Μενού
  • Α-
  • Α+

Για πολλά χρόνια οι ιστορικοί και οι ανασκαφείς προσπαθούν να ανακαλύψουν τα πλήρη κείμενα που εντοπίζουν στα αρχαία, ωστόσο η φθορά του χρόνου πολλές φορές στοιχίζει καθώς λείπουν ολόκληρα κομμάτια. Μία λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει το Deepmind AI της Google και το εργαλείο Ithaca («Ιθάκη»).

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Google απενεργοποίησε προσωρινά χάρτες ώστε να μην παρέχουν πληρoφορίες στη Ρωσία

Η Google δημιούργησε με βάση το DeepMind AI της ένα νέο εργαλείο που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να συμπληρώνει κενά σε αρχαία κείμενα που εντοπίζονται σε μνημεία και ανασκαφές γενικότερα. Μέσω μηχανισμών, το Ithaca μπορεί να συμπληρώνει λέξεις και φράσεις που λείπουν, αλλά και να βοηθά τους επιστήμονες να αναγνωρίσουν την ημερομηνία δημιουργίας της επιγραφής και την χρονική περίοδο στην οποία ανήκει.

Το project βασίστηκε σε ένα αντίστοιχο προηγούμενο που είχε την κωδική ονομασία Pythia («Πυθία») και πλέον έρχεται αρκετά πιο ενισχυμένο. Ιστορικοί από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Ιταλία βοήθησαν την τεχνητή νοημοσύνη να μάθει καλύτερα τα ελληνικά γράμματα, τις λέξεις και τις εκφράσεις, τροφοδοτώντας το με περίπου 3 εκ. λέξεις και 35.000 επιγραφές από την αρχαία Ελλάδα.

Μετά την σχετική μελέτη μιας ημιτελούς επιγραφής, το Ithaca προσφέρει στους ιστορικούς διάφορες εκδοχές για την ολοκληρωμένη μορφή και έτσι οι επιστήμονες μπορούν να καταλήξουν στην πιο σωστή. Το εντυπωσιακό είναι πως τη στιγμή που ιστορικοί που εργάζονται στον ίδιο τομέα κατάφεραν να συμπληρώσουν ελλιπή κείμενα σε ένα ποσοστό ακρίβειας στο 25%, το πρόγραμμα τα κατάφερε στο 62%.

Στα επίσης θετικά δείγματά του, το Ithaca κατάφερε να αναγνωρίσει την ακριβή τοποθεσία δημιουργίας ενός κειμένου με ποσοστό επιτυχίας στο 71%, ενώ στα της αναγνώρισης χρονολογικής περιόδου έφτασε να την περιορίσει στα 30 χρόνια απόκλισης.

Οι επικεφαλής του Ithaca σημειώνουν πως αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο για τη μελέτη της ιστορίας και ήδη μετά τα πολλά θετικά δείγματα, τα επόμενα βήματα αφορούν άλλες γλώσσες, όπως η εβραϊκή και η γλώσσα των Μάγια.

Μία δωρεάν έκδοση του προγράμματος Ithaca είναι διαθέσιμη για όλους μέσα από ένα σχετικό site του project, με την τεχνητή νοημοσύνη να προσπαθεί να ολοκληρώσει μέρος χαμένου κειμένου από μια επιγραφή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA