Μενού
  • Α-
  • Α+

Ζούμε σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρονται για ανταλλαγή απόψεων, αλλά -δυστυχώς- η σκληρή πραγματικότητα είναι πως διακινούν μεγάλο όγκο αρνητικών σκέψεων και θέσεων. Υπάρχει όμως και μια εναλλακτική λύση που υπόσχεται να σας αλλάξει τη διάθεση. Η πίστη καθοδηγεί αρκετούς και στο να μοιράζονται τις σκέψεις τους μέσα από τα social media, ωστόσο υπάρχουν λίγες υπηρεσίες αφιερωμένες σε αυτό το σκοπό. Και είναι συνήθως κρυμμένες από τα αδιάκριτα βλέμματα των καθημερινών χρηστών, καθώς οι πιστοί συχνά πυκνά δέχονται επιθέσεις για το οτιδήποτε πιστεύουν.

Διαβάστε ακόμη: Twitter Circle: Ξεκινούν οι δοκιμές για ένα πιο «προσωπικό» και προστατευμένο χρονολόγιο

Τον Ιούνιο του 2021 ξεκίνησε τη λειτουργία της μια νέα πλατφόρμα με την ονομασία MyAngels.com (μεταφράζεται ως «Οι Άγγελοί Μου»), η οποία δεν εστιάζει τόσο στο κομμάτι της θρησκείας, αλλά σε αυτό της πνευματικής επαφής. Ο Σορίν Μαρινέσκου είναι ο εμπνευστή της και βασική του ιδέα ήταν να ανακαλύψει τι παρακινεί τους ανθρώπους να κάνουν κάτι καλό. Κάπως έτσι ήρθε και η ιδέα του MyAngels, όπου οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται μόνο τις θετικές σκέψεις τους.

Πώς λειτουργεί

Στην παρούσα φάση η πλατφόρμα καταγράφει πάνω από 12.000 χρήστες σε 29 χώρες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν σε κοινότητες όπου υπάρχουν κάποιοι που ηγούνται ή θεωρούνται εμπνευστές. Στόχος είναι να βρεθούν οι χρήστες σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να ακούσουν έναν πρεσβύτερο να μιλάει για ένα θέμα που τους απασχολεί. Αν η θέση του τους ικανοποιεί μπορούν να τον ακολουθούν και έτσι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ομιλίες και τις θέσεις του.

Όλες οι θέσεις των χρηστών αυτών υπάρχουν σε μία ενότητα που ονομάζεται “My News” («Τα νέα μου») ή σε μια άλλη που ονομάζεται “My Wishes” («Οι ευχές μου»). Μόλις ένας από αυτούς τους «ηγέτες» αναρτήσει κάτι, τότε εμφανίζεται σε όλους τους χρήστες που τους ακολουθούν. Αν κάποιος, δε, θελήσει να επικοινωνήσει μαζί του, μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν κλασικό μηχανισμό ανταλλαγής μηνυμάτων που προσφέρεται.

Με την τοξικότητα στα social media να κυριαρχεί, οι άνθρωποι του MyAngels φρόντισαν να μην υπάρχει δυνατότητα δημόσιου σχολιασμού, όπως σε όλες τις άλλες πλατφόρμες. Ο Μαρινέσκου προτείνει και σε όλους να χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα, έτσι ώστε να είναι κατανοητοί σε όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό. Μάλιστα, πάνω από το 90% της πλατφόρμας εκτιμάται πως κατέχει την αγγλική σε πολύ καλό επίπεδο ή μπορεί να αξιοποιήσει τα κατάλληλα μεταφραστικά εργαλεία.

Ποιοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα;

Σύμφωνα με αναφορές από media του εξωτερικού, οι χρήστες του MyAngels δηλώνουν κατά κύριο λόγο ότι την προτιμούν λόγω της ηρεμίας που προσφέρει. Η Άνα Ορτέγκα, θεραπεύτρια από την Ισπανία, σημειώνει πως στην πλατφόρμα βρίσκει αυτό που της φτιάχνει τη μέρα και την ηρεμεί, ενώ η Γαλλίδα ψυχολόγος Λουμινίτα Ανγκλέιντ, τονίζει πως οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει πολλούς να ακολουθούν ένα τεράστιο κύμα αρνητικότητας και τοξικότητας. «Μας έλειπαν κάποια σημεία αναφοράς. Είμαστε ακόμη συνδεδεμένοι με τον έξω κόσμο μέσω της ανάγκης μας για αναγνώριση και ασφάλεια, αλλά τα social media είναι… ποτισμένα με αρνητικότητα. Ζούμε σε μια εποχή που χρειαζόμαστε κάποιον να είναι εκεί για εμάς, να μας στηρίξει, να μας υπενθυμίσει πως είμαστε δυνατοί», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Μαρινέσκου σημειώνει στο κατά πόσο κάποιος με αρνητικά vibes θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στο MyAngels πως μέσα στην πλατφόρμα, μια τέτοια συλλογιστική δεν θα έχει αναγνώριση, άρα και δύναμη.

Σχεδιάστε τον φύλακα-άγγελό σας

Το όνομα MyAngels.com δεν είναι τυχαίο. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τον εικονικό φύλακα-άγγελό τους μέσα από το επίσημο app της πλατφόρμας και με τη βοήθεια της κάμερας στο κινητό τους να τον φέρουν δίπλα τους για κάποιες φωτογραφίες. Το σχέδιο μεταφέρεται στο πλευρό τους με τεχνικές επαυξημένης πραγματικότητας και έτσι μπορεί να αποτυπωθεί σε κάποια ακίνητη εικόνα που περνάει μετά στα χέρια του χρήστη για να την κάνει ό,τι επιθυμεί.

Επιχειρηματικό πλάνο

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του MyAngels, ο Μαρινέσκου δείχνει πως ακόμη δεν γνωρίζει πως θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί η πλατφόρμα, καθώς ακόμη κάνει τα πρώτα της βήματα: «Αναζητούμε συνεχώς επενδυτές γιατί αυτό είναι το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Στην παρούσα φάση προσελκύουμε ολοένα και περισσότερους χρήστες, κάτι που σημαίνει πως απαιτούνται περισσότεροι πόροι». Κάποια πειράματα εμπορικής εκμετάλλευσης έγιναν με μια ισραηλινή εταιρεία μόδας, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Στο πλευρό του Μαρινέσκου βρίσκεται εδώ και καιρό και ο καθηγητής Δρ. Ντάρεν Βάισμαν, ο οποίος είναι γνωστός πνευματικός ανά τον πλανήτη και έχει στόχο να προσελκύσει κοινό για την πλατφόρμα εντός των ΗΠΑ.

Τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών, πάντως, δεν είναι ενθαρρυντικά για το εγχείρημα, μιας και το 30% των Αμερικανών δείχνει να μην δένεται πλέον τόσο έντονα με το θρησκευτικό στοιχείο. Στην ερώτηση ποιο είναι το αγαπημένο του μέρος της πλατφόρμας, ο Βάισμαν υποδεικνύει τον τομέα των ευχών: «Εκεί οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν τον πόνο, το φόβο και το άγχος στη ζωή τους και στη συνέχεια να ζητήσουν βοήθεια ή συμβουλή. Υπάρχει κάτι όμορφο εκεί και μπορεί ο καθένας να βοηθήσει ανθρώπους σε κάθε άκρη του πλανήτη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA