ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
08/08/2022 20:30

Twitter: Επιβεβαιώνει παραβίαση, τα στοιχεία 5,4 εκατ. χρηστών στα χέρια τρίτων

Το Twitter επιβεβαίωσε ένα κενό ασφαλείας που οδήγησε στη διαρροή στοιχείων για 5,4 εκατομμύρια χρήστες του μέσα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Μέσα από ένα αναλυτικό blog post, η πλατφόρμα επιβεβαίωσε πως κάποιος τρίτος το εκμεταλλεύτηκε πριν αυτό κλείσει μετά από σχετικό update που έγινε τον Ιανουάριο του 2022

Twitter: Επιβεβαιώνει παραβίαση, τα στοιχεία 5,4 εκατ. χρηστών στα χέρια τρίτων
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Ένα κενό ασφαλείας που είχε εντοπιστεί εδώ και καιρό προκάλεσε μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών του Twitter.

Διαβάστε ακόμη: Γάλλος φυσικός ανάρτησε σαλάμι και είπε ότι ήταν πλανήτης που έπιασε το James Webb - Τον δίκασε το Twitter

Το Twitter επιβεβαίωσε ένα κενό ασφαλείας που οδήγησε στη διαρροή στοιχείων για 5,4 εκατομμύρια χρήστες του μέσα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Μέσα από ένα αναλυτικό blog post, η πλατφόρμα επιβεβαίωσε πως κάποιος τρίτος το εκμεταλλεύτηκε πριν αυτό κλείσει μετά από σχετικό update που έγινε τον Ιανουάριο του 2022.

Το εν λόγω κενό εντοπίστηκε από ανεξάρτητο προγραμματιστή και ερευνητή σε θέματα ασφαλείας τον Ιούνιο του 2021, όταν και συμμετείχε σε ένα σχετικό challenge του ίδιου του Twitter. Παρόλο που ενημέρωσε την πλατφόρμα άμεσα, φαίνεται πως δεν πάρθηκαν τα σχετικά μέτρα και έτσι αρχικά το Twitter σημείωνε πως δεν υπήρχαν αποδείξεις για κάποια διαρροή πληροφοριών. Ωστόσο, κάποια ανεξάρτητη πηγή δήλωσε στην ιστοσελίδα Bleeping Computer πως τα στοιχεία 5.4 εκατ. χρηστών βρίσκονται στα χέρια hackers.

Η πλατφόρμα δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν το μέγεθος της ζημιάς, ωστόσο επιβεβαιώνει πως έγινε αυτή η διαρροή. Στα χέρια τρίτων έχουν φτάσει στοιχεία επικοινωνίας των χρηστών, όπως το e-mail ή το κινητό τους τηλέφωνο, που είναι ωστόσο αρκετά για να εντοπίσει κάποιος ακόμη και έναν ανώνυμο χρήστη της υπηρεσίας.

Το Twitter σημειώνει πως «κάνουμε αυτήν την ενημέρωση γιατί δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των λογαριασμών που έχουν επηρεαστεί από την παραβίαση και μπορεί σε αυτούς να περιλαμβάνονται κάποιοι χρήστες που συμμετέχουν ανώνυμα». Ταυτόχρονα, η υπηρεσία αναφέρει πως θα ενημερώσει άμεσα όσους περιλαμβάνονται σε αυτή τη μαζική διαρροή και προτείνει τη χρήση εναλλακτικών αριθμών τηλεφώνου και mail, αλλά και την ενεργοποίηση ασφάλειας σε δύο επίπεδα.

Οι hackers που έχουν προβεί την σχετική ενέργεια έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες να πουλήσουν τα δεδομένα των χρηστών και σε κάποια «σκοτεινά» σοκάκια του διαδικτύου υπάρχουν οι σχετικές αγγελίες που ζητούν έως και 30 χιλιάδες δολάρια.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι ανώνυμοι λογαριασμοί είναι εδώ και χρόνια ένα μεγάλο θέμα για το Twitter και τον δημόσιο διάλογο στην πλατφόρμα και εικάζεται πως και ένα από τα μεγάλα προβλήματα που εντόπισε ο Ελον Μασκ όταν έκανε τη σχετική προσέγγιση για εξαγορά ήταν ότι ήθελε να καταπολεμήσει το φαινόμενο και να αλλάξει ολοκληρωτικά την κατάσταση.

Αν λοιπόν δείτε κάποιο μήνυμα ή mail από το Twitter, τα στοιχεία του λογαριασμού σας θα έχουν ήδη φτάσει στα χέρια τρίτων και θα πρέπει να κάνετε όλες τις σχετικές ενέργειες για την προστασία σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
TWITTER ΧΑΚΕΡ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ