Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σειρά FIFA είναι από τις πλέον γνωστές κι εμπορικές στο χώρο των videogames και έχει καταγράψει πολλά εκατομμύρια πωληθέντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και σε μικρότερες αγορές, όπως η ελληνική, τα παιχνίδια της σειράς πουλάνε κάθε χρόνο σε σταθερά μεγάλη βάση, αλλά πλέον η κατάσταση αλλάζει, καθώς η EA Sports ανακοίνωσε πως η συνεργασία της με την FIFA τερματίζεται με το φετινό game.

Διαβάστε ακόμη: FIFA: Το videogame που έγραψε ιστορία για μία 30ετία αλλάζει όνομα

Το χρονικό

Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία FIFA-EA πέρασε από πολλά στάδια, ωστόσο όσο πλησίαζε η ώρα της λήξης του υπάρχοντος συμβολαίου, το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές φαινόταν πως δεν θα καλυφθεί. Η πρώτη δημόσια παραδοχή ότι ο γνωστός εκδότης σκέφτεται την επόμενη μέρα της ποδοσφαιρικής σειράς του με άλλο όνομα έγινε τον περσινό Οκτώβριο. Χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση, η EA ανακοινώνει την επιτυχημένη πορεία του περσινού της game (FIFA 22) και σημειώνει πως στην περίπτωση που δεν συνεχίσει με τη FIFA, σκέφτεται ήδη την επόμενη μέρα.

«Για τον λόγο αυτό επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στους περισσότερους από 300 συνεργάτες με τους οποίους έχουμε υπογράψει συμφωνίες αδειοδότησης, μέσω τον οποίων έχουμε πρόσβαση σε 17,000+ αθλητές που ανήκουν σε 700+ ομάδες, σε 100 στάδια και 30 πρωταθλήματα ανά τον κόσμο. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε συνεργασίες και άδειες που είναι σημαντικές για τους παίκτες και αυτός είναι ο λόγος που μόνο στο παιχνίδι μας υπάρχουν διοργανώσεις όπως το UEFA Champions League, το UEFA Europa League, το CONMEBOL Libertadores, η Premier League, η Bundesliga και η LaLiga Santander, μεταξύ πολλών άλλων. Κοιτώντας μπροστά, σκεφτόμαστε να μετονομάσουμε τα EA Sports football games. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζουμε τη συμφωνία μας με τη FIFA, που είναι ανεξάρτητη από τις άλλες επίσημες συνεργασίες και άδειες ανά τον κόσμο του ποδοσφαίρου», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη αυτή φέρνει μεγάλη αναστάτωση. Λίγες μέρες μετά, έρχεται στο φως της δημοσιότητας η είδηση πως η EA κατοχύρωσε νομικά το όνομα “EA Sports FC” με ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε όλοι καταλαβαίνουν πως το παιχνίδι χοντραίνει και πως αν δεν έχει επέλθει ήδη το σχίσμα, είναι αρκετά κοντά.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η EA ανανεώνει τη συνεργασία της με την FIFPRO για την ρεαλιστική απεικόνιση γνωστών αθλητών και τα επίσημα λογότυπα και ονομασίες γνωστών πρωταθλημάτων και τουρνουά, όπως το UEFA Champions League και η Premier League. Η FIFA δεν μένει άπραγη και λίγες μέρες μετά δηλώνει ευθαρσώς πως αν η συνεργασία με την EA δεν συνεχιστεί, θα προχωρήσει τη σειρά FIFA videogames με άλλους εκδότες και ίσως και με όχι κάποιον αποκλειστικό συνεργάτη.

Ένα μεγάλο διάστημα 3 μηνών περνάει χωρίς καμία ιδιαίτερη εξέλιξη στο θέμα, αν και οι φήμες πως πάμε για οριστικό τέλος της σειράς με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα πληθαίνουν. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της ΕΑ, Άντριου Γουίλσον, τοποθετείται ιδιαίτερα υποτιμητικά κατά της FIFA, σημειώνοντας πως «το όνομα FIFA είναι απλά 4 γράμματα στο εξώφυλλο των παιχνιδιών μας».

Κάπως έτσι φτάνουμε στην χθεσινή ανακοίνωση της EA που επί της ουσίας επιβεβαιώνει πως μετά το FIFA 23, όλα τα παιχνίδια της θα μετονομαστούν σε EA Sports FC, ενώ και η ίδια η FIFA τονίζει πως έχει ήδη προχωρήσει συνεργασίες για κάποια πρώτα παιχνίδια μικρότερου βεληνεκούς για τη σειρά FIFA που θα εμφανιστούν κοντά στην περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, ενώ μέχρι το 2024 υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ένας εξομοιωτής με τη βοήθεια κάποιου άλλου εκδότη.

Οι αιτίες του διαζυγίου

Ρεπορτάζ των New York Times που βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν φύγει το 2021 αναφέρει πως η FIFA απαίτησε περί τα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επόμενη δεκαετία, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο για κάθε τετραετία ανανέωσης της μεταξύ των δύο πλευρών σύμβασης. Βασική αιτία του διαζυγίου πάντως δεν είναι τα αρκετά περισσότερα χρήματα που αξίωνε πλέον η Διεθνής Ομοσπονδία, αλλά και το γεγονός ότι με τη νέα συμφωνία δεν επιτρεπόταν στην ΕΑ να ασχοληθεί και με άλλες πηγές εσόδων στα παιχνίδια FIFA, όπως τα NFTs. Άρα, η EA, δεχόμενη αυτή τη νέα συμφωνία, θα έπρεπε να πληρώνει και έξτρα χρήματα στη FIFA, αν επιθυμούσε να εφαρμόσει νέες τεχνικές για ακόμη μεγαλύτερους τζίρους από τα παιχνίδια της σειράς.

Η επόμενη μέρα

Η FIFA κινήθηκε προς μία κατεύθυνση αύξησης των εσόδων της και η EA Sports προς το να έχει περισσότερες ελευθερίες στη νέα εποχή του παιχνιδιού. Το μεγάλο ρίσκο πλέον το παίρνει η FIFA, καθώς θα πρέπει να βρει μία εταιρεία που θα μπορέσει να βρει έναν άξιο ανταγωνιστή και που θα μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή προσπάθεια στο χώρο των ποδοσφαιρικών videogames. Τα δεδομένα που έχουμε στην παρούσα φάση είναι δύο. Πρώτον, το κοινό είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσει το ποδοσφαιρικό παιχνίδι της ΕΑ, όποιο όνομα και να του δώσει.

Για όσους δεν θυμούνται, το 2003 είχαμε μια αντίστοιχη περίπτωση με τις Eidos και Sports Interactive, με μήλον της Έριδος το παιχνίδι εξομοίωσης ποδοσφαιρικών αγώνων Championship Manager. Η ομάδα ανάπτυξης (Sports Interactive) διατήρησε τη βάση δεδομένων και την μηχανή του παιχνιδιού και στη συνέχεια δημιούργησε ένα νέο franchise με την ονομασία Football Manager, ενώ η Eidos θέλησε να αποδείξει πως μπορεί να συνεχίσει τη σειρά, αναθέτοντάς την σε άλλη εταιρεία και συγκεκριμένα στην Beautiful Game Studios. Για κάποια χρόνια οι δύο σειρές πορεύτηκαν παράλληλα, αλλά ο κόσμος είχε δείξει από την πρώτη στιγμή πως θα στηρίξει τον αρχικό δημιουργό του project. Στην περίπτωση της ΕΑ τώρα, πέραν όλων των άλλων, έχουμε και έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες στη βιομηχανία του gaming που μπορεί και θα δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια σε σχετικές καμπάνιες για την προώθηση του νέου ονόματος.

Από την άλλη, η κατάσταση με τα ποδοσφαιρικά games είναι ξεκάθαρη τα τελευταία χρόνια. Όσες προσπάθειες και αν έγιναν κατέληξαν σε φιάσκο, ενώ ακόμη και η Konami με το Pro Evolution Soccer φαίνεται να τα παρατάει και να μετατρέπει τη σειρά της σε ένα δωρεάν παιχνίδι με τα έξτρα χαρακτηριστικά να πωλούνται ξεχωριστά. Η υποδοχή του κοινού στο νέο αυτό project συνοδεύτηκε από άπειρα αρνητικά σχόλια και η μόνη λογική εξέλιξη θα είναι τώρα μια προσέγγιση της FIFA στην Konami και μια αναθεώρηση του πλάνου για τη σειρά eFootball, από το 2024. Ή μια προσέγγιση της 2K Sports για τη δημιουργία ενός FIFA 2K videogame, μιας και η εν λόγω εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία στα αθλητικά βιντεοπαιχνίδια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA