Μενού
  • Α-
  • Α+

H Madbird εμφανίστηκε πριν από μερικούς μήνες με στόχο να παρέχει ψηφιακά υπηρεσίες γραφιστικής, αλλά όπως φαίνεται είναι μια εταιρεία-απάτη που εκμεταλλεύτηκε την απομακρυσμένη εργασία για να βάλει κόσμο να δουλεύει τσάμπα για αυτήν. Το BBC News έφερε στη δημοσιότητα το θέμα με ένα εκτενές ρεπορτάζ, όπου και αποκαλύπτει κάθε πτυχή της πολύ περίεργης αυτής ιστορίας.

Διαβάστε ακόμη: Νέα απάτη: Χτυπούν τα κουδούνια προσποιούμενοι τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ

Η Madbird είχε μπροστάρη τον Ali Ayad, έναν γνωστό και χαρισματικό social media influencer και είχε ξεκινήσει τις προσλήψεις σε κάθε άκρη του πλανήτη για να δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα. Όπως φαίνεται, οι δεκάδες εργαζόμενοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε μια εταιρεία που απλά δεν υφίσταται και εννοείται πως δεν θα τους αποζημιώσει για τις ώρες που εργάστηκαν. Η ιστορία είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που η απομακρυσμένη εργασία είναι πλέον στην καθημερινότητα όλων, λόγω και των μέτρων προστασίας κατά την εξάπλωση του COVID-19. O ιδρυτής της κατάφερε να την παρουσιάσει ως κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό, με τα κεντρικά γραφεία να βρίσκονται κάπου στο Λονδίνο.

Όλες οι συζητήσεις και προσλήψεις στελεχών έγιναν μέσω κλήσεων στο Zoom, ενώ και στο επίσημο site φαίνονταν διοικητικά στελέχη που ούτε καν εργάζονταν εκεί. Μάλιστα, για αρκετούς από αυτούς φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν φανταστικά πρόσωπα, με ονόματα που δεν υπάρχουν και φωτογραφίες που έχουν αντληθεί από διάφορες online βιβλιοθήκες. Ως συνιδρυτής της εταιρείας εμφανιζόταν ένας Dave Stanfield που μάλιστα αναφερόταν από τον Ali σε διάφορα mails, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν λάβει και mail του. Όσοι προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν πάντως για έστω μια κλήση στο Zoom, λάμβαναν απάντηση πως δεν έχει χρόνο λόγω διάφορων projects που «έτρεχε» για την εταιρεία Nike και αντ’ αυτού γινόταν σύσταση για απρόσωπη επικοινωνία μέσω mail.

Μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, το BBC ερεύνησε τον Stanfield και ανακάλυψε ότι η φωτογραφία του ήταν αυτή ενός κατασκευαστή κυψελών με το όνομα Michal Kalis που ζει και εργάζεται στην Πράγα. Όταν έγινε μια σχετική επικοινωνία από τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ, ο Kalis επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε έχει ακούσει τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους Ali Ayad και Dave Stanfield. H έρευνα που έγινε από το Μέσο και για τα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο οδήγησε σε μια πολυκατοικία στο Δυτικό Λονδίνο, ενώ και τα κείμενα στα έγγραφα της εταιρείας φαίνεται πως αποτελούν αντίγραφα εγγράφων από μια άλλη εταιρεία γραφιστικής με έδρα στην ίδια πόλη. Είναι τέτοιο το επίπεδο απάτης, που ακόμη και έργα στο site της ήταν επεξεργασμένες δουλειές άλλων γραφείων!

Η ιστορία αυτή αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την κουλτούρα ηλεκτρονικής εξαπάτησης. Το BBC ετοίμασε μια σειρά από ρεπορτάζ για το θέμα. Η ραδιοφωνική εκπομπή είναι διαθέσιμη στο επίσημο site του BBC Radio και η τηλεοπτική εκπομπή στο επίσημο site του BBC Three. Για όσους μένουν εκτός Αγγλίας, η ραδιοφωνική εκπομπή θα γίνει διαθέσιμη μέσω του BBC World Service Radio από τις 22 Φεβρουαρίου εδώ και η τηλεοπτική από τις 5 Μαρτίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA