Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Google μπορεί να παράτησε πρόωρα πριν σχεδόν ένα χρόνο το VR headset Daydream που ετοίμαζε, αλλά φαίνεται πως δεν θέλει να παρατήσει και τον τομέα της επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Διαβάστε ακόμη: Ήττα της Google από το Tik Tok στον «τίτλο» της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας - 10o το Instagram

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Verge, η Google εργάζεται αυτή τη στιγμή σε μια ξεχωριστή πρόταση που έχει την κωδική ονομασία Project Iris και με στόχο την κυκλοφορία της μέσα στο 2024. Πρόκειται για μια συσκευή που έχει στόχο να λειτουργεί αυτόνομα, να έχει έναν custom επεξεργαστή της ίδιας της Google και να χρησιμοποιεί διάφορες κάμερες που κοιτούν προς τα έξω για τις διαδικασίες καταγραφής του χώρου.

Από πλευράς λειτουργικού θα «τρέχει» μια ειδική έκδοση του Android και θα αξιοποιεί τη δύναμη του νέφους (cloud) για να μπορεί να επεξεργαστεί πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Την επίβλεψη του Project Iris έχει ο manager του Project Starline, Clay Bavor, ενώ στην ομάδα ακούγεται πως βρίσκεται και ο δημιουργός του Google Assistant, Scott Huffman, ο υπεύθυνος του ARCore, Shahram Izadi και ο Mark Lucovsky, που ηγούταν του τομέα ανάπτυξης λογισμικού στην Meta.

Τα πρώτα ρεπορτάζ σημειώνουν ότι στο νέο αυτό εγχείρημα εμπλέκεται και όλος τομέας των συσκευών Pixel, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται κάποια συγκεκριμένα ονόματα που θα έχουν πιο σημαντικό ρόλο. Η Google έχει δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν πως ο χώρος του AR είναι ένας από αυτούς που την ενδιαφέρουν για τις μελλοντικές επενδύσεις και προς το παρόν δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει καμία πληροφορία.

Το ρεπορτάζ του Verge σημειώνει μάλιστα πως στο project έχουν πρόσβαση περίπου 300 άτομα εντός της εταιρείας και όλη η ανάπτυξή του γίνεται σε ένα κτίριο που απαιτεί ειδική κάρτα εισόδου, η οποία μάλιστα εκδίδεται μετά από υπογραφή πολύ αυστηρών συμφωνητικών εμπιστευτικότητας. 

Όλη αυτή η ιστορία βγαίνει στη δημοσιότητα λίγο καιρό αφού άρχισαν να εμφανίζονται έντονα οι φήμες πως η Apple ετοιμάζει τη δική της πρόταση, σε πιο εμπλουτισμένη μορφή. Η εταιρεία του Κουπερτίνο ακούγεται πως θα δημιουργήσει ένα mixed reality headset, δηλαδή μια κάσκα που θα συνδυάζει διάφορες τεχνολογίες καταγραφής και απεικόνισης.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Meta έκανε σαφές το πλάνο της για τον κόσμο του VR, του AR και του Metaverse στην πρόσφατη παρουσίαση του Μαρκ Ζούγκερμπεργκ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA