Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοίνωσαν πως το βράδυ της Κυριακής δέχτηκαν μια σφοδρή κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά τους συστήματα και έπραξαν αναλόγως. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) γνωστοποίησαν μέσω σχετικής ανακοίνωσης πως hackers προσπάθησαν να επιτεθούν στο δίκτυό τους και έτσι αποφάσισαν και την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων σε όλα τα καταστήματά τους. Οι αρμόδιοι τόνισαν πως ήρθαν αντιμέτωπη με επίθεση μέσω κακόβουλου λογισμικού και χάρη στις άμεσες ενέργειες που απαιτούνταν, απετράπησαν τα χειρότερα.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Θρίλερ με τη μαζική κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικά site - «Ενδείξεις για Ρωσική εμπλοκή»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) γνωστοποίησαν μέσω σχετικής ανακοίνωσης πως hackers προσπάθησαν να επιτεθούν στο δίκτυό τους και έτσι αποφάσισαν και την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων σε όλα τα καταστήματά τους. Οι αρμόδιοι τόνισαν πως ήρθαν αντιμέτωπη με επίθεση μέσω κακόβουλου λογισμικού και χάρη στις άμεσες ενέργειες που απαιτούνταν, απετράπησαν τα χειρότερα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν έχει ως εξής: «η άμεση αντίδραση και οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιακών λειτουργιών περιόρισαν και απέτρεψαν επέκταση της επίθεσης. Ενημερώσαμε άμεσα και συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις συναρμόδιες κρατικές αρχές καθώς και με ΙΤ εταιρείες ειδικών στην κυβερνοασφάλεια.

Για λόγους πρόληψης και ασφαλείας και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες αποφασίστηκε η απομόνωση ολόκληρου του Data Center της εταιρίας. Ως εκ τούτου ανακοινώνουμε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εμπορικού πληροφοριακού συστήματος όλων των ταχυδρομικών καταστημάτων και θα υπάρξει αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας , νέα ενημέρωση προς το κοινό και τους πελάτες μας.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ζητούν συγνώμη για την προσωρινή ταλαιπωρία, που οφείλεται σε ενέργειες κοινών κακοποιών στοιχείων του κυβερνοχώρου και διαβεβαιώνουν ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα.».

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό κάτι παραπάνω για την απόπειρα παραβίασης του δικτύου των ΕΛΤΑ και αναμένουμε νεότερα για το πότε θα επανέλθουν πλήρως τα συστήματα και το πως και πότε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν ξανά οι πελάτες που θέλουν να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Δεν είναι σαφές, ακόμη, αν η επίθεση έγινε αντιληπτή άμεσα και δεν υπήρξε το παραμικρό ίχνος εισβολής στα πληροφοριακά συστήματα ή αν οι αρμόδιοι κατάλαβαν τι συνέβη τη στιγμή της επίθεσης. Όπως είναι λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις, τα συστήματα που δέχτηκαν την επίθεση απομονώνονται και όλο το σύστημα βγαίνει εκτός λειτουργίας μέχρι να γίνει καταγραφεί πλήρως η «ζημιά», να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και να επανέλθει το σύστημα.

Οι επιθέσεις hackers στα συστήματα φορέων όπως τα ΕΛΤΑ δεν είναι κάτι καινούργιο και άλλες φορές γίνεται απλά για να προκληθεί χάος, ενώ άλλες φορές υπάρχει πιο συγκεκριμένος στόχος που μπορεί να προκαλέσει και μεγαλύτερα προβλήματα, όπως πχ. η άντληση μιας βάσης προσωπικών δεδομένων χρηστών που στη συνέχεια μπορεί να πουληθεί στα… σκοτεινά σοκάκια του διαδικτύου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA