τα επίσημα στοιχεία. Το Facebook ανακοίνωσε πως προχώρησε σε διαγραφή 3000 λογαριασμών για παραβίαση των κανονισμών του.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο ενός report που μετράει το πόσο τηρεί η εταιρεία τους κανόνες που ορίζει για την ομαλή λειτουργία της. Το Facebook έχει αφαιρέσει μέχρι και σήμερα 20 εκατομμύρια αναρτήσεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ενώ έχει στείλει και πάνω από 190 εκατομμύρια προειδοποιητικά μηνύματα προς τους χρήστες που αναρτούν τέτοιο περιεχόμενο. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν την περίοδο όλου του 2020 και του πρώτου μισού του 2021.

Η αλήθεια είναι πως ο αριθμός των λογαριασμών είναι αρκετά χαμηλότερος απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, κάτι που όμως επιβεβαιώνει πως ελάχιστοι (η τελευταία μελέτη μιλάει για μόλις 36 λογαριασμούς) είναι αυτοί που ξεκινούν τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων και στη συνέχεια απλά βλέπουν αυτό το υλικό να μοιράζεται με περίσσεια ευκολία από τους χρήστες που τους ακολουθούν.

Η αντιπρόεδρος του τομέα πολιτικής περιεχομένου του Facebook, Μόνικα Μπίκερτ, μίλησε με δημοσιογράφους για το θέμα και αποκάλυψε πως αυτή τη στιγμή οι μηχανισμοί της πλατφόρμας αφαιρούν αυτόματα 65 τύπους λάθος πληροφορίας, όπως πχ. αναρτήσεις που τονίζουν πως μετά το εμβόλιο ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί μαγνητικά πεδία στο σημείο που έγινε η ένεση. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως και αρκετά γκρουπ που αναπαράγουν επαναλαμβανόμενα και οργανωμένα τα fake news, προσπαθούν να βρουν τρόπους να προσπεράσουν τις δικλείδες ασφαλείας και τους μηχανισμούς εντοπισμού.

Όλα αυτά έρχονται μετά και την δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σημείωσε πως το Facebook θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις και τα ψέματα γύρω από τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA